Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: «Παιχνίδια» της Gazprom με τους αγωγούς – Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων Ευρώπη και Ελλάδα

Φυσικό αέριο: «Παιχνίδια» της Gazprom με τους αγωγούς – Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων Ευρώπη και Ελλάδα

Η Gazprom συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι διακόπτονται από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ελλάδα, σύμφωνα τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η διακοπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα.

Η διακοπή της ροής, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού ενώ υπάρχουν – όπως αναφέρεται – υψηλά αποθέματα.

Για τον Turk Stream

Ο αγωγός Turk Stream ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2020 από την Gazprom και τη θυγατρική της South Stream Transport. Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι μήκους 930 χιλιομέτρων, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και αποτελείται από δύο γραμμές. Η πρώτη γραμμή τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τους Τούρκους πελάτες, ενώ η δεύτερη προορίζεται για την παροχή φυσικού αερίου στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα «παιχνίδια» της Gazprom

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Gazprom μπορεί να αναφέρεται σε προγραμματισμένες μειώσεις προμηθειών ωστόσο δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσω του Nord Stream. Οι παραδόσεις άρχισαν να μειώνονται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί κατά της Ρωσίας.

Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιταλία και τώρα η Ελλάδα περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα. Οι συγκεκριμένες επιλογές φαίνεται ότι είναι απάντηση στη στάση των συγκεκριμένων χωρών απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

«Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Προστασίας του Κλίματος και Ενέργειας, Λεονόρε Γκέσλερ. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νιχάμερ συγκάλεσε μάλιστα χθες το βράδυ έκτακτη σύνοδο για την ενεργειακή κρίση. «Το αποφασιστικό κριτήριο είναι η πρόοδος στην κατασκευή αποθηκών.

Θέλουμε να μπούμε στον χειμώνα με εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα είναι γεμάτες κατά 80%. Τότε θα είμαστε καλά εξοπλισμένοι. Εάν αυτός ο στόχος κινδυνεύει, θα αναλάβουμε δράση», σημείωσε η Γκέσλερ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, αρνούμενος να δεχτεί τις αιτιάσεις του Κρεμλίνου για «εργασίες συντήρησης» των αγωγών από τη Gazprom. «Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε πως αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του αερίου, όπως χρησιμοποιούν και τα σιτηρά για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Τι σκοπό έχει η Ρωσία;

Οι αποφάσεις της Gazprom δείχνουν ότι η Μόσχα αξιοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να μην έχει προκληθεί ακόμα ενεργειακή «ασφυξία», αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα και έτσι η Ευρώπη μπαίνει στη διαδικασία να ξανασκεφτεί τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, για τις οποίες πολλοί έχουν περιγράψει ως «δίκοπο μαχαίρι».

Αυτές οι δυσκολίες είναι που οδηγούν σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων από τα ευρωπαϊκά κράτη που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, στρεφόμενα ακόμα και στον γαιάνθρακα για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες ροές από τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, οι ποσότητες που λαμβάνουν τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου οδηγούνται κυρίως στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, εν όψει της επόμενης χειμερινής περιόδου. Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα η πληρότητα των δεξαμενών βρίσκονταν στο 54%, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει ως στόχο πληρότητα 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως σημείωνε στις 16 Ιουνίου το Reuters, αυξάνει την εξόρυξη λιγνίτη κατά 50%. Όπως ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο, τα αποθέματα λιγνίτη στο ορυχείο της Μεγαλόπολης ανέρχονται σε 640.000 τόνους αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με περίπου 450.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024