ΝΑΤΟ: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία
Τι δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν μετά την κρίσιμη συνάντηση
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Χωρίς κάποια πρόοδο ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση της Τουρκίας με αντιπροσωπείες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχετικά με το αίτημα ένταξη των δύο τελευταίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μετά τη συνάντηση, το «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, διαμηνύοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να τα βρουν οι δύο πλευρές.
Επαναλαμβάνοντας τα περί ανησυχίας της Αγκυρας για την τρομοκρατία, ο Καλίν επεσήμανε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις δραστηριότητες του PKK και ότι και οι σουηδικές αρχές έκαναν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι απαράδεκτο οι τρομοκρατικές οργανώσεις να εμπλέκονται σε δραστηριότητες στην καρδιά της Ευρώπης. Ελπίζω να δουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.
» Τα βήματά μας θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που θα ληφθούν από αυτές τις χώρες. Οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK και η FETO στη Φινλανδία και τη Σουηδία, πρέπει να σταματήσουν. Η Σουηδία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα».
- Διαβάστε επίσης: «Ο Μασκ προειδοποιεί τους Έλληνες» – Υστερία στην Τουρκία για την ανάρτηση του μεγιστάνα
Επίθεση στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν… ξαναθυμήθηκε την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την άρνηση της Αγκυρας να ενταχθούν Σουηδία και Νορβηγία στο ΝΑΤΟ. Εναν ισχυρισμό, μάλιστα, που είχε προβάλει προ ημερών και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν.
- Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε… εποικοδομητική τη συνάντηση των τριών αντιπροσωπειών, ενώ -για άλλη μια φορά- έκανε λόγο για θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό» τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις