Μωβ μέδουσα: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει; – Απαντήσεις από την Ματίνα Παγώνη
Απαντήσεις από την Ματίνα Παγώνη
Ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας είναι φοβερός, είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε σχετικά για το θέμα, λέγοντας ότι: «είναι χαρακτηριστικό ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται περισσότερο στις περιοχές που υπάρχει και πλαγκτόν, γιατί τρώνε από εκεί. Άρα όπου υπάρχει πλαγκτόν δεν πρέπει και να κολυμπάμε»
Τι να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει
Όπως είπε, η κ. Παγώνη, δεν βάζουμε οινόπνευμα και αμμωνία όπως σε άλλες περιπτώσεις.
- Κατευθείαν πλένουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό, και στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό σε δοσολογία 1:1.
- Καλύπτουμε το τσίμπημα με το διάλυμα της σόδας για 3 λεπτά και μετά με μια πλαστική κάρτα, το αφαιρούμε. Σκοπός είναι να απομακρύνουμε την τοξίνη, η οποία ευθύνεται για το οίδημα.
- Μετά βάζουμε πάγο χωρίς να ακουμπήσουμε τα χέρια μας, για να υποχωρήσει ο πόνος.
- Αν συνεχιστεί ο πόνος και δεν έχουμε αντισταμινική, κορτιζονούχα κρέμα, πρέπει να πάμε σε ένα φαρμακείο.
Μάλιστα, η κ. Παγώνη σημείωσε πως μπορεί κάποιος αν είναι αλλεργικός να χρειαστεί νοσοκομειακή υποστήριξη.
Για τον κοροναϊό
Στο πεδίο του κοροναϊού, η κ. Παγώνη, επισήμανε ότι καθώς τα κρούσματα είναι γύρω στα 3.500 καθημερινά και υπάρχει μεταδοτικότητα και λόγω του τουρισμού, ο καθένας μας με την εμπειρία που έχει, θα πρέπει να φέρει την μάσκα προστασίας μαζί του και όπου δει συνωστισμό, να την χρησιμοποιεί.
Κάνοντας λόγο για την αύξηση στα κρούσματα που καταγράφεται στην Πορτογαλία, σημείωσε πως στην χώρα μας ακόμη δεν έχουμε περιστατικά από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Σε εμάς έρχονται πάντα 1,5 μήνα αργότερα. Θυμόμαστε την Δέλτα που την περιμέναμε τέλος Αυγούστου, Σεπτέμβριο και τελικά είχε έρθει αρχές Αυγούστου; Οι υποπαραλλαγές είναι στο πρόγραμμα γιατί ο ιός δεν έχει φύγει, επομένως πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι ο ιός είναι εδώ και να μην είμαστε τελείως χαλαροί» είπε χαρακτηριστικά.
«Με τα δεδομένα που θα έχουμε το φθινόπωρο και με τις εισηγήσεις της επιτροπής εμβολίων, θα προχωρήσουμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει το αναπροσαρμοσμένο εμβόλιο που θα καλύπτει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι λένε οι επιστημονικές ομάδες» είπε καταλήγοντας η κ. Παγώνη.
- Έκτη συνεχόμενη ήττα για τους Μπακς που έπεσαν στην τελευταία θέση – Δεν αγωνίστηκε ο Γιάννης
- Δρ. Κρίστιαν Φινκ: O knee specialist που έκανε την επέμβαση στον Γιουσούφ Γιαζιτσί, είναι ο πιο διάσημος «χειρουργός» του ποδοσφαίρου
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Το πρώτο αποτέλεσμα δείχνει… ντέρμπι – Τι ψήφισαν οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις