H ιστορική μέρα και η ευκαιρία της 20ής Αυγούστου
Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί και να θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ευρώπη – Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
Για όσους σκέφτονται (πιο) πολιτικά και αρέσκονται να ξεφυλλίζουν το ημερολόγιο των πολιτικών γεγονότων, μπορούν από τώρα να τικάρουν μια ημερομηνία. Το Σάββατο της 20ής Αυγούστου, μία ημέρα που σχεδόν όλοι οι Ελληνες θα βρίσκονται στα θέρετρα, στα χωριά τους, στα πανηγύρια που ξεκίνησαν από τη γιορτή της Παναγίας.
Εκείνη η ημέρα, λέμε, για να συμμετέχουμε κι εμείς στη σεναριολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τα συνέδρια και τις εσωτερικές εκλογές των κομμάτων, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί και να θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για τους εθνικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε και δεν είναι τίποτε άλλο από την τουρκική απειλή και την αβεβαιότητα στην οικονομία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, 9-10 μήνες νωρίτερα από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του, να το πει.
Το γεγονός που δίνει αυτή την πολιτική ευκαιρία είναι ένα και σημαντικό:
Στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα μετά την 20ή Αυγούστου, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κατάργηση των capital controls κλείνουν μια περίοδο προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010 (την περίοδο των μνημονίων) για τη χώρα μας.
Το στίγμα αυτής της ιστορικής εξέλιξης έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».
Πράγματι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις μελλοντικές κυβερνήσεις να καθορίσουν και να εφαρμόσουν τη δική τους οικονομική πολιτική, το δικό τους πρόγραμμα, χωρίς να περιμένουν την έγκριση της τρόικας, των θεσμών ή των Βρυξελλών (όπως θέλετε πείτε το), στους νέους και στις γενιές του μέλλοντος την ελπίδα να περιμένουν καλύτερες ημέρες.
Ποιος θα άφηνε αυτή την (πολιτική) ευκαιρία να πάει χαμένη…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις