«Το γυμνό μας σώμα δεν είναι προσβολή» – Ηχηρά μηνύματα ελευθερίας σε γυμνή ποδηλατοδρομία
«Το γυμνό μας σώμα δεν είναι προσβολή είναι φυσικό και όμορφο πολύ». Δεκάδες γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας ανέβηκαν στα ποδήλατά τους και έκαναν πετάλι για το περιβάλλον και την ελευθερία του σώματος
Με συνθήματα ζωγραφισμένα στα γυμνά ή ημίγυμνα σώματά τους ποδηλάτες και ποδηλάτισσες βρέθηκαν για ακόμα μία χρονιά στην 15η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα από τα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.
«Το γυμνό μας σώμα δεν είναι προσβολή είναι φυσικό και όμορφο πολύ» και «Δεν θέλουμε φιέστες ούτε και γιορτές, θέλουμε λωρίδες ποδηλατικές», είναι τα βασικά συνθήματα τα οποία φώναξαν κατά την εκκίνηση της πορείας.
Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, μέλη συλλογικοτήτων και ποδηλάτες της πόλης, ανέβηκαν στα ποδήλατά τους και έκαναν πετάλι για το περιβάλλον και την ελευθερία του σώματος, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη διαδρομή στο κέντρο της πόλης και διαδίδοντας περιβαλλοντικά, αντιρατσιστικά και κοινωνικά μηνύματα.
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα stop στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία», είναι το μήνυμα της εκδήλωσης, ενώ σε σχετικό τους κάλεσμα αναφέρουν:«Ελάτε όσο γυμν@ τολμάτε, και με ρόλερς, χωρίς μηχανοκίνητα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη».
Ηχηρά μηνύματα
Με μηνύματα κατά της αστυνομίας και υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου ζωγραφισμένα πάνω τους φώναξαν για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, όπως λένε, στα χέρια των φοιτητών.
«Με ρόδα και πετάλι στης πόλης μας το χάλι», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Stop War», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται πάνω στους ποδηλάτες, ενώ δεν λείπουν μηνύματα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων.
Ρούχα από χρώμα
Πριν την έναρξη της πορείας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής είχαν στηθεί τραπεζάκια για bodypainting.
Όπως γράφουν οι διοργανωτές σε σχετική τους ανακοίνωση, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές αυτοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.
«Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με την φύση, την αποανάπτυξη, την χορτοφαγία, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς διακρίσεις».
- Ηλίας Ψινάκης: «Με τον Σάκη έχω περάσει 17 χρόνια υπέροχα, με δυσκολίες, κραξίματα, δόξα, πλούτη»
- Γιατί βάζουμε κάλτσες στο τζάκι; Πώς προέκυψε το έθιμο
- Τα δεδομένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Η «μάχη» για τη 12η θέση και οι δύο στάνταρ ομάδες σε League Phase
- Ελβετία: Τη ζωή της έχασε από χιονοστιβάδα η Ολυμπιονίκης snowboarder Σόφι Χέντιγκερ
- Επίσημο: Νέος προπονητής της Βαλένθια ο Κορμπεράν (pic)
- Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα πλήρωσε 23,5 δισ. το 2024 – Πώς θα εξελιχθεί η αποπληρωμή του