Ερντογάν: «Δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη»
O τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μπορεί η ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε ήρεμο καλοκαίρι με την Τουρκία, όπως άλλωστε δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο οι γείτονες δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο αποδεικνύοντας πως οι τελευταίες κινήσεις με τις δηλώσεις με τη συνάντηση Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ήταν προπέτασμα καπνού.
- Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Χαρδαλιά
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών νησιών -η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα θέτει διαρκώς ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους- και είπε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!
Ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο: «Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός».
Όπως επανέλαβε, δε, «έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και δεν θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση σε αυτό το επίπεδο φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αντίδραση γι’ αυτό».
Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα».
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στη γείτονα, αυτή τη φορά από την Κύπρο. Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους.
Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον κύπριο πρόεδρο- σημείωσε:
«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.
» Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.
» Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις