Συγκλονιστική μαρτυρία 93χρονης από το Άουσβιτς – Έτσι έκοβαν τις περιόδους των γυναικών
Η έμμηνος ρήση μέσα από την εμπειρία της 93χρονης που επέζησε από το ολοκαύτωμα
Γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη*
Ήταν μόλις 15 χρονών όταν δούλευε στις κουζίνες του Άουσβιτς και τους έδωσαν εντολή να ρίχνουν αυτή την ουσία στο φαγητό…
Η εβραία Lilly Malnik, στα 15 της χρόνια συνάντησε τον ίδιο τον «άγγελο του θανάτου» Γιόζεφ Μένγκελε 3 φορές στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου, γλύτωσε από το Κρεματόριο και έχασε την οικογένεια της το 1942. Μετά από 14 μήνες, απελευθερώθηκε από το κολαστήριο και στα 93 της έχει αποκτήσει τη δική της οικογένεια με 3 παιδιά, 6 εγγόνια και 5 δισέγγονα, μοιράζοντας μαζί τους κάποιες από τις πιο σκοτεινές εμπειρίες της ζωής της στο Tik Tok.
«Ήμουν περισσότερο νεκρή παρά ζωντανή»
Η «Bubby», όπως την αποκαλεί η εγγονή της, μέχρι τα 16 της δούλευε στα μαγειρεία του Άουσβιτς και αποκάλυψε πως «μας έβαζαν κάποιες ουσίες στο φαγητό που σταματούσαν την περίοδο, για να μη χρειαστεί να ασχοληθούν με αυτό». Η νεαρή εβραία είχε λάβει οδηγίες να βάζει ένα είδος φαρμάκου στην κατσαρόλα με τη σούπα, το οποίο ανακαλεί ως μια ροζ ουσία που η σύσταση της έμοιαζε με αυτή της βρεγμένης άμμου.
Οι φρουροί του στρατοπέδου περιστασιακά διασκέδαζαν με το να υποβάλουν τους εργαζομένους του μαγειρείου σε βασανιστήρια. «Μας έβαζαν να διασχίζουμε μια μεγάλη άδεια πισίνα στα γόνατα, κρατώντας δύο τούβλα στα χέρια, μέχρι να μάτωνε το δέρμα μας και τα χέρια μας να έσπαγαν από τον πόνο». Παρά τα βασανιστήρια, τις συναντήσεις της με τον «γιατρό του διαβόλου» και τη φίλη της να πεθαίνει στα χέρια της εκείνη συνέχισε να μάχεται να κλέβει έστω κι ένα πιάτο φαγητό για όσους το είχαν ανάγκη μέχρι και την απελευθέρωση. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, της είπαν πως ένα πτώμα ζυγίζει από 32 μέχρι 35 κιλά, ενώ εκείνη τότε ζύγιζε περίπου 31.
Πως ήταν να έχεις περίοδο στο Άουσβιτς;
Η έμμηνος ρύση είναι ένα θέμα που σπάνια μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το Ολοκαύτωμα. Ταυτόχρονα, έχει αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την ιστορική έρευνα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί καίριο και αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας των γυναικών από το στρατόπεδο.
Τυπικά, η έμμηνος ρύση, όπως φαίνεται και από τη μαρτυρία της Lilly Malnik, αντιμετωπιζόταν ως πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί παρά ως φυσικό φαινόμενο και μέρος της ζωής. Η περίοδος επηρέαζε τη ζωή των γυναικών με διάφορους τρόπους. Για πολλές, η έμμηνος ρύση συνδέθηκε με το αίσθημα της ντροπή της δημόσιας αιμορραγίας και την ταλαιπωρία της αντιμετώπισης της. Από την άλλη, για ορισμένες γυναίκες η παρουσία της περιόδου στάθηκε ως σωτήρια λέμβος από το βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Για ένα μεγάλο αριθμό γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, ή περίοδος τους είχε διακοπεί λόγω υποσιτισμού και σοκ, αφού το σώμα τους έφτανε στα όρια του, εντείνοντας την ανησυχία τους για γονιμότητα.
Αρκετές από αυτές τις γυναίκες που επέζησαν, όταν επανατοποθετήθηκαν σε φυσιολογικά βιοτικά επίπεδα, άρχισαν να αποκτούν πίσω την περίοδο τους και την ικανότητα να κάνουν παιδιά. Κάπως έτσι, η έμμηνος ρύση έγινε σύμβολο της ελευθερίας τους.
* Σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές
- Η εκδίκηση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς, πώς ο Σλοτ «μπλόκαρε» την πώληση της Λίβερπουλ!
- Κάτω από τα μισά νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί σε όλες τις χώρες
- Ουγγαρία: Δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας – Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης