Τουρκία: Δημοσκοπικό «χαστούκι» στον Ερντογάν – Οι νέοι ψηφοφόροι τού γυρίζουν την πλάτη
Μια νέα δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι οι νέοι ψηφοφόροι, σε ποσοστό που ξεπερνά το 57%, δεν θα ψήφιζαν ποτέ τον Ερντογάν.
Περίπου το 57,5% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Τουρκία δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Yöneylem Research.
Αντίθετα, μόνο το 19,3% των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 22 ετών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο, αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet που επικαλείται τη μελέτη της Yöneylem.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά με απανωτές δηλώσεις για την Ελλάδα, ενώ συνεχίζει τα «παζάρια» με το ΝΑΤΟ για την απόσυρση του βέτο έτσι ώστε να ενταχθούν στη Συμμαχία Σουηδία και Φινλανδία.
Θα έχανε από κάθε διεκδικητή
Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, όταν οι νέοι πολίτες ρωτήθηκαν για την προτίμησή τους μεταξύ του Ερντογάν και ενός ανώνυμου «υποψηφίου της αντιπολίτευσης», το 51,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον διεκδικητή.
Η νεολαία της χώρας δείχνει επίσης προτίμηση προς την αντιπολίτευση, διαπίστωσε η μελέτη, με το 36,9% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν παρέμεινε στο χαμηλό ποσοστό του 21,2%.
Η νεολαία αναμένει επίσης ότι οι ισορροπίες στο κοινοβούλιο θα αλλάξουν, με το 43,2% να δηλώνει ότι προβλέπει νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ενώ η πίστη στη νίκη της κυβερνητικής συμμαχίας παρέμεινε στο 33,4%.
Η εκλογική συμπεριφορά αυτής της δημογραφικής ομάδας καθορίζεται από την οικονομία κατά 42,5% και την «κοσμοθεωρία» κατά 27,5%.
Περισσότερο από το 54% προτιμά επίσης το προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας, σε σύγκριση με την επιλογή του 24,8% του σημερινού εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που εισήχθη μέσω δημοψηφίσματος το 2017.
Τα μεγάλα προβλήματα του Ερντογάν
Η Τουρκία αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου έτους, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης από το AKP υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Η προβληματική οικονομία της χώρας, οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της υποστήριξης τόσο του ΑΚΡ όσο και του ίδιου του Ερντογάν.
Το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν διαμορφώθηκε στο 42% τον Μάιο, ενώ το 60% εξέφρασε τη δυσπιστία του ότι ο πρόεδρος μπορεί να λύσει τα οικονομικά ζητήματα της Τουρκίας.
Δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που αγχώνει τον Τούρκο πρόεδρο
Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici εμφανίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί μεν στον β’ γύρο των εκλογών, πλην όμως εκεί ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, με τον νυν δήμαρχο Άγκυρας, ο οποίος εξελέγη με το ΡΛΚ, να συγκεντρώνει 50,3%. Απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το ΡΛΚ, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 39,4% έναντι 46,7% του Ιμάμογλου.
Ο Ερντογάν ήρθε δεύτερος για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 και 29 Μαΐου με συνεντεύξεις 1570 ατόμων σε 14 επαρχίες. Σύμφωνα με την έρευνα, στην ερώτηση «Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας», το 51,6 τοις εκατό απάντησε η Συμμαχία του Έθνους δηλαδή της συμμαχία της αντιπολίτευσης ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε 48,4 τοις εκατό.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα αντί για το προεδρικό που ισχύει. Το 55,3 τοις εκατό των συμμετεχόντων απάντησε «Ναι», και το 44,7% απάντησε «Όχι».
Ο επικεφαλής της εταιρείας Gezici, Μουράτ Γκεζιτζί αποτίμησε τα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις. Το βλέπουμε αυτό στην έρευνα: Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν την ακούει, την κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον πιο κλονισμένη από ποτέ. Είναι πολύ ξεκάθαρο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις