Golden Visa: Ερευνες στη Θράκη για χορηγήσεις αδειών παραμονής κυρίως σε τούρκους πολίτες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται έρευνες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για χορηγήσεις αδειών παραμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa, κυρίως σε τούρκους πολίτες, με αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες.
Ερευνες στον νομό Εβρου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα για τις περιπτώσεις χορήγησης Golden Visa κυρίως σε τούρκους πολίτες, που έτσι εξασφαλίζουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, φαίνεται ότι διεξάγονται τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Εξασφαλίζουν άδεια παραμονής
Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται αρκετά χρόνια στη χώρα μας και μέσω του οποίου οι πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ και πάνω, εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Η μεγάλη πλειονότητα των ξένων που εκμεταλλεύθηκαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την ονομασία Golden Visa προέρχεται από την Κίνα, συγκεκριμένα το 65,4% και ακολουθούν σε κατά πολύ μικρότερα μεγέθη οι υπήκοοι Τουρκίας 6,4% και Ρωσίας 6,2%.
Οπως μεταδίδει το evros-news.gr, αρκετοί από τους Τούρκους, προτιμούν ακίνητα στον Εβρο, τη Θράκη και την Περιφέρεια ΑΜΘ γενικότερα, κυρίως στην Καβάλα. Κι επειδή για την ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης υπάρχει ένας επιπλέον και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρός λόγος να εξετάζονται οι αιτήσεις Τούρκων, οι περιπτώσεις περνούν ή τουλάχιστον θα πρέπει να περνούν από το μικροσκόπιο όλων των υπηρεσιών.
Η χρονιά ρεκόρ για το πρόγραμμα Golden Visa ήταν το 2019, αλλά στη συνέχεια πάγωσε λόγω κοροναϊού. Τους πρώτους μήνες του 2022 σημειώνει αύξηση ο αριθμός των αιτήσεων, φτάνοντας στις 11.049 οι άδειες παραμονής ξένων, με μικρή αύξηση το α’ τρίμηνο.
Από τις 2.372 αιτήσεις χορήγησης αρχικής αδείας διαμονής που κατατέθηκαν το διάστημα Μάρτιος 2021 – Μάρτιος 2022, έχει εκδοθεί το 46% που αντιστοιχεί σε 1.080 εκδοθείσες αρχικές άδειες διαμονής επενδυτή. Αντιστοίχως, για τα μέλη οικογένειας επενδυτή κατατέθηκαν 4.049 αρχικές αιτήσεις και εκδοθήκαν 2.062 άδειες – ποσοστό 51%.
Οι τούρκοι επιχειρηματίες
Ομως, μετά από όσα συνέβησαν το 2018, όταν οι κινεζικές αρχές έστειλαν στην Αθήνα φάκελο με στοιχεία για πωλήσεις ακινήτων σε υποψήφιους επενδυτές του προγράμματος Golden Visa με την χρήση των POS ελληνικών τραπεζών, παρακάμπτοντας τα capital controls των κινέζικων τραπεζών, ξεκίνησε από διάφορες κρατικές υπηρεσίες έρευνα.
Μπορεί μετά τον Μάιο του 2019, όταν και είχαν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις των επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίες εντόπιζαν σοβαρά κενά στις ενέργειες των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, τελικά η υπόθεση τον Οκτώβριο του 2020 να μπήκε στο αρχείο, αλλά αυτό έγινε με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με αυτήν, η χρήση POS για τη μεταφορά χρημάτων στο πρόγραμμα της Golden Visa γίνεται δεκτή αναδρομικά από το 2017. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό, από ένα άλλο επίσης σοβαρό πρόβλημα, που αφορά και τον νομό Εβρου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικά, αφού κυρίως τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν ακίνητα και εξασφαλίζουν άδειες παραμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το κόλπο…
Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως υπάρχουν εταιρείες και άτομα (δικηγόροι, κτηματομεσίτες) που σε συνεργασία με ξένους αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα τα πωλούν στους ξένους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία.
Οι τελικοί αγοραστές λαμβάνουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa, αλλά το… κόλπο που έχει στηθεί στην Ελλάδα και ήδη ερευνάται από τις Αρχές, αφορά τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων.
Οι εταιρείες που πωλούν ακίνητα σε ξένους, συνήθως τα υπερτιμολογούν ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της “χρυσής βίζας”.
Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους. Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια, επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες, έλληνες και ξένοι.
Επίσης, οι εταιρείες που συγκροτούνται για ξένους με έδρα την Ελλάδα, πολλές φορές δεν έχουν στη χώρα μας καμιά επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα και απλώς ιδρύονται προκειμένου να γίνουν οι μεταφορές χρημάτων για την εξασφάλιση της “χρυσής βίζας”.
Ετοιμάζονται αλλαγές
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές που θα σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής.
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Οτι δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό, ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις που ακίνητο αντικειμενικής αξίας 45.000 ευρώ φτάνει να πωλείται έναντι 270.000 ευρώ, σύμφωνα με καταγγελία.
Για παράδειγμα, μπορεί ένας Τούρκος να ιδρύσει μια εταιρεία με έδρα τον Εβρο ή άλλο νομό της Θράκης και της Περιφέρειας ΑΜΘ, μόνο για να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου που στα χαρτιά θα φαίνεται ότι κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ και αφού το αγοράσει να εξασφαλίσει “Golden Visa” για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.
Διεξάγονται έρευνες
Το ακίνητο αυτό μπορεί να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή ή την Καβάλα όπου φαίνεται να δείχνουν προτίμηση οι Τούρκοι και να μην κοστίζει τα συγκεκριμένα χρήματα, αλλά πολύ λιγότερα. Με τη βοήθεια όμως δικηγόρων, μεσιτών και όποιου άλλου απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αυτό να υλοποιείται.
Γι’ αυτό και μετά την περιοχή της Αθήνας, αλλά και πολύ γνωστών προορισμών, κοσμοπολίτικων νησιών κλπ., όπου υπάρχουν έρευνες από τις κρατικές υπηρεσίες και μάλιστα συνεργασία αρκετών εξ αυτών, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως και για τη δική μας περιοχή διεξάγονται έρευνες.
Πηγή: evros-news.gr
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners