Χρόνια πολλά Sir Paul McCartney, 80!
Ο άνθρωπος που άφησε τεράστιο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή γίνεται 80 ετών
*Γράφει ο Χάρης Καββαδίας
Τα χρόνια από την έναρξη του Rock’n’ Roll το 1955 μέχρι σήμερα, υπήρξαν χιλιάδες ταλαντούχοι μουσικοί, όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που έμειναν στη μνήμη μας επειδή άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Ο McCartney το έκανε για δέκα χρόνια σαν βασικό μέλος των Beatles, άλλα τόσα σαν ιδρυτικό μέλος των Wings και 42 χρόνια σαν solo καλλιτέχνης μέχρι σήμερα. Όμως του κλέβουμε κάποια χρόνια δημιουργικά.
Η πρώτη σύνθεση του ήταν στα 14 του με το » I lost my little girl’’ λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του και ένα χρόνο αργότερα συνέθεσε στο πιάνο μια μελωδία για τα 64χρονα του πατέρα του, που ο κόσμος το άκουσε το 1967. Ήταν το “When i’m sixty-four’’ που μπήκε στο άλμπουμ ‘’Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’’.
H εμφάνιση των Beatles έφερε τον κόσμο τούμπα, επηρέασε την μουσική, τη μόδα, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο και τελειωμό δεν είχε. Όταν τον Φεβρουάριο του 1964 πατούσαν στην Αμερική ο John, ο Paul, ο George και ο Ringo, η χώρα ηταν σε συλλογική κατάθλιψη. Ο πρόεδρος Κένεντι είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας τρεις μήνες πριν, ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε πάρει φωτιά, οι συγκρούσεις για τα πολιτικά δικαιώματα έγιναν αιτίες αιματηρών οδομαχιών. Ξαφνικά εμφανίζονται αυτοί οι απίστευτοι μακρυμάληδες εικοσάριδες από το Λίβερπουλ και η αμεριανική νεολαία ακολουθεί τα χνάρια των συνομήλικων Βρετανών, Beatlemania.
Δεκαετίες αργότερα, οι Beatles εξακολουθούν να επηρεάζουν τους νέους καλλιτέχνες. Οι νέες γενιές τους μαθαίνουν, και στο TikTok, τους ανακαλύπτουν σαν να είναι μια μπάντα σημερινή. Οι νέοι αναζητούν ένα αίσθημα ελπίδας, ενθουσιασμού, αισιοδοξίας που λείπει. Η προσδοκία να είσαι μέλος μιας ιστορίας είναι ένα πολύ μεθυστικό συναίσθημα και εύχονται να το είχαν όπως οι προηγούμενες γενιές.
Όταν οι Beatles έσκασαν τον Σεπτέμβριο του 1962 οι γνώστες της ποπ μουσικής τους έδιναν μια διάρκεια καριέρας έξι μηνών άντε ένα χρόνο. Έπεσαν έξω. Η απίστευτη χημεία και ο ανταγωνισμός στη σύνθεση και τους στίχους του John Lennon και του Paul McCartney εκτόξευσαν την δημιουργικότητάς τους μόλις σε επτά χρόνια κυκλοφορώντας 12 άλμπουμ και δεκάδες διαφορετικά singles σε όλο τον κόσμο. Oι κριτικοί και στις δυο πλευρές του ατλαντικού αξιολογούν όλα τους τα άλμπουμ μεταξύ 9-10/10. Οι πωλήσεις τους μέχρι σήμερα είναι στα 600+ εκ. για τα άλμπουμ και 1,6 δις στα singles μόνο στις ΗΠΑ διότι στις υπόλοιπες χώρες έχει χαθεί το μέτρημα.
Μετά το τέλος των Beatles, ο McCartney έπεσε σε κατάθλιψη. Η σύζυγός του στάθηκε δίπλα του, τον βοήθησε να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, επαινώντας τη δουλειά του ως συνθέτης, στιχουργός και πολυοργανίστας, πείθοντάς τον να συνεχίσει να γράφει και να ηχογραφεί πράγμα που έγινε μετά από αρκετούς μήνες. Συνέχισε την καριέρα του με τις 7 κυκλοφορίες των Wings, με 17 σόλο άλμπουμ, 5 δίσκους κλασικής μουσικής, με soundrack, και άφθονους πειραματισμούς.
Έχει μπει δύο φορές στο Rock & Roll Hall Of Fame, 18 βραβεία Grammy και ένα Oscar.
Το Σάββατο 25 Ιουνίου o 80χρονος Paul McCartney θα είναι head liner στο κορυφαίο φεστιβάλ του GLASTONBURY. Η μικρότερη θα είναι η Billie Eilish, μόλις 20 χρονών και 6 μηνών.
Ακτιβιστής
Από το 1975, ο McCartney είναι χορτοφάγος. Μετά το θάνατο της συζύγου του, Linda Eastman, τον Απρίλιο του 1998, συνέχισε να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ζώων, και το 1999 χορήγησε 3.000.000 £ στον οργανισμό Linda McCartney Foods με σκοπό τα τρόφιμα να μη έχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Eίναι ένθερμος υποστηρικτής της οργάνωσης People for the Ethical Treatment of Animals για τα δικαιώματα των ζώων και είναι αρωγός στις εκστρατείες με επικεφαλής την World Animal Protection, την Humane Society των ΗΠΑ, την Humane Society International, την World Animal Protection και το David Shepherd Wildlife Foundation. Από τότε είναι είναι σφόδρα πολέμιος των βιομηχανιών κρέατος. Η γραπτή του έκκληση προς στον Tenzin Gyatso, τον 14ο Δαλάι Λάμα, να γίνει χορτοφάγος δεν είχε αποτέλεσμα.
Το 2002 συμμετείχε στην διεθνή εκστρατεία κατά των ναρκών ξηράς, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα δραστηριοποιηθεί με στόχο την απαγόρευση στους ψαράδες στο κυνήγι της φώκιας και να ξεκινήσουν οι χώρες τις επιχειρήσεις παρακολούθησης. Ο McCartney υποστηρίζει επίσης την καμπάνια Make Poverty History.
Εχει συμμετάσχει σε πολλές φιλανθρωπικές ηχογραφήσεις και παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Concerts for the People of Kampuchea, Ferry Aid, Band Aid, Live Aid, Live 8, και την ηχογράφηση του «Ferry Cross the Mersey».Το 2008, διέθεσε ένα τραγούδι στο CD του Aid Still Required, που οργανώθηκε ως μια προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων για να βοηθήσει στην ανάκαμψη από την καταστροφή που προκλήθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία από το τσουνάμι του 2004.
Το 2012, εντάχθηκε στην εκστρατεία κατά του fracking Artists Against Fracking. Το Save the Arctic είναι μια εκστρατεία για την προστασία της Αρκτικής και μια διεθνής κατακραυγή και μια ανανεωμένη εστίαση στην ανάπτυξη πετρελαίου στην Αρκτική, προσελκύοντας την υποστήριξη περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.
- Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – «Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις»
- Famagusta: Το συγκινητικό φινάλε έρχεται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου
- Αμπέλι: Παράταση για τις άδειες φύτευσης
- Απίστευτο: Ο Στεφ Κάρι έμεινε άποντος μετά από έξι χρόνια (vid)
- ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 22 Δεκεμβρίου με συναρπαστικές προσφορές
- Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024