Βύρωνας: Στο πλευρό τριών προσφυγόπουλων που απειλούνται με απέλαση – «Να μη βρεθούν πάλι πρόσφυγες»
Δίπλα στον αγώνα της οικογένειας Αλί από το Ιράκ που κινδυνεύουν με απέλαση
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Ο Χέμιν, η Ντοά και η Ραχμά είναι τρία αδέρφια, Κούρδοι, ιρακινής καταγωγής που έφτασαν στην Ελλάδα το 2016. Σχεδόν έξι χρόνια στην Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία όμως ξαφνικά μια μέρα ξύπνησαν με τον φόβο πως θα τα χάσουν όλα, με την Επιτροπή Ασύλου να στέκεται εμπόδιο στα σχέδια τους με τη μορφή απορριπτικής απόφασης.
Όπως και στην περίπτωση του Σαϊντού και του Σισσέ, τα νεαρά αυτά παιδιά αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή σε μια νέα χώρα, όμως τώρα βλέπουν όλες οι προσπάθειές τους να γκρεμίζονται.
Οι τρεις έφηβοι πρόσφυγες της οικογένειας Αλί κινδυνεύουν πλέον με απέλαση καθώς απορρίφτηκε για δεύτερη φορά το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.
Η οικογένεια αφού έφτασε στην Ελλάδα ζει στον Βύρωνα μέσω του προγράμματος ESTIA και τα τρία αδέρφια φοιτούν στο 4ο Γυμνάσιο της περιοχής.
Η πρώτη κίνηση στήριξης και αλληλεγγύης προς το πρόσωπό τους ήρθε από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου τους, η οποία και καταδικάζει την απόφαση.
«Να μη βρεθούν πάλι πρόσφυγες»
Η διευθύντρια του σχολείου, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, μιλώντας στο in κάνει λόγο για «παιδιά χαρισματικά, πρόθυμα να εργαστούν και να προσπαθήσουν να μάθουν τη γλώσσα». Όπως άλλωστε αναφέρει τα τρία αδέρφια κάνουν επιπλέον μαθήματα ακόμα και τώρα που έχει τελειώσει το σχολείο με τη βοήθεια δασκάλων που προσφέρονται εθελοντικά να δουλέψουν μαζί τους ώστε να μάθουν τη γλώσσα.
«Παιδιά που έχουν βιώσει την προσφυγιά και τα προβλήματα που έχουν ζήσει τις εμπόλεμες συνθήκες, κατόρθωσαν το δύσκολο ταξίδι να έρθουν στη χώρα μας, κατάφεραν να εγκλιματιστούν εδώ και ξαφνικά βρίσκονται πάλι στο μηδέν, να βρεθούν πάλι πρόσφυγες. Κινδυνεύουν να στερηθούν μια ισορροπημένη και ασφαλή ζωή. Αυτό είναι που μας ευαισθητοποίησε όπως και ο χαρακτήρας των παιδιών», αναφέρει.
Όπως αναφέρει η διευθύντρια τα παιδιά του σχολείου έχουν από την πλευρά τους συντάξει κείμενο στήριξης προς τα τρία αδέρφια από το Ιράκ, θέλοντας να κρατήσουν τους συμμαθητές τους στην Ελλάδα, το οποίο κείμενο έχει μάλιστα σταλεί στο αυτοτελές τμήμα προσφύγων του υπουργείου Παιδείας.
Δίπλα τους και η Ζ’ ΕΛΜΕ (Βύρωνας – Ηλιούπολη – Καισαριανή – Υμηττός), στην οποία οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως «τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν από λίγο καιρό αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους, οι οποίοι προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Πολιτείας αφιέρωσαν πολλές ώρες προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά των παιδιών, δεν θέλουν να χάσουν τους τρεις μαθητές τους».
«Δεν μπορεί η απάντηση να είναι η απέλαση»
Στο πλευρό τους και ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος ζητά οι τρεις μαθητές «να μην γίνουν για δεύτεροι φορά πρόσφυγες». «Ως δήμαρχος Βύρωνα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώνω τη φωνή μου με το ψήφισμά της Ζ’ ΕΛΜΕ και ζητώ κι εγώ από την πλευρά μου να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους», αναφέρει.
«Τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες, που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα», τονίζει ο δήμαρχος.
«Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους, οι οποίοι προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Πολιτείας, αφιέρωσαν πολλές ώρες προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά των παιδιών, δεν θέλουν να χάσουν τους 3 μαθητές τους.
»Ως δήμαρχος Βύρωνα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώνω τη φωνή μου με το ψήφισμά της Ζ’ ΕΛΜΕ και ζητώ κι εγώ από την πλευρά μου να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους, για να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Καλώ επίσης τους συλλόγους γονέων και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμπαρασταθεί σε αυτή την προσπάθεια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις