Ποιοι και πώς βοηθούν τον Πούτιν να «σπάσει» την απομόνωση και το εμπάργκο
Η Ρωσία και ο πρόεδρός της εξακολουθουν να διαθέτουν ισχυρούς και υπολογίσιμους διεθνώς συμμάχους, οι οποίοι διασφαλίζουν αγορές για τα ρωσικά προϊόντα και πολιτική στήριξη απέναντι στη Δύση.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη, θα μιλήσει σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο ίδιο Φόρουμ, που έχει ονομαστεί και ως «Νταβός του Πούτιν», θα απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενώ θα συνδεθεί από το Κάιρο προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι – ενώ στο ακροατήριο θα βρίσκονται, ως επίσημοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι και των Ταλιμπάν!
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι στην 25η διοργάνωσή του, τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη άλλων ετών. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, φέτος υπάρχου συμμετοχές από 115 χώρες, έναντι 145 το 2020, που είχε σημειωθεί ρεκόρ, παρά την πανδημία.
Οι μπίζνες συνεχίζονται
Είναι φανερό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές (κυρίως) κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν περιορίσει – έστω και προσωρινά – το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη αγορά της τελευταίας. Όσο για τους αρχηγούς κρατών, είναι φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά να απέχει – αν και όσοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύουν μια αμελητέα ποσότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται και η οικονομία δεν περιμένει. «Νέες ευκαιρίες. Νέος κόσμος» είναι άλλωστε το κεντρικό θέμα των εργασιών, με τα στελέχη του Κρεμλίνου να διαμηνύουν ότι «το αρχικό σοκ έχει παρέλθει και αυτή είναι μια συναρπαστική περίοδος για μπίζνες, καθώς ο κόσμος είναι μεγάλος», όπως τουλάχιστον γράφει στο ρεπορτάζ της η ιταλική la Repubblica.
Η επιστροφή των BRICS
Την επόμενη δε εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Ιουνίου, η προσοχή στρέφεται στο Πεκίνο και την τηλεσύνοδο κορυφής που οργανώνει ο Σι ανάμεσα στις πέντε χώρες οι οποίες απαρτίζουν την ομάδα των BRICS. Σε αυτήν – που είναι η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία – εκτός του Πούτιν, θα λάβουν μέρος οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ομάδα, που σχηματίστηκε το 2009, αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού πληθυσμού στον πλανήτη και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όσον αφορά δε στην τοποθέτησή της στα μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα της εποχής, αρκεί να σημειωθεί ότι οι τέσσερις από τις πέντε (Κίνα, Ινδία, Νότιος Αφρική και, φυσικά, Ρωσία) δεν στήριξαν το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή…
Η διαρκής στήριξη της Κίνας
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι την Τετάρτη, Σι και Πούτιν είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο πρόεδρος της Κίνας διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας σε επίπεδο «κυριαρχίας και ασφάλειας». Κάτι που, όπως είναι γνωστό ήδη, προκάλεσε το σχόλιο της Ουάσιγκτον ότι το Πεκίνο κινδυνεύει τελικά να καταλήξει «στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Παράλληλα, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η ρωσική Gazprom και η κινεζική CNPC υπέγραψαν τεχνική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και τους αγωγούς που υπάρχουν στην Άπω Ανατολή. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει σε μία στιγμή που οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βαίνουν διαρκώς μειούμενες (συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία μέσω Βαλτικής), ενώ έχουν αυξηθεί κατά 67% προς την Κίνα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Πούτιν και η Μόσχα εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρούς και υπολογίσιμους συμμάχους. Όλους αυτούς που επικεντρώνουν την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα του πολέμου της Ουκρανίας, προσπαθώντας να «διαγνώσουν» τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτούς.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις