Ιπποκράτειο: Δραματική η κατάσταση λόγω ελλείψεων σε αναισθησιολόγους
Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διαχρονική και η επίδρασή της στη λειτουργία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου είναι τεράστια.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο καθιστούν προβληματική όχι μόνο τη λειτουργία του Χειρουργικού τομέα αλλά και του Παθολογικού και του Παιδιατρικού, επισήμαναν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τρεις καθηγητές Ιατρικής ΑΠΘ/διευθυντές Κλινικών,χαρακτηρίζοντας το Νοσοκομείο ως τον «μεγάλο ασθενή» του δημόσιου τομέα υγείας. Παράλληλα τόνισαν ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων είναι διαχρονικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας.
Σημείωσαν επίσης ότι, σήμερα, στη λίστα χειρουργείων περιμένουν 1500 ασθενείς και ως προσωρινή λύση πρότειναν τη συνέχιση της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημίας και λήγει στις 30/6/2022.
Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής Απόστολος Καμπαρούδης ανέφερε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε μέσα στο Νοσοκομείο ένα δεύτερο νοσοκομείο για τους ασθενείς με Covid, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα ΜΕΘ 38 κλινών με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ιδρύθηκε Πνευμονολογική Κλινική και εγκαταστάθηκαν όλα τα χειρουργεία στον υπό ανακαίνιση 5ο όροφο του κτιρίου Γ.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καμπαρούδης, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, ο χειρουργικός τομέας αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς έχει 12 χειρουργικές κλίνες, κάποιες από τις οποίες είναι μοναδικές και απόλυτα εξειδικευμένες, και ενώ υπάρχουν 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, σήμερα στο Ιπποκράτειο υπάρχουν μόνο εννέα αναισθησιολόγοι. Σημείωσε, επίσης, ότι για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 40 ειδικοί αναισθησιολόγοι.
Διαχρονικό πρόβλημα
«Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διαχρονική και η επίδρασή της στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι τεράστια. Το υπουργείο Υγείας ξέρει τις ελλείψεις, οι οποίες υπάρχουν από το 2017 και από πιο παλιά ακόμη. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν διαδοχικά τη λειτουργία των τμημάτων του Νοσοκομείου», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι λόγω αυτού του προβλήματος, ο Παθολογικός τομέας δεν μπορεί να προγραμματίζει χειρουργεία.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής του Ιπποκρατείου Δημήτριος Ζαφειρίου επισήμανε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων επηρεάζει και τη λειτουργία του Παιδιατρικού, τομέας όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπείες με αναισθησία παιδιά που είναι χρόνιοι ασθενείς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μαγνητική χωρίς αναισθησία, ενώ νεογνά και βρέφη δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία γιατί δεν υπάρχει αναισθησιολόγος για την τοποθέτηση ειδικού ενδοφλέβιου καθετήρα.
Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος
Ο κ. Καμπαρούδης ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Υγείας, σειρά από προτάσεις, χωρίς, όπως είπε, να εισακουστούν μέχρι στιγμής.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ενιαίου αναισθησιολογικού χάρτη, με καταγραφή όλου του ανθρώπινου αναισθησιολογικού δυναμικού και κατανομή βάσει των αναγκών, η σύναψη σταθερής εργασιακής σχέσης με τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Ιδιωτικών Κλινικών για μόνιμη μηνιαία υποστήριξη του Ιπποκρατείου, η επαναξιολόγηση της ευθύνης και βαρύτητας των ειδικοτήτων και νομοθέτηση ειδικών οικονομικών και μη προνομίων για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, η σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών, η προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας. Προτείνεται ακόμη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας -για το Ιπποκράτειο τουλάχιστον- μετατροπή τεσσάρων θέσεων Αναισθησιολογίας του ΕΣΥ σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις