Ντράγκι: «Ναι» από Ιταλία στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ
Ο Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Ουκρανίας να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία για ένα κινητό
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Η Νάταλι Πόρτμαν με «χριστουγεννιάτικο» μαύρο μπικίνι στο Σεν Μπαρτς μετά το διαζύγιο
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, τουλάχιστον ως προς το να λάβει άμεσα το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα μεταφοράς σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας καλώντας τον ΟΗΕ να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους.
Η ομιλία του Μάριο Ντράγκι
“Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη.
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία – τρεις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ήρθαν στην Ουκρανία για να προσφέρουν την άνευ όρων υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Ουκρανικό λαό.
Ένας λαός που έγινε στρατός για να αποκρούσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, για να ζήσει στην ελευθερία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε και επιδεικνύει σήμερα εξαιρετική ενότητα στηρίζοντας την Ουκρανία με κάθε τρόπο, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών το έκαναν, τα κοινοβούλια το έκαναν, οι πολίτες το έκαναν.
Θέλω να υπενθυμίσω από αυτή την άποψη τη μεγάλη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ιταλοί, όλοι οι Ευρωπαίοι που υποδέχθηκαν στα σπίτια τους όσους διέφυγαν από τους βομβαρδισμούς στη χώρα τους, την Ουκρανία.
Η σημερινή επίσκεψη, μαζί με εκείνες τόσων άλλων Ευρωπαίων ηγετών που έχουν έρθει στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνει απερίφραστα την υποστήριξή μας, την υποστήριξη της Ευρώπης και των Συμμάχων μας.
Θέλω όμως να πω σήμερα ότι το πιο σημαντικό μήνυμα της επίσκεψής μας είναι ότι η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θέλει η Ουκρανία να έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και θα υποστηρίξει αυτή τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, όπως μόλις είπε, κατανοεί φυσικά ότι ο δρόμος από υποψήφιος σε μέλος είναι ένας δρόμος, δεν είναι ένα σημείο. Είναι ένας δρόμος που θα πρέπει να οδηγήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανική κοινωνία.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία μας.
Ο Ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό σχέδιο, το δικό μας σχέδιο.
Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ειρήνης, ευημερίας και δικαιωμάτων που θα ενώνει το Κίεβο με τη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο και όλες τις άλλες χώρες που μοιράζονται αυτό το σχέδιο.
Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μαρτυρούν με τρομερή σαφήνεια πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο.
Σήμερα επισκέφθηκα το Ιρπίν, τόπο σφαγών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός.
Πρόκειται για τρομερά γεγονότα, τα οποία είναι βαθιά ανησυχητικά και τα οποία καταδικάζουμε χωρίς δισταγμό.
Παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις έρευνες των Διεθνών Οργάνων για τα εγκλήματα πολέμου.
Αλλά σήμερα, ακούγοντας τις εξηγήσεις του ανθρώπου που μας συνόδευσε για να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των βομβαρδισμών, ένιωσα φρίκη αλλά και ελπίδα. Ελπίδα για ανοικοδόμηση και για το μέλλον. Και βρισκόμαστε σήμερα εδώ γι’ αυτό, για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να οικοδομήσει το μέλλον της.
Θέλουμε να σταματήσουν οι φρικαλεότητες και θέλουμε ειρήνη. Αλλά η Ουκρανία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν θέλουμε την ειρήνη, και η Ουκρανία θα επιλέξει την ειρήνη που θέλει.
Διπλωματική λύση
Οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου, από αυτό που είναι αποδεκτό από το λαό του. Μόνο τότε μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ειρήνη που θα είναι δίκαιη και διαρκής.
Πρέπει επίσης να ξεμπλοκάρουμε τα εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν “κολλήσει” στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Έμαθα σήμερα ότι απομένουν δύο εβδομάδες για την αποναρκοθέτηση των λιμανιών, ότι η συγκομιδή θα φτάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι υπάρχει μια σειρά από προθεσμίες που γίνονται όλο και πιο επείγουσες. Πρόκειται για προθεσμίες που μας φέρνουν τακτικά και αμείλικτα πιο κοντά στο δράμα.
Για να γίνει αυτό, για να αποφευχθεί αυτό το τρομερό γεγονός, πρέπει να δημιουργηθούν επειγόντως ασφαλείς διάδρομοι για τη μεταφορά των σιτηρών. Επειδή η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να μετατραπεί σε παγκόσμια καταστροφή. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ που να ρυθμίζει τη δημιουργία διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία την έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.
Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με θάρρος, με το ίδιο θάρρος που έδειξε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, με αποφασιστικότητα, με ενότητα.
Το οφείλουμε στους Ουκρανούς και το οφείλουμε στους Ευρωπαίους”.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις