Ενα μωρό στο αμφιθέατρο του Αριστοτελείου
Πριν καλά-καλά χρονίσει η μικρούλα Ζωή έγινε... σταρ παρακολουθώντας ένα ολόκληρο εξάμηνο δίπλα στη μητέρα της, αλλά ακόμη και στην αγκαλιά της λέκτορος που δίδασκε το μάθημα.
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Προ δύο εβδομάδων, μέσα από τον λογαριασμό της στο Linkedin, η λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτα Βλάχου, που διδάσκει τα τελευταία χρόνια δύο μαθήματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, θέλησε να ευχαριστήσει τους φοιτητές της, οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο την είχαν απαθανατίσει μέσα στο αμφιθέατρο κατά τη διάρκεια της διάλεξης αγκαλιά με το δύο μηνών μωρό της συμφοιτήτριάς τους Χριστίνας Γυφτάκη και οι οποίοι με το πέρας του εξαμήνου τής έστειλαν το υλικό αυτό ως ανάμνηση από τις παραδόσεις της.
«Ηταν αρχές Μαρτίου όταν η φοιτήτρια Χριστίνα Γυφτάκη με ρώτησε ευγενικά και δύσπιστα αν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα master Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη κρατώντας στην αγκαλιά της τη δύο μηνών κορούλα της. Δέχτηκα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί ξέρω καλά τι σημαίνει να θέλεις να προχωρήσεις στις σπουδές σου ενώ είσαι μητέρα. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η μητέρα συμμετείχε ενεργά, άλλοτε με ερωτήσεις που είχε και άλλοτε με απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις που έκανα ενώ το μωρό, η μικρή Ζωή, δεν ακούστηκε ούτε μία φορά» ανέφερε η «χαρισματική Χαρίτα», όπως την αποκαλούν στους διαδρόμους του ΑΠΘ, στην ανάρτησή της στο Linkedin.
Και οι φοιτητές της, με τη σειρά τους, κοινοποίησαν στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γραπτό της μήνυμα που συνοδευόταν από δύο φωτογραφίες και ένα βίντεο «boomerang» με την ίδια να παραδίδει κρατώντας στην αγκαλιά το μωρό που είχε βάλει τα κλάματα, ώστε να διαδοθεί παντού το μήνυμά της, που δεν ήταν άλλο από τη στήριξη στους νέους γονείς που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Απλωσα αυθόρμητα τα χέρια μου και πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου συνεχίζοντας την ανάλυσή μου στο business canvas. Η μικρή αμέσως ηρέμησε και για την υπόλοιπη μιάμιση ώρα του μαθήματος που την κράτησα δεν έβγαλε ήχο» έγραφε η λέκτορας στη συνέχεια της ανάρτησής της που έγινε βάιραλ, προσθέτοντας: «Η πρόκληση του να διδάσκεις δύο γενιές ταυτόχρονα είναι μεγάλη αλλά το μήνυμα είναι ακόμα μεγαλύτερο! Ας στηρίξουμε όλους όσοι αγωνίζονται για μια ευκαιρία για εκπαίδευση, ειδικά ας στηρίξουμε τις γυναίκες και τις μητέρες που παλεύουν να τα καταφέρουν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους! Το αξίζουν!».
Η ίδια μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την πρωτοβουλία της να βοηθήσει έμπρακτα τη φοιτήτριά της έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα εντός της οποίας οι νέοι ολοκληρώνουν πλέον τις σπουδές τους σε μεγαλύτερη ηλικία, γεγονός που γεννά την ανάγκη στήριξης των γονέων, είτε στις σπουδές είτε στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε οι δύο αυτοί ρόλοι να μην είναι αντικρουόμενοι. «Η Χριστίνα Γυφτάκη ήταν μια φοιτήτρια συνεπέστατη. Ουδέποτε ενόχλησε με την παρουσία του μωρού μέσα στην αίθουσα και το συγκεκριμένο συμβάν ήταν στιγμιαίο και μοναδικό. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια είναι άνω των 30, κι αυτό δείχνει μια πραγματικότητα» περιγράφει η Χαρίτα Βλάχου και εξηγεί: «Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 30, που δημιουργούν οικογένεια, συνεχίζουν τις σπουδές τους για έναν πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο ή και δεύτερο. Είναι μια καινούργια πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει προκύψει κάτι ανάλογο, όμως δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη στιγμή διότι είχα απέναντί μου ένα νεαρό κορίτσι που ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του. Και το ότι ήρθε ένα παιδί στη ζωή της δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εμπόδιο. Είμαι μητέρα τριών παιδιών, οπότε γνωρίζω πώς είναι να θες να εξελιχθείς, ενώ πρέπει να μεγαλώσεις τα παιδιά σου».
«Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τους γονείς»
Και καθότι η ίδια δεν συνηθίζει να αναρτά στο Διαδίκτυο προσωπικές ιστορίες, θέλησε να αποσαφηνίσει τι ήταν αυτό το τόσο σημαντικό που την έκανε για μια φορά να παραβεί τους προσωπικούς της κανόνες: «Πραγματοποίησα αυτό το ποστ κατόπιν σκέψης, προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η νέα πραγματικότητα που έχει δύο μηνύματα. Το ένα είναι ότι δεν πρέπει οι νέοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Για να γίνει αυτό πρέπει ο καθένας από τη θέση που έχει να διευκολύνει τις μητέρες αλλά και τους πατεράδες με όποιον τρόπο μπορεί. Η κοινωνία μας το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό όλοι οι διδάσκοντες αγκάλιασαν την προσπάθειά της Χριστίνας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, και οι συμφοιτητές της ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι δεν θα πρέπει οι νέοι να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους για να κάνουν οικογένεια. Είναι κρίμα. Γιατί δημιουργούνται και δημογραφικά προβλήματα και, καταλαβαίνετε, ότι αν οι σπουδές κρατούν πολλά χρόνια θα πρέπει και οι ίδιοι να περιμένουν πολλά χρόνια. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, άρα πρέπει ως κοινωνία να προβληματιστούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις