Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας - Διάσπαρτες εστίες και ισχυροί άνεμοι

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας – Διάσπαρτες εστίες και ισχυροί άνεμοι

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στην κεντρική Εύβοια

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια με το Δυτικό μέτωπο να έχει οριοθετηθεί ενώ ανατολικά συνεχίζονται πιο εντατικά οι προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, φαίνεται πως η φωτιά δεν απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές αν και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη φορά των ανέμων που ενδέχεται να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικότερα οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από το χωριό Κρεμαστός που κινδύνευσε και εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 στους κατοίκους.

Νωρίτερα η κατάσταση χαρακτηριζόταν ανεξέλεγκτη καθώς μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων, οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν δυσκολευόταν να προσεγγίσουν το μέτωπο λόγω του δύσβατου εδάφους. Η Πυροσβεστική ανέφερε πως πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής αλλά και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την οριοθέτηση του μετώπου.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματισμός του δεν εμπνέει ανησυχία.

«Χρειάζεται η προσοχή όλων μας»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, σε ανάρτησή του στο facebook στις 23:00, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση και επισήμανε ότι «χρειάζεται η προσοχή όλων μας» σε σχέση με τους οικισμούς.

Οι κάτοικοι από το χωριό Κρεμαστός έχουν μετακινηθεί προς το χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά: 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα -εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη, για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο, δεδομένης της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων.

Στο πλαίσιο του Συντονιστικού που συνεδριάζει, ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία, αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπο της φωτιάς.

Στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό συνδράμει και η ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις -κατά περίπτωση– απαγόρευση, διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και στην προληπτική εκκένωση οικισμού της περιοχής. Πιο αναλυτικά, διατίθενται 19 αστυνομικοί και 9 οχήματα, προς παροχή συνδρομής για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα συνδράμει και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας».

Sports in

Απόβαση στη Γαλλία

Αρκετές μέρες πριν τους αγώνες τους οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες εγκλιματίζονται σε συνθήκες Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024