Ελαιώνας: Παράσταση διαμαρτυρίας προσφύγων για να μην κλείσει η δομή φιλοξενίας
«Ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας» - Οι πρόσφυγες αντιδρούν στο κλείσιμο του καμπ Ελαιώνα
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ελαιώνα, βρίσκεται εγκατεστημένη η ζωή περισσότερων από 1.000 προσφύγων.
Στις αρχές ωστόσο του Φεβρουαρίου τους ανακοινώθηκε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν και πως μετά από περίπου έξι χρόνιας λειτουργίας η δομή θα πρέπει να κλείσει.
Η δομή φιλοξενίας του δήμου Αθηναίων αποτελεί το τελευταίο καμπ στον αστικό ιστό, η τελευταία σύνδεση των προσφύγων, στην πλειοψηφία τους ευάλωτες ομάδες, να νιώθουν κομμάτι της κοινωνίας, χωρίς να ζουν απομονωμένοι.
Επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα πλέον να πρέπει να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή.
Στις 30 Ιουνίου, εν όψει του κλεισίματος, όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται να λήξει η συνεργασία της δομής με την πλειοψηφία των εργαζομένων που αποτελούν το ψυχοκοινωνικό – νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειρίζονται το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν σχετικά με τις απολύσεις:
«Στην παρούσα φάση, κι ενώ η Δομή παραμένει ανοιχτή χωρίς επίσημο επαναπρογραμματισμό του κλεισίματος της, απολύεται, στις 30/06/22, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που αποτελούν το ψυχοκοινωνικό – νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειρίζονται το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων.
»Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού σε καταυλισμούς που ορίζει αποκλειστικά το Υπουργείο, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό, συνεχίζονται και δεν είναι εθελοντικές, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη επιστολή μας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, «οι διαμένοντες έχουν αναπτύξει δίκτυα υποστήριξης εντός και εκτός της Δομής Φιλοξενίας, τα οποία δρουν ανακουφιστικά και προστατευτικά για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Στην Αθήνα, πραγματοποιούνται κρίσιμα ιατρικά ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εκκρεμούσαν λόγω μη πρόσβασης σε δομές υγείας και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ατόμων, ρυθμίζονται σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα και γίνεται προσπάθεια κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ασφαλισμένων και μη, κατάφερε επίσης να εμβολιαστεί επαρκώς κατά του ιού Covid-19.
»Ακόμη, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της δομής, σημαντικά μεγάλος αριθμός ατόμων βρέθηκε σε θέση να κατανοήσει τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και να «ανοίξει» τις ακυρωμένες υποθέσεις εκ νέου. Άτομα μόνα και οικογένειες ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες απασχολησιμότητας και εκμάθησης της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα παιδιά έχουν εγγραφεί στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Το επερχόμενο κλείσιμο της δομής έρχεται να γκρεμίσει κάθε προαναφερθείσα προσπάθεια ένταξης των ατόμων και να τα αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει – τα οποία μετά βίας λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα, πόσο μάλλον σε απομακρυσμένες περιοχές».
«Elaionas not closed»
Το πρωί της Τετάρτης εκατοντάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ώστε να σταματήσουν τις προσπάθειες εκκένωσης του καμπ και να μη βρεθούν οι πρόσφυγες μακριά από την πόλη.
«Elaionas not closed» φώναζαν οι πρόσφυγες δίνοντας έτσι μήνυμα σε όσους έχουν σκοπό να τους απομακρύνουν από τη δομή.
Τα λεωφορεία είχαν φτάσει στο σημείο ώστε να μεταφέρουν τους πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε η σελίδα «Solidarity with Migrants» απομακρύνθηκαν μόλις τα προσέγγισε η πορεία.
«Ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας» φώναζε μια πρόσφυγας από την ντουντούκα. «Μένουμε εδώ τρία χρόνια. Δεν μπορούν να μας φέρονται σαν ζώα. Είμαστε άνθρωποι. Το υπουργείο πρέπει να μας δείξει σεβασμό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις