Γυμναστική σε χάπι; Νέα ουσία ίσως ανοίγει το δρόμο
Μόριο που απελευθερώνεται στο αίμα κατά την άσκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία.
Ποιος δεν θα προτιμούσε να παίρνει ένα χάπι αντί να λιώνει στον διάδρομο;
Μια ουσία που απελευθερώνεται στο αίμα κατά τη σωματική άσκηση φαίνεται πως μειώνει την κατανάλωση φαγητού και την παχυσαρκία, τουλάχιστον σε πειραματόζωα, μια ανακάλυψη που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες που μιμούνται τα οφέλη της άσκησης.
«Η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και τη ρύθμιση της όρεξης και βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ, ειδικά στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα» δηλώνει ο δρ Γιονγκ Σου, καθηγητής του Κολεγίου Μπέιλορ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Nature.
«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό μέσω του οποίου η άσκηση προσφέρει αυτά τα οφέλη, θα είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους».
«Για παράδειγμα, οι πιο ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκούνται αρκετά ίσως θα ωφελούνταν μια μέρα αν έπαιρναν ένα φάρμακο που επιβραδύνει την οστεοπόρωση, την καρδιοπάθεια και άλλα νοσήματα» προσθέτει ο Τζόναθαν Λονγκ της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, επίσης μέλος της ομάδας.
Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά εξέτασαν τις ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα ποντικών έπειτα από τρέξιμο υψηλής έντασης στον τροχό. Το μόριο που ξεχώρισε ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe. Σχηματίζεται από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και το γαλακτικό οξύ, ένα παραπροϊόν της έντονης άσκησης στο οποίο αποδίδεται το κάψιμο στους κουρασμένους μυς.
Στη συνέχεια, μεγάλες δόσεις του Lac-Phe χορηγήθηκαν σε ποντίκια που είχαν γίνει παχύσαρκα λόγω μεγάλης ποσότητας λίπους στην τροφή. Η χορήγηση της ουσίας μείωσε την πρόσληψη τροφής στο μισό για διάστημα 12 ωρών χωρίς να επηρεάζει την κινητικότητα ή τη δαπάνη ενέργειας, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Όταν χορηγήθηκε για διάστημα δέκα ημερών, το Lac-Phe περιόρισε την κατανάλωση τροφής, το σωματικό λίπος και την ανοχή στη γλυκόζη.
Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 και εμπλέκεται στη σύνθεση του Lac-Phe. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια βάρους ήταν μικρότερη από ό,τι σε μια ομάδα ελέγχου που ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα άσκησης στον τροχό.
Τα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο, ωστόσο η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε αυξημένη συγκέντρωση Lac-Phe σε ανθρώπους και άλογα αγώνων έπειτα από έντονη σωματική άσκηση.
Επιπλέον, δεδομένα από διαφορετική μελέτη για τη σωματική άσκηση έδειξαν ότι το σπριντ προσφέρει τη μέγιστη αύξηση του Lac-Phe στο αίμα, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις έρχεται στη δεύτερη θέση και η άσκηση αντοχής στην τρίτη.
Σύμφωνα με τον Λονγκ, «αυτό υποδεικνύει ότι το Lac-Phe είναι αρχαίο και διατηρημένο σύστημα που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και συνδέεται με τη φυσική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων».
«Επόμενα βήματά μας είναι η αναζήτηση περισσότερων λεπτομερειών για τις συνέπειες του Lac-Phe στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου» προσθέτει ο δρ Σου.
«Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε για θεραπευτικές παρεμβάσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις