IGB: Λίγο πριν το φίνις… ο αγωγός αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας
Τον Ιούλιο αναμένεται η εμπορική λειτουργία. Σήμερα ολοκληρώνονται οι δοκιμές
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Μετά από πολλές περιπέτειες που κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια ο μικρός αλλά στρατηγικής σημασίας αγωγός IGB οδεύει προς το happy end…
Εκτός απροόπτου, τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, θα ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται το τεστ του αγωγού, που συνδέει το βουλγαρικό σύστημα με τα αντίστοιχα του ελληνικού και του TAP, με τη διοχέτευση και των τελευταίων ποσοτήτων αερίου 1,5 εκ. κυβικών μέτρων. Σταδιακά από τις 7 Ιουνίου μέχρι και σήμερα θα περάσουν τον αγωγό από τη μία άκρη (Κομοτηνή) μέχρι την άλλη (Στάρα Ζαγόρα) συνολικές ποσότητες 4 εκ. κυβικών μέτρων.
Ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων αναδεικνύεται σε κρίσιμο διαμετακομιστικό διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κίνηση της Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγας παροχής του καυσίμου στη Βουλγαρία. Αν και οι ανάγκες της γειτονικής χώρας καλύπτονται σήμερα μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς μεταφέρονται ποσότητες αεριοποιημένου LNG, εντούτοις ο IGB θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή εφοδιασμού.
Η πιστοποίηση
Ο IGB, όταν ολοκληρωθεί και το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι σε θέση να αποτελέσει την αρχή ενός κρίκου αγωγών που θα εφοδιάζουν με αεριοποιημένο LNG τις αγορές των δυτικών Βαλκανίων ακόμη κι εκείνης της Ουκρανίας.
Τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας κατασκεύασε η ελληνική εταιρεία AVAX, ενώ η πανδημία με τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα πήγε πίσω σχεδόν ένα χρόνο την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
Για την εμπορική λειτουργία του IGB απομένουν πια οι πιστοποιήσεις της εταιρείας ICGB, που τρέχει το project ως ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου. Για την ακρίβεια οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν αποστείλει τα σχέδια αποφάσεων στην Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες όταν ανάψουν το πράσινο φως αμέσως και οι δύο Ρυθμιστές θα εκδώσουν τις πιστοποιήσεις στην ICGB.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις