ΥπΑΑΤ: Λιγότερα έγγραφα για την πιστοποίηση του επαγγελματία αγρότη
Βήμα προς την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν τους επαγγελματίες αγρότες αποτελεί η διασύνδεση ΜΑΑΕ με ΑΑΔΕ
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
- Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους ανήλικους - «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
- Καμία αύξηση στα τέλη ταφής υποστηρίζει ο ΕΣΔΝΑ
Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου Αγροτιών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ για την πιστοποίηση του επαγγελματία αγρότη. Το αμέσως επόμενο βήμα, αφορά στη διασύνδεση με τον ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, με τη διασύνδεση αυτή επιτυγχάνεται:
- Αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα και τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος για κάθε παραγωγό.
- Αυτοματοποίηση των ελέγχων ως προς την απόδοση της ιδιότητας του «επαγγελματία αγρότη», με αποτέλεσμα την απλούστευση των διαδικασιών προς όφελος των παραγωγών.
- Επιτάχυνση του στόχου της επικοινωνίας, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων – ΤΑΑΕ) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των συναλλασσόμενων με το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.
- Έγκυρη και άμεση απολαβή των φοροαπαλλαγών, των φοροαπαλλαγών, των οικονομικών ενισχύσεων ή άλλων ευεργετημάτων που προκύπτουν από εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις.
- Παροχή υπηρεσιών με αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ασφάλεια.
- Επαρκής υποστήριξη προς την πολιτική ηγεσία για τη λήψη αποφάσεων με άμεση εξαγωγή οικονομικών δεδομένων που αφορούν τους επαγγελματίες αγρότες ή/ και τους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής (ενισχύσεις, αποζημιώσεις κλπ.).
- Ελάφρυνση επιστημονικού προσωπικού από το διοικητικό βάρος, για τη διενέργεια ελέγχων σε τομείς, όπως του πολλαπλασιαστικού υλικού, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών κλπ.
- Εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, όπως κατηγοριοποίηση του αγροτικού δυναμικού, αριθμός και στοιχεία νεοεισερχόμενων κ.ά.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Στην βασική προτεραιότητα, του ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του ΥπΑΑΤ, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, σημειώνοντας ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά όλους αυτούς τους μήνες. Πρόσφατα, καταφέραμε να διασυνδέσουμε τις υπηρεσίες μας με την ΑΑΔΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, θα χρειάζονται περίπου 75.000 λιγότερα έγγραφα (Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα) ετησίως, προκειμένου οι πολίτες να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες αγρότες με διοικητικό έλεγχο». Ο κ. Στύλιος πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο βήμα, προκειμένου να κάνουμε τελείως ψηφιακή την συγκεκριμένη διαδικασία, αφορά στη διασύνδεση των υπηρεσιών μας με τον ΕΦΚΑ. Κάνουμε πράξη την στρατηγική μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη διασύνδεση αποτελεί ακόμα ένα βήμα μπροστά προς τον περαιτέρω ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να διευρύνει την αμφίδρομη συνεργασία της με όλο και περισσότερους φορείς του Δημοσίου, προς όφελος των πολιτών και των δημοσίων λειτουργών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις