«Θερινό κύμα» κοροναϊού στην Ευρώπη – Γιατί ανησυχεί τους επιστήμονες παρ΄όλο που δεν αναμένονται νέα μέτρα
Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί είναι πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ πια.
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Απότομη αύξηση κρουσμάτων βλέπουν οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα, ενώ μερικά μοντέλα λένε πως δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και το ταβάνι των 20.000 λοιμώξεων.
Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι ειδικοί, η αύξηση που σημειώνεται είναι πανευρωπαϊκή και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ωστόσο οι ίδιοι φαίνονται προβληματισμένοι καθώς περιμένουν να δουν το αποτύπωμα που θα αφήσει η επέλαση της Όμικρον 4 και της Όμιρκον 5, αν δηλαδή θα υπάρξει αύξηση όχι μόνο στις νοσηλείες, αλλά και στους διασωληνωμένους και τους θανάτους.
Πάντως σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί είναι πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ πια, ενώ το επόμενο 15ημερο θα υπάρξει επιπλέον αύξηση στις μολύνσεις.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών:
Αναμενόμενη αύξηση
«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι οι εξάρσεις και οι υφέσεις θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και πως αυτό που έχει σημασία είναι πως θα κινηθούν οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Η κ. Παγώνη εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται οι παραλλαγές 4 και 5 του κορονοϊού στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Κρήτης.
Η παραλλαγή 4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα, καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους, κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40 με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου, ενώ κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ταβάνι τα 20.000 κρούσματα
Δεν αποκλείεται να δούμε ξανά ακόμη και 20.000 κρούσματα την ημέρα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανέφερε ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης.
«Καραντίνα δεν έχουμε, έχουμε όμως απομόνωση στην περίπτωση της μόλυνσης, η σύσταση για απομόνωση είναι 5 μέρες και εάν δεν έχει συμπτώματα κάποιος μετά τις 5 μέρες, μπορεί να βγει με μάσκα υψηλής προστασίας. Το ταβάνι που θα δούμε σε αυτή την παραλλαγή θα είναι έως 20.000 κρούσματα μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου», είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πού οφείλονται τα αυξημένα κρούσματα.
«Η αύξηση των κρουσμάτων και μολύνσεων που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει σχέση με τη χρήση της μάσκας, μέτρο που έχει αρθεί στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Πρόκειται για την αύξηση που οφείλεται σε δύο νέες υποπαραλλαγές, την Ο4 και την Ο5, και δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει η μάσκα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτό το μέτρο. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει lockdown, αυτό έχει αποκλειστεί. Η ένταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και οφείλεται στις δύο αυτές νέες παραλλαγές, δεν έχει καμία σχέση με το τι θα δούμε τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα υπάρξει μία αύξηση της επιδημικότητας η οποία θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το τι έχει συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.
«’Ετσι και αλλιώς θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, σε όλες τις χώρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Οφείλεται ξεκάθαρα στις δύο υποπαραλλαγές και όχι στην άρση του μέτρου της μάσκας. Η Ο4-Ο5 έχει “καλύτερη διαφυγή” σε σχέση με την Ο2, όσον αφορά στα αντισώματα. Αυτές οι παραλλαγές έχουν αντιγονική μετατόπιση, δηλαδή ξεφεύγουν από τα εμβόλια και την νόσηση», πρόσθεσε o Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά παραπάνω
Για την πορεία του κοροναϊού μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε «υπάρχει αύξηση στα κρούσματα του κοροναϊού όμως δεν μας ανησυχεί» καθώς ανέφερε ότι «αξιόπιστος δείκτης είναι η πίεση στο ΕΣΥ και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, είμαστε στο μέσο όρο θανάτων της ΕΕ σε κρούσματα».
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά παραπάνω, δεν γίνονται όσα τεστ θα μπορούσαν να γίνονται. Για τεστ πηγαίνουν κυρίως αυτοί που έχουν συμπτώματα».
Ανέφερε ακόμα για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας ότι «η χώρα μας καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες, άλλωστε ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις».
«Η Όμικρον δεν σταματά με οριζόντια μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ .Θεμιστοκλέους.
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων από Σεπτέμβρη υποστήριξε ότι «δεν θα έχουμε pass για τα μαγαζιά, όπως είχαμε. Στόχος είναι η διατήρηση μίας κανονικότητας».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «θα υπάρχει σύσταση, όμως δεν θα είναι εμβόλιο που θα ανατρέψει δεδομένα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις