Τζόνσον: Αποφασισμένος να προχωρήσει στην απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα – «Νόμιμο το σχέδιο»
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους μετανάστες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από αντιπάλους της, φιλανθρωπικές οργανώσεις, και θρησκευτικούς ηγέτες που λένε ότι είναι απάνθρωπο
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Υπεραμύνεται του σχεδίου απέλασης αιτούντων άσυλο, στη Ρουάντα, ο Μπόρις Τζόνσον παρά τις επικρίσεις για τις «πτήσεις της ντροπής»..
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα πως είναι σίγουρος για τη νομιμότητα του σχεδίου της κυβέρνησής του να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, μετά το μπλοκάρισμα της πρώτης πτήσης την τελευταία στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Το ΕΔΔΑ έδωσε εντολή την Τρίτη (14/6) να σταματήσει η προγραμματισμένη απέλαση λίγων μεταναστών που είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
- Διαβάστε επίσης: Οι πτήσεις της ντροπής από Βρετανία προς Ρουάντα
«Δεν υπάρχει εμπόδιο- Θα γίνουνοι απελάσεις»
«Όλα τα δικαστήρια σε αυτή τη χώρα είπαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο, κανένα δικαστήριο σε αυτή τη χώρα δεν έχει κρίνει παράνομη την πολιτική [κάτι] που ήταν πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.
«Είμαστε πολύ σίγουροι για τη νομιμότητα, ότι αυτό που κάνουμε είναι σύννομο και θα ακολουθήσουμε [αυτή] την πολιτική», είπε.
Επικρίσεις
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους μετανάστες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από αντιπάλους της, φιλανθρωπικές οργανώσεις, και θρησκευτικούς ηγέτες που λένε ότι είναι απάνθρωπο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει σειρά νομικών προκλήσεων σε δικαστήρια του Λονδίνου που σκοπό είχαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή του.
Το εν λόγω σχέδιο, βασίζεται σε συμφωνία που έχει συναφθεί, βάσει της οποίας η αφρικανική χώρα θα «παραλάβει» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, διασχίζοντας τη Μάγχη με κίνδυνο της ζωής τους – με αντάλλαγμα ένα ποσό της τάξης των 148 εκατ. δολαρίων.
Η Βρετανία υποστηρίζει πως η συμφωνία ύψους 120 εκατ. στερλινών (147 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) που συνήψε με τη Ρουάντα θα σταματήσει τα επικίνδυνα ταξίδια και θα συντρίψει το επιχειρησιακό μοντέλο των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.
Θα τους βάλουν και ηλεκτρονικό βραχιόλι
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες για ένα 12μηνο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού για την επιτήρηση των ατόμων που φθάνουν παράνομα στη χώρα.
Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως ορισμένοι από τους μετανάστες που επρόκειτο να αναχωρήσουν με την πτήση της Τρίτης για τη Ρουάντα θα βάλουν ηλεκτρονικό βραχιόλι.
«Θα κρατήσουμε υπό κράτηση όσο περισσότερους ανθρώπους επιτρέπει ο νόμος αλλά όταν ένα δικαστήριο διατάξει πως ένα άτομο που έπρεπε να είναι στην πτήση της Τρίτης θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο, θα του βάζουμε βραχιόλι κατά περίπτωση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις