LES ECHOS: Τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, δηλητηριάζονται από τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι εκ νέου τεταμένες στο Αιγαίο»
- Κόκκινος συναγερμός στη Βαρκελώνη για τις πλημμύρες - Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Rich List 2024: Χάρι Στάιλς & Ντούα Λίπα οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες κάτω των 30
- Τι θα έλεγε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ εάν παρατηρούσε τον Τραμπ
Την ανησυχία που έχει αρχίσει να προκαλεί στην Ευρώπη η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτυπώνει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας LES ECHOS.
Η ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη έχει τίτλο «οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι εκ νέου τεταμένες στο Αιγαίο» και αναφέρεται στο γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας δηλητηριάστηκαν ξανά από το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Της θαλάσσιας ζώνης που διεκδικεί η Άγκυρα μμε τους Τούρκους να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο της.
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μετά από μια σύντομη περίοδο επαναπροσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας – και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ – ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών είναι ανύπαρκτος.
Σημειώνει ακόμα τις δηλώσεις Ερντογάν από την άσκηση EFES 2022, κατά τις οποίες απαίτησε αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, επικαλούμενος παλαιές συνθήκες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Το δημοσίευμα σημειώνει και την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατήγγειλε τον «αναθεωρητισμό» της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντας απειλητικό για την ειρήνη στην περιοχή το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» («Mavi Vatan» στα τουρκικά), την οποία επικαλείται ο Ερντογάν αναπτύχθηκε από το τουρκικό ναυτικό από εθνικιστές ναυάρχους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Ο Aurélien Denizeau, ερευνητής στις διεθνείς σχέσεις και ειδικός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ορίζει αυτή τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως «μια γεωγραφική περιοχή και γεωπολιτικό δόγμα που επικαλύπτονται. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της, είναι ένας θαλάσσιος τομέας στον οποίο η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Άγκυρα, η οποία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει ιστορικά κληρονομήσει μια δυσμενή χάραξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Και προσθέτει ότι ο χάρτης «Γαλάζια Πατρίδα» που σχεδίασαν οι Τούρκοι ναύαρχοι στοχεύει να το διορθώσει καταπατώντας ουσιαστικά τις ΑΟΖ που διεκδικούν Έλληνες και Κύπριοι.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη κορύφωση των εντάσεων σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2020, γύρω από το μικρό ελληνικό νησί Καστελλόριζο, «απομονωμένο πάνω από 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου και μόνο λίγα χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές».
Μια στρατηγική τοποθεσία στα σύνορα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επισημαίνει, όπου η Αθήνα και η Άγκυρα διεκδικούν την κυριαρχία των θαλασσών.
Μετά από μια κλιμάκωση που προκάλεσε φόβους για στρατιωτικό επεισόδιο γύρω από το μικρό νησί, Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν ένα πλαίσιο για την επίλυση των μακραίωνων διαφορών τους τονίζει το δημοσίευμα.
Και επισημαίνει ότι στις στις 23 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διμερείς συναντήσεις με την Ελλάδα.
Ο ανταποκριτής της LES ECHOS σημειώνει ότι το τέταρτο γεωτρύπανο του τουρκικού στόλου ονομάστηκε προς τιμή του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ που αποτελεί μία από τις αναφορές του τούρκου προέδρου.
Ένα νέο βήμα στην αύξηση από την Τουρκία των ερευνητικών της δυνατοτήτων για υποθαλάσσιους πόρους. «Στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία αρχίζει ήδη να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα, αλλά πάνω από όλα είναι το δυναμικό της ανατολικής Μεσογείου που την ενδιαφέρει», παρατηρεί ο ερευνητής Aurélien Denizeau.
Φιλοδοξίες που επικρίνει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χισιάρ Οζσόι, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP – φιλοκουρδική αριστερά) αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν είναι δυνατό να αντλήσει οποιαδήποτε οικονομική απόδοση από αυτό».
Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που επιτίθεται ανοιχτά στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας», το HDP τη θεωρεί «εντελώς παράλογη», όπως επισημαίνει ο Οζσόι.
«Αυτό το δόγμα τείνει να στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, βασίζεται στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό», καταγγέλλει ο βουλευτής.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν το χρησιμοποιεί σήμερα για να πολώσει την τουρκική κοινωνία για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτές οι θάλασσες ανήκουν πρώτα στα ψάρια και στα χταπόδια που ζουν εκεί», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις