«Καταλαβαίνουμε ότι η διπλωματία της Αγκυρας είναι οπορτουνιστική»
Η πρώτη υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας καλεί μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τους ηγέτες της ΕΕ να μη δώσουν μήνυμα στον Πούτιν ότι μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Της Μαρίας Βασιλείου
Εκτιμάμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά καταλαβαίνουμε επίσης ότι η Αγκυρα είναι οπορτουνιστική, δηλώνει στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η πρώτη υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Ντζεπάρ. Η ουκρανή αξιωματούχος τονίζει ότι η επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι κρίσιμος παράγοντας για να ξεκινήσει το Κίεβο διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Παράλληλα διαμηνύει προς τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα κληθούν να συζητήσουν αν θα δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, να προχωρήσουν σε θετική απόφαση, ώστε να μην δώσουν «σαφές μήνυμα στον Πούτιν ότι μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη».
«Είναι κρίσιμο να μας χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας. Είναι μια συμβολική κίνηση, που δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ από την πίσω πόρτα», τονίζει η κυρία Ντζεπάρ, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα Βέλγιο και Ολλανδία σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί υποστήριξη προς την προοπτική αυτή. «Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, θα εκληφθεί από τον Πούτιν ως μήνυμα ότι κατάφερε να εκβιάσει την Ευρώπη, να εκβιάσει τη χώρα μου, να πείσει τους Ρώσους ότι η Ευρώπη δεν δρα με ομοφωνία, αλλά είναι διχασμένη, πολωμένη. Η αδυναμία χορήγησης του καθεστώτος αυτού, που είναι περισσότερο μια συμβολική χειρονομία, είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης, θα δώσει σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν ότι μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη». Το 91% των Ουκρανών είναι υπέρ της διαδικασίας ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, μας πληροφορεί η Εμινέ Ντζεπάρ.
Τη ρωτάμε πότε θα είναι έτοιμο το Κίεβο για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης επηρεάζεται άμεσα από τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα στο πεδίο της μάχης. Ετσι αντιμετωπίζει την κατάσταση η Ρωσία. Οποτε καταγράφει επιτυχίες και επιδεικνύει δύναμη, τότε είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις είναι να αλλάξουμε στρατιωτική θέση, να επιδείξουμε επιτυχία στο πεδίο της μάχης, επειδή η Ρωσία δεν δέχεται καμία άλλη γλώσσα παρά μόνο τη γλώσσα της ισχύος. Εάν καταφέρουμε να αλλάξουμε τη στρατιωτική μας θέση, τότε μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», τονίζει η ουκρανή ΥΦΕΞ. Επεξηγεί ότι η προσπάθεια της Ρωσίας, που κατέχει ήδη 20% του ουκρανικού εδάφους, επικεντρώνεται στην κατάληψη περισσότερων εδαφών, καθώς ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στα νότια και ανατολικά της χώρας. «Το πρωταρχικό ζήτημα για εμάς είναι η στρατιωτική επιχείρηση και μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις».
Κατά την Εμινέ Ντζεπάρ, η οποία είχε μάλιστα κληθεί την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, να ηγηθεί των πρώτων σχεδιασμών συντονισμού στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, «υπάρχει σαφής κατανόηση ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και να περιοριστεί στην Ουκρανία». Τι απαντά στους ενδοιασμούς που εκφράζονται για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων υπό τον κίνδυνο μιας διευρυμένης σύρραξης της Δύσης με τη Ρωσία. «Είναι στενόμυαλη η σκέψη», τονίζει, θυμίζοντας «το λάθος που έγινε το 2014 με την Κριμαία και το Ντονμπάς». Τότε η ίδια έζησε τον ξεριζωμό, καθώς κατάγεται από οικογένεια ουκρανών Τατάρων της Κριμαίας. «Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν σημαίνει ανάμειξη», τονίζει, επεξηγώντας ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα για να τρομάξει άλλες χώρες και ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ευρύτερα τον ευρωατλαντικό χώρο. «Αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα, θα γίνει μεγαλύτερη. Οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες και τότε τα ερωτήματα δεν θα αφορούν το πώς να σώσετε την Ουκρανία, αλλά το πώς να σώσετε τις ζωές σας», απαντά κατηγορηματικά σε όσους εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.
Πώς βλέπει τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο αυτό; «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών», δηλώνει η ουκρανή ΥΦΕΞ, κάνοντας αναφορά στις τουρκικές προσπάθειες για να ενισχυθεί η ουκρανική ασφάλεια, για να γίνουν διαπραγματεύσεις ώστε να «ανοίξει» διάδρομος μέσω της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών «που είναι επίσης σημαντικό» για την ουκρανική οικονομία. «Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η Αγκυρα είναι οπορτουνιστική. Η εξωτερική της πολιτική βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα. Από τη μια μας βοηθούν και από την άλλη επιτρέπουν στη Ρωσία να διαφεύγει από τις κυρώσεις», λέει, ζυγίζοντας προσεκτικά τα λόγια της. «Η τουρκική διπλωματία είναι οπορτουνιστική, αλλά εκτιμούμε επίσης τη στρατιωτική μας συνεργασία», δηλώνει, αναφέροντας τις εξοπλιστικές τεχνολογίες, όπως τα Bayraktar, που προμηθεύει η Τουρκία στην Ουκρανία. «Είναι ζωτικής σημασίας για την απάντησή μας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Από τη μια εκτιμούμε τις προσπάθειές της και από την άλλη καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα», επαναλαμβάνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις