Κατρούγκαλος: Απαιτούνται σαφείς κόκκινες γραμμές στην επιθετικότητα της Τουρκίας
Για «διπλωματία που να διεκδικεί απτή στήριξη από τις ΗΠΑ και ΕΕ, τόσο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας όσο και για να δεσμευθεί η Τουρκία σε έναν διάλογο ύφεσης με ορίζοντα τη Χάγη» κάνει λογο ο Γ. Κατρούγκαλος
Στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας αναφέρεται σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για «Ι.Χ.» διπλωματία.
«Η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται με στήριξη των αποτρεπτικών μας δυνάμεων, σαφείς κόκκινες γραμμές σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο και ενεργητική, πολυδιάστατη διπλωματία που να διεκδικεί απτή στήριξη από τις ΗΠΑ και ΕΕ, τόσο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας όσο και για να δεσμευθεί η Τουρκία σε έναν διάλογο ύφεσης με ορίζοντα τη Χάγη» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.
Ακολούθως ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός προωθεί μια εξωτερική πολιτική Ι.Χ. που από τη μια βασίζεται στη λογική του «πιστού και δεδομένου», που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αντιθέσεις του κόμματός του. Και εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επικοινωνία- ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές- στέλνοντας συγκεχυμένα και συγκρουόμενα μηνύματα.
Επιπλέον, όταν υπάρχουν επιθετικές τουρκικές δηλώσεις ή ενέργειες, ταλαντεύεται ανάμεσα στην αποσιώπηση της κατάστασης (το περιστατικό της Αλεξανδρούπολης κρατήθηκε κρυφό για 24 ώρες), την γκρίζα προπαγάνδα παραπληροφόρησης (το Ορούτς Ρέις το πήρε ο αέρας, δεν κάνει έρευνες λόγω θορύβου) την απλή ρητορική καταγγελία ή την ανάδειξη ως πανάκεια συνεχώς νέων αγορών εξοπλισμών».
Διαβάστε επίσης Γεραπετρίτης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό απειλές
Διαβάστε επίσης Σαμαράς: Η Τουρκια δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχεδιασμό της Δύσης όσο υιοθετεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Κάνει κριτική και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για «πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και στην Ελλάδα που τα υπερασπίζεται, αποδεικνύει ότι η πολιτική του «πιστού και δεδομένου» οδηγεί στο περιθώριο την χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας να οδηγήσει σε παζάρι με την Τουρκία σε βάρος μας ειδικά στο θέμα των F16».
Αναφέρεται στην υπόθεση Novartis κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αξιοποιώντας την πλειοψηφία της στην Βουλή επεδίωξε να εμφανίσει το σκάνδαλο της Novartis ως σκευωρία. Σήμερα, είναι προφανές ότι επιχειρεί ένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ελπίζοντας ότι θα αναδιαμορφώσει έτσι την πολιτική ατζέντα».
Για τις πρόωρες εκλογές αναφέρει: «Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είμαι βέβαιος όμως ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει την αξιοπιστία του για να προετοιμάσει την απόδραση του από τις συνέπειες της πολιτικής του, ιδίως στο μέτωπο της ακρίβειας. Εμείς όχι απλώς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αλλά ζητάμε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί θεωρούμε ότι η παράταση της κυβέρνησης στην εξουσία βλάπτει τη χώρα σε όλα τα μέτωπα».
Τέλος για τις μετεκλογικές συνεργασίες σημειώνει ότι «Μόνον μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να θέσει τέλος στην πανευρωπαϊκή κυριαρχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών… Το κρίσιμο δίλημμα στις επόμενες εκλογές θα είναι αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση η Δεξιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή εάν θα έχουμε μια νέα, δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε απαντήσει με σαφήνεια και περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις