Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα με πυραύλους σε ρωσικό ρυμουλκό που κατευθυνόταν στο Φιδονήσι
Επλήγη το ρυμουλκό Vasiliy Beg
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν ρυμουλκό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που μετέφερε στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Φιδονήσι, νότια της Οδησσού, δήλωσε ο τοπικός ουκρανός κυβερνήτης.
Ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, ανέφερε ότι επλήγη το ρυμουλκό Vasiliy Beg.
Αν και καλύπτει λιγότερο από το ένα δέκατο του τετραγωνικού μιλίου, το νησί έχει στρατηγική και συμβολική σημασία. Η τοποθεσία του στη Μαύρη Θάλασσα «το καθιστά δελεαστικό έπαθλο» σύμφωνα έκθεση του Πενταγώνου.
Τον Αύγουστο του 2021, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επισκέφτηκε το νησί για να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις, λέγοντας ότι η χώρα «θα το υπερασπιστεί με όλες μας τις δυνάμεις».
Η σημασία του νησιού έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση Ζελένσκι τίμησε τον Ρομάν Χρίμποβ, έναν ουκρανό στρατιώτη που στάθμευε στο νησί, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και επέστρεψε στην Ουκρανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Better video, clearly shows the Russian tug being hit by two Ukrainian antiship cruise missiles https://t.co/spvmBlfFzK pic.twitter.com/wJni7UsgNy
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 17, 2022
Η Ουκρανία απειλεί να καταστρέψει τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς
Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρό της απειλεί πως θα βάλει η Ουκρανία τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, με το Κίεβο να δημοσιοποιεί λεπτομέρειες για την κατασκευή της.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.
Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «στόχο υπ’ αριθμόν ένα» εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν. Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.
Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα. Η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται προς την υπόσχεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις