Ενεργειακή κλάση οικιακών συσκευών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τη χρονιά που μας πέρασε έκανε την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να υπάρχει ένας τρόπος οι καταναλωτές να λαμβάνουν με απλό και ακριβή τρόπο πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων, καθιέρωσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών.
Στην ουσία πρόκειται για μία «ετικέτα» μέσω της οποίας γνωστοποιείται η ενεργειακή κλάση των συσκευών και μας βοηθά στην επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
.
.
Τη χρονιά που μας πέρασε έκανε την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.
Πλέον, τα προϊόντα κατατάσσονται σε μία απλούστερη κλίμακα, με επίπεδα από το A έως το G. Αντίστοιχα, αυτά τα επίπεδα συνδυάζονται με επτά χρώματα. Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (σκούρο πράσινο) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινο) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Ετσι, λοιπόν, κάθε συσκευή που ανήκει σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, όπως πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, τηλεοράσεις και οθόνες, ψυγεία, καταψύκτες, λαμπτήρες, συντηρητές κρασιών πρέπει να βαθμολογείται στο πλαίσιο μίας κλίμακας επτά βαθμίδων A-G όπου A είναι η βέλτιστη κλάση και G η χαμηλότερη.
Αυστηρότερα πρότυπα
Στις νέες σημάνσεις, που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2021, η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων.
Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα λήψης άμεσα συμπληρωματικών πληροφοριών για το προϊόν μέσω ενός κωδικού QR (που εμφανίζεται στην ετικέτα), η σάρωση του οποίου οδηγεί στην EPREL, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση.
Στις νέες ετικέτες έχει διατηρηθεί η ύπαρξη εικονιδίων τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συσκευή (π.χ. για τη χωρητικότητα, τις διαστάσεις, τη στάθμη θορύβου κ.λπ.), καθώς και την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετρημένη σε κιλοβατώρες ανά έτος.
Γιατί έγιναν οι αλλαγές
Οι αλλαγές επιβλήθηκαν γιατί η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική. Οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις κρίθηκε ότι μπέρδευαν τους καταναλωτές και τους δυσκόλευαν να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.
Επιπλέον, με τη νέα σήμανση ενθαρρύνονται οι κατασκευαστές να παράγουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις