Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας από τη μηριαία φλέβα
Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης οδήγησε σε αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας δύο ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αμιγώς διαδερμικά, χωρίς ανοικτό χειρουργείο
Η πρώτη αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε δύο ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί άλλη μία τέτοια επέμβαση σε μία ασθενή στην Πολωνία, καθώς επίσης και άλλες 35 αντίστοιχες επεμβάσεις στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια τελείως καινούρια επεμβατική τεχνική όπου η μιτροειδής βαλβίδα που δεν λειτουργεί σωστά, αντικαθίσταται από μια νέα τεχνητή βαλβίδα η οποία βρίσκεται υπό έγκριση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Η εφαρμογή της στους δύο Έλληνες ασθενείς έγινε με ειδική άδεια από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Προκειμένου να μπορέσει η νέα μέθοδος να εφαρμοστεί και σε άλλους ασθενείς, αναμένεται να ξεκινήσει σχετική κλινική μελέτη.
Για την εφαρμογή της νέας βαλβίδας, η επέμβαση ξεκίνησε να γίνεται μέσω μιας μικρής οπής στο ύψος της καρδιάς προκειμένου ο καρδιολόγος ενδοσκοπικά να παρέμβει και να προχωρήσει στην αντικατάσταση της βαλβίδας που έχει υποστεί φθορά. Τώρα η διαδερμική προσέγγιση γίνεται, χωρίς καν την ελάχιστη αυτή τομή, πετυχαίνοντας την προσπέλαση στην καρδιά μέσω της μηριαίας φλέβας.
Για την πραγματοποίηση αυτής της νέας τεχνικής, απαιτείται οργανωμένη σχετική μονάδα σε νοσοκομείο, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, μονάδα εντατικής θεραπείας και «ομάδα καρδιάς», αποτελούμενη από εξειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό. Οι ασθενείς παρακολουθούνται επί 30 ημέρες και επανελέγχονται στους έξι μήνες, στο ένα έτος και στη διετία.
Η παρουσίαση της νέας μεθόδου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δρ Βασίλη Αποστολόπουλο, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Χρήστο Αποστολόπουλο και τον διευθυντή της Β’ καρδιολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης δρ Βλάση Νινιό, ο οποίος και πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.
Για την εφαρμογή της νέας μεθόδου, αλλά και την ανάπτυξη σειράς καινούριων υπηρεσιών η διοίκηση του Ομίλου προχωρεί στην ανέγερση νέου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας 15 εκατ. ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ανακοινώνοντας την μεγάλη ιατρική επιτυχία, τόνισε: «Η υλοποίηση σημαντικών καινοτομικών προγραμμάτων επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο που έχουν κατακτήσει οι επιστήμονες κύρους που εργάζονται μαζί μας στο Ιατρικό Αθηνών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εφάμιλλες των καλύτερων νοσοκομείων του αναπτυγμένου κόσμου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια παραμένοντας στην πρώτη γραμμή εφαρμογής καινοτομικών προγραμμάτων προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας».
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Χρήστος Αποστολόπουλος, επεσήμανε ότι το Ιατρικό Αθηνών συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία, παρά τις προκλήσεις της συγκυρίας. «Το πρότυπο λειτουργίας του Ιατρικού εμφανίζει μεγάλη αντοχή και διάρκεια, πρόσθεσε, επειδή λειτουργούμε με μακροπρόθεσμη οπτική. Προσφέρουμε ένα διαφορετικό μοντέλο υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και με συνεχή αναβάθμιση των καινοτομιών που εφαρμόζουμε».
Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Δρ. Βλάσης Νινιός, δήλωσε: «Η βαλβίδα αυτή, είναι η πρώτη του είδους της που εμφυτεύεται και έχει το πλεονέκτημα ότι η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μηριαία φλέβα, με μία ελάχιστη τομή στον μηρό, χωρίς κανονική καρδιοχειρουργική επέμβαση. Έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τη βαλβίδα που έχει ανεπάρκεια, τοποθετώντας μία νέα, σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην καρδιά. Αυτό γίνεται χωρίς να σταματήσει η καρδιά -όπως στα κλασικά χειρουργεία, χωρίς ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς τομές στο στέρνο και ενώ κοιμάται ελαφρά».
«Η επέμβαση, πρόσθεσε, είναι χαμηλού κινδύνου και οδηγεί άμεσα σε μεγάλη βελτίωση των ασθενών. Πρακτικά μηδενίζεται η ανεπάρκεια της βαλβίδας, επιτρέποντας την ταχύτατη κινητοποίησή τους μετά την επέμβαση. Έχουν πλήρη ανάρρωση και βελτίωση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, είναι μία πρόκληση, γιατί συνήθως έχουν συννοσηρότητες και δεν μπορούν να χειρουργηθούν».
- «Κουραμπιέδες από Χιόνι»: Πρωτιά στην τηλεθέαση της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου
- Η στιγμή που ελικόπτερο στην Τουρκία απογειώνεται εν μέσω πυκνής ομίχλης – Λίγα λεπτά μετά συνετρίβη
- «Πολύ κοντά στον Γκέιμπριελ ο Παναθηναϊκός – Το ποσό που ζητάει η Μακάμπι»
- Γιορτινό μανικιούρ: Οι πιο κομψές αποχρώσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
- Μέγκαν Μαρκλ: Το πρωτόκολλο που έσπασε την ημέρα του γάμου της και έκανε έξαλλη τη βασίλισσα Ελισάβετ
- Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ο ελληνικός πολιτισμός στα ενδότερα της Ασίας