Γίγαντας 300 κιλών ανακηρύσσεται το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού
Το πελώριο πλάσμα είχε μήκος 3,98 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα.
Ένα γιγάντιο σαλάχι που πιάστηκε στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει μετρηθεί ως σήμερα, ανακοίνωσαν περιχαρείς οι βιολόγοι που το εντόπισαν.
Το σαλάχι, του είδους Urogymnus polylepis, έχει βάρος 300 κιλά, λίγο περισσότερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, ένα γιγάντιο γατόψαρο του Μεκόνγκ που πιάστηκε στην Ταϊλάνδη το 2005 και είχε βάρος 293 κιλά.
Το πελώριο σαλάχι είχε μήκος 3,98 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wonders of the Mekong, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.
«Στα 20 χρόνια που μελετάμε γιγάντια ψάρια σε ποτάμια και λίμνες σε έξι ηπείρους, είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχουμε συναντήσει ή έχει τεκμηριωθεί οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο δρ Ζεμπ Χόγκαν, βιολόγος της οργάνωσης.
«Ο εντοπισμός αυτού του ψαριού είναι αξιοθαύμαστη περίπτωση και ένα σπάνιο θετικό σημάδι που φέρνει αισιοδοξία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι βρέθηκε στον Μεκόνγκ, ένα ποτάμι που αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις» επισήμανε ο Χόγκαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Ρίνο.
Ο Μεκόνγκ, το τρίτο μακρύτερο ποτάμι της Ασίας, πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ και κυλά στην Κίνα, την Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Καμπότζη και το Βιετνάμ.
Οι ερευνητές της Wonders of the Mekong συνεργάζεται με την Υπηρεσία Αλιευμάτων της Καμπότζης ώστε να ενημερώνονται από τους ψαράδες για τυχόν γιγάντια ή απειλούμενα ψάρια που πιάνουν.
Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, ένας ντόπιος ψαράς στο νησί Κο Πρία πήρε τηλέφωνο για να αναφέρει ότι είχε πιάσει ένα «πολύ μεγάλο» σαλάχι, στο οποίο οι ερευνητές τοποθέτησαν ακουστικό πομπό.
Ο γίγαντας απελευθερώθηκε το σούρουπο όταν πια το φεγγάρι είχε εμφανιστεί στον ουρανό –την κατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι στην τοπική γλώσσα χμερ το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται «μποράμι» που σημαίνει πανσέληνος, είπε ο Χόγκαν.
«Ο εντοπισμός γιγάντιων ψαριών σημαίνει ότι το υδατικό περιβάλλον παραμένει σχετικά υγιές, σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε σε μέρη όπως ο ποταμός Γιανγκτσέ» επισήμανε.
Ήδη όμως το σαλάχι κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις