«Ευφυείς Πόλεις και Βιώσιμος Τουρισμός» από τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ
Ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος των ευφυών πόλεων είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πόλεων, της πράσινης ανάπτυξης και συνεπώς της μείωσης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του τουρισμού στις πόλεις.
Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας & ο Τομέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στο πλαίσιο της δράσης του Τομέα «Πρωτοβουλία για Έξυπνες Πόλεις», διοργάνωσαν εσπερίδα με θέμα : «Ευφυείς Πόλεις και Βιώσιμος Τουρισμός»
Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών οδηγoύν στην ενσωμάτωση ευφυών τεχνολογιών σε λειτουργίες των πόλεων, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, οι μετακινήσεις κ.λπ. Ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος των ευφυών πόλεων είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πόλεων, της πράσινης ανάπτυξης και συνεπώς της μείωσης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του τουρισμού στις πόλεις.
Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Άκης Μπάφας, Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ, ο βουλευτής κ. Διονύσης Χατζηδάκης, Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, o κ. Μένιος Κορομηλάς, Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, ο κ. Μύρωνας Φλουρής, Τομεάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΝΔ και ο κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ο οποίος τόνισε ότι η προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας αποτελεί καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενιές, και συνεπώς ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί εθνικό στόχο. Ανέφερε ότι ο βιώσιμος τουρισμός θα προσφέρει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, θα συνδέει αβίαστα την τοπική παραγωγή προϊόντων με την κατανάλωση και θα δίνει τις δυνατότητες για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στους νέους. Ανέφερε ότι ο ΕΟΤ στοχεύει σε τέσσερεις βασικούς άξονες: α) στη βιωσιμότητα του τουρισμού και την προστασία τόσο του περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, β) σε επενδύσεις σε υποδομές σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, γ) στην εναρμόνιση της τουριστικής δραστηριότητας με την κοινωνία (π.χ. καλύτερη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης) καθώς και δ) στην τουριστική ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με την Δρ. Μαρία Μορφουλάκη παρουσίασαν το πολύπλευρο έργο του ΙΜΕΤ (Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) πάνω στο βιώσιμο τουρισμό. Παρουσίασαν αναλυτικά τα έργα του ΙΜΕΤ όπως για παράδειγμα την ψηφιακή τουριστική κάρτα.
Η κα. Παρασκευή Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ανέλυσε τα τουριστικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι ο ιδανικός τουριστικό προορισμός τύπου «city break» στη μετά κορωνοϊό εποχή. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία του ψηφιακού προφίλ της πόλης αλλά και το branding της πόλης.
Ακολούθως, ο κ. Φώτης Κοκοτός, στέλεχος της Elounda S.A. Hotels and Resorts και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται έχει επενδύσει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία και υποστήριξε ότι πολλές φορές ο μαζικός τουρισμός έχει μικρότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα ανά άτομο, σε σχέση με τον ατομικό τουρισμό, ο οποίος θεωρείται, πολλές φορές, λανθασμένα ως «οικολογικός».
Οι τοποθετήσεις έκλεισαν με την παρουσίαση της κα. Πρίνια, Συντονίστριας Τουριστικής Ανάπτυξης της Γραμματείας Παραγωγικών Συστημάτων της ΝΔ, η οποία τόνισε ότι η βιωσιμότητα του τουρισμού είναι ένα πολυσχιδές φαινόμενο αφού αφορά τις μετακινήσεις, τα δίκτυα μεταφοράς, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τη σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα κ.λπ. Ανέφερε, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν πράσινοι επενδυτές μέσω σχετικών εκπαιδευτικών δράσεων και τόνισε την ανάγκη για δημιουργία τουριστικών υποδομών για ΑΜΕΑ, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το πολυπληθές κοινό και ανοικτή συζήτηση.
Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι εθνική προτεραιότητα και αφορά άμεσα τις ευφυείς πόλεις, τις μετακινήσεις, τα δίκτυα μεταφοράς, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τη σύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς π.χ. τον αγροδιατροφικό τομέα. Έγινε σαφές ότι ο βιώσιμος τουρισμός προσφέρει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ συνδέεται αβίαστα με την τοπική παραγωγή προϊόντων
Το συντονισμό της εσπερίδας είχαν ο αρμόδιος Τομεάρχης κ. Μύρωνας Φλουρής και ο Επικεφαλής της δράσης «Πρωτοβουλία για Έξυπνες Πόλεις» κ. Πάνος Φίτσιλης.
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- «Είναι το πιο χολιγουντιανό πράγμα που έχω ζήσει»: Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ είχε στο σχολείο για φύλακα την Πάμελα Άντερσον
- Περιβαλλοντική δράση συμπερίληψης στο Δήμο Παλλήνης
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στην Ευελπίδων ο 49χρονος φιλόλογος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του
- Ολλανδία: Ο ΥΠΕΞ ανέβαλε ταξίδι στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΠΔ – Χαμός στο κοινοβούλιο
- Κτηματολόγιο: Μήνυση Κυρανάκη για απάτη – Προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες