Ουκρανία: Αβεβαιότητα για την τύχη των αιχμαλώτων του Αζοφστάλ – Δεν παραδίδουμε το Νότο διαμηνύει ο Ζελένσκι
Ο Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, και ο Σερχίι Βολίνσκι, ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων ναυτικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετήχθησαν στη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Δύο αξιωματικοί των δυνάμεων που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετήχθησαν στη Ρωσία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη των εκατοντάδων μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο, έπειτα από την πολιορκία της Μαριούπολης, που κράτησε μήνες. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει όταν τους αιχμαλώτισε ότι θα μεταφέρονταν στα εδάφη των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.
Επικαλούμενο πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, την οποία δεν κατονόμασε, το TASS μετέδωσε αργά χθες Σάββατο το βράδυ ότι ο Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, και ο Σερχίι Βολίνσκι, ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων ναυτικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετήχθησαν στη Ρωσία.
Οι ειδικές δυνάμεις τους μετέφεραν από τη Ντανιέτσκ, περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, στο πλαίσιο «έρευνας», είπε η πηγή του TASS.
«Άλλοι αξιωματικοί διαφόρων ουκρανικών μονάδων επίσης μετήχθησαν στη Ρωσία», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Κιέβου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε επαφή με τους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ.
Διαβάστε επίσης TASS: Οι πάνω από 1.000 αιχμάλωτοι του Αζοφστάλ μετήχθησαν στη Ρωσία και θα δικαστούν
Το τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε από ακροδεξιούς το 2014 για να πολεμήσει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, προτού ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό. Μαζί με την 36η ταξιαρχία τυφεκιοφόρων του ναυτικού ήταν μέρος της άμυνας του εργοστασίου.
Το Κίεβο επιδιώκει την ανταλλαγή όλων των στρατιωτικών που αιχμαλωτίστηκαν στη χαλυβουργία με ρώσους στρατιωτικούς που κρατά. Όμως ορισμένοι πολιτικοί στη Ρωσία έχουν ζητήσει τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να περάσουν από δίκες.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις αρχές του Ιουνίου ότι 1.000 και πλέον από τους μαχητές που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ έχουν μεταχθεί σε τοποθεσίες στη Ρωσία που δεν κατονόμασαν στο πλαίσιο ερευνών.
Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Η επίθεση στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται καλά
Η Ρωσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε σήμερα πως η επίθεσή της εναντίον του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζεται με επιτυχία, αφού πήρε τον έλεγχο ενός τομέα στα περίχωρα της πόλης.
«Η επίθεση στην κατεύθυνση του Σεβεροντονέτσκ εξελίσσεται με επιτυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε ένα βίντεο. Είπε πως ο οικισμός Μετιολκίνε, στα ανατολικά περίχωρα της πόλης, έχει καταληφθεί. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε.
Ο Κονασένκοφ είπε πως μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι κρουζ Kalibr έπληξαν κέντρο διοίκησης στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ, σκοτώνοντας Ουκρανούς στρατηγούς και αξιωματικούς, περιλαμβανομένων μελών του γενικού επιτελείου.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις λεπτομέρειες ή τον απολογισμό των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Η Ρωσία δήλωσε επίσης πως κατέστρεψε δέκα χόβιτζερ M777 155 mm και έως 20 στρατιωτικά οχήματα στην ουκρανική πόλη Μικολάγεφ τα οποία προμήθευσαν δυτικές χώρες στην Ουκρανία τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Πύραυλοι Iskander έπληξαν μονάδα επιδιόρθωσης αρμάτων μάχης στο Χάρκοβο, καταστρέφοντας δύο συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, είπε ο Κονασένκοφ.
Διαβάστε επίσης Τουρκία: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
Ο ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι απέκρουσε ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Σεβεροντονέτσκ
Τα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν σήμερα ότι απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις σε χωριά κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου διεξάγονται πολυαίμακτες μάχες ανάμεσα στους δύο στρατούς εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.
«Οι μονάδες μας απέκρουσαν την επίθεση στην περιοχή της Τοσκίβκα», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στο Facebook. «Ο στρατός υποχώρησε και ανασυντάσσεται».
Ο ουκρανικός στρατός πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Ορίχοβε, αλλά πως «απέκρουσε με επιτυχία» μια επίθεση κοντά στο χωριό αυτό.
Χθες, αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτές οι σφοδρές μάχες διεξάγονταν σε περιοχές έξω από το Σεβεροντονέτσκ οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι κυρίως, αλλά όχι πλήρως, υπό ρωσικό έλεγχο.
«Όλες οι δηλώσεις των Ρώσων σύμφωνα με τις οποίες ελέγχουν το Σεβεροντονέτσκ είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά δεν την ελέγχουν πλήρως», δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι στο Telegram.
Πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις «ανασυγκροτούν συνεχώς τον στρατό τους με ενισχύσεις», φέρνοντας νέα στρατεύματα στο Σεβεροντονέτσκ και στα περίχωρα.
«Χρησιμοποιούν τώρα τις λεγόμενες τακτικές εξερεύνησης, προσπαθούν να προχωρούν στάδιο το στάδιο, μέτρο το μέτρο», πρόσθεσε.
Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν τις απομακρύνσεις κατοίκων από το Λισιτσάνσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σεβεροντονέτσκ που αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών, είπε.
Οι απομακρύνσεις από το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι δυνατές εδώ και μέρες, μετά την καταστροφή της τελευταίας γέφυρας πάνω στον ποταμό που το συνδέει με το Λισιτσάνσκ.
Οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς στο χημικό εργοστάσιο Azot στο Σεβεροντονέτσκ.
Ο Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε πως το εργοστάσιο «επλήγη δύο φορές» σε 24 ώρες και πως ο «σταθμός επεξεργασίας αποβλήτων» της μονάδας έχει καταστραφεί.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι άμαχοι που βρίσκονται στο Σεβεροντονέτσκ δεν διαθέτουν πόσιμο νερό, τρόφιμα ή υγειονομικές εγκαταστάσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προελάσουν προς το Χάρκοβο
Η κατάσταση βόρεια του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν πιο κοντά για να βομβαρδίσουν ξανά την πόλη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστήσει το Χάρκοβο πόλη στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, ο οποίος είναι σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, στο ουκρανικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Ζελένσκι δεν αμφιβάλλει για τη νίκη
Στο μεταξύ, επιστρέφοντας από τη νότια γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το ηθικό των στρατιωτών του παραμένει υψηλό και ότι δεν αμφιβάλλουν για τη νίκη τους επί των Ρώσων.
Στη διάρκεια της σπάνιας αυτής επίσκεψης που πραγματοποιεί εκτός Κιέβου, όπου οχυρώθηκε στην αρχή της σύγκρουσης όταν η ουκρανική πρωτεύουσα απειλείτο από τον ρωσικό στρατό, ο Ζελένσκι μετέβη στην πόλη Μικολάγεφ στην Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενος τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν κοντά και στην γειτονική περιφέρεια της Οδησσού.
«Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω και η θάλασσα θα είναι ουκρανική, θα είναι ασφαλής», σημείωσε ο Ζελένσκι σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Telegram καθώς επέστρεφε στο Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
«Οι απώλειες είναι σημαντικές. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, η εφοδιαστική αλυσίδα των πολιτών διαταράχθηκε, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε επίσης ο Ζελένσκι.
«Ζήτησα να υπάρξει στήριξη για τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εν γένει. Οπωσδήποτε θα τα ξαναχτίσουμε όλα όσα καταστράφηκαν. Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους για να μπορεί να λυγίσει την επιθυμία για ζωή του λαού μας», τόνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες που συνεχίζουν να απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονται στα ανατολικά από την προσαρτημένη Κριμαία, για την «ηρωϊκή υπηρεσία» που προσφέρουν.
«Η ζωή σας είναι σημαντική. Όσο είστε εσείς ζωντανοί, υπάρχει ένα ισχυρό ουκρανικό τείχος που προστατεύει τη χώρα μας», τους είπε.
Βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική προεδρία παρουσιάζει τον Ζελένσκι στο Μικολάγεφ μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ, καθώς στέκονται στην πρόσοψη του κτιρίου της έδρας της περιφερειακής διοίκησης, το οποίο είχε δεχθεί ρωσικό πλήγμα τον Μάρτιο που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων.
Η βιομηχανική αυτή πόλη-λιμάνι με τους σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο εξακολουθεί να τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία έχει σχεδόν τελείως καταληφθεί από τους Ρώσους. Ρωσικό πλήγμα εκεί την Παρασκευή προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό είκοσι.
Το Μικολάγεφ εξακολουθεί να αποτελεί στόχο της Μόσχας, καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, το οποίο παραμένει επίσης υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται για τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις