UBS: Τα 3+1 σενάρια για τις αγορές και τι διδάσκει η Ιστορία
Οι συστάσεις της UBS προς τους επενδυτές
Ιστορικά οι αγορές μετοχών και ομολόγων καθοδηγούνται από ιστορίες, ελπίδες και φόβους για τη μελλοντική πορεία ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Η ιστορία του πρώτου εξαμήνου του 2022 ήταν μια ιστορία «στασιμοπληθωρισμού», με φόβους ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα και περαιτέρω για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερες και τις μετοχές χαμηλότερες.
Διαβάστε επίσης – Πόσο κινδυνεύουν από τη ρωσική εισβολή αγορές και οικονομίες
Τα νέα ερωτήματα
Αυτό υπογραμμίζει σε νέα της έκθεση η UBS, τονίζοντας ότι το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια ιστορία θα οδηγήσει την αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους: «Στασιμοπληθωρισμός», «αναθέρμανση του πληθωρισμού», «ήπια προσγείωση» ή «πτώση»; Και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;
Διαβάστε επίσης – Χρηματιστηριακές αγορές – Δύσκολο το νέο έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Τα τέσσερα σενάρια
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι μέσα στο κλίμα αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα, προκειμένου να χτίσουν ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκιο:
α. Στασιμοπληθωρισμός (πιθανότητες 20%): Στο σενάριο αυτό, οι μετοχές και τα ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα χαρτοφυλάκιο ρευστότητας, το οποίο θα καλύπτει για 3 έως 5 χρόνια τις ανάγκες των ταμειακών ροών, μέσω ενός συνδυασμού μετρητών, ομολόγων και δομημένων προιόντων με την διαφοροποίηση να επιτυγχάνεται μέσω hedge funds.
β. «Ομαλή προσγείωση» (πιθανότητες 40%) : Στο σενάριο αυτό, αναμένεται μία ήπια ανάκαμψη των μετοχών, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν ότι βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων και τα εταιρικά κέρδη σταθεροποιούνται. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν θέσεις σε μετοχές αξίας που υπεραποδίδουν, όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%.
γ. Ύφεση (πιθανότητες 30%). Στο σενάριο αυτό οι μετοχές υποχωρούν όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων (δηλαδή οι τιμές τους αυξάνουν). Η πτώση της ζήτησης σημαίνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν απότομα, ενώ η συρρίκνωση των εταιρικών κερδών πιέζει τα χρηματιστήρια. Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, στηρίζοντας τα ομόλογα. Οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέσουν αμυντικά και ποιοτικά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους, τοποθετούμενη και αμυντικούς τομείς της οικονομίας.
δ. Αναθέρμανση της οικονομίας (πιθανότητες 10%). Στο σενάριο αυτό τα χρηματιστήρια οδηγούνται σε ράλι, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν μερικώς, καθώς ο πληθωρισμός σημειώνει πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ενώ έχουμε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, παράλληλα με το τέλος της στρατηγικής «zero Covid» στην Κίνα. Η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνει, ενώ συστήνονται τοποθετήσεις σε μετοχές ανάπτυξης, με ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά και σε τομείς όπως της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής, καθώς και της αγοράς της Κίνας.
Τι προβλέπουν για τα εμπορεύματα
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ζήτηση για εμπορεύματα παραμένει σταθερή, παρόλο που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μετριάζεται και οι προμήθειες είναι περιορισμένες.
Και τάσσονται υπέρ μιας ενεργούς προσέγγισης για την έκθεση σε εμπορεύματα, βλέποντας περιθώρια για περαιτέρω άνοδο 10-15% στους δείκτες βασικών εμπορευμάτων κατά τους επόμενους έξι μήνες. Θεωρούν ότι οι επενδυτές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων θα επωφεληθούν επίσης από τις αποδόσεις.
Για την ενέργεια
Ειδικά για την ενέργεια, διατηρούν θετική προοπτική. Αναμένουν ότι η ζήτηση θα επωφεληθεί από την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πλευρά της προσφοράς παραμένει στενή εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου, φθίνουσας πλεονάζουσας χωρητικότητας και προκλήσεων για την ανάπτυξη της προσφοράς.
Προβλέπουν ότι το Brent θα διαπραγματεύεται στα 130 USD/βαρέλι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στα 125 USD/βαρέλι για τα επόμενα τρία τρίμηνα.
Μέταλλα
Επίσης προβλέπουν άνοδο των τιμών στα βιομηχανικά μέταλλα, ιδιαίτερα στον χαλκό και το αλουμίνιο, που υποστηρίζονται από ευνοϊκά μέτρα τόνωσης της κινεζικής πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η πτώση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε υποχώρηση των τιμών του χρυσού το δεύτερο εξάμηνο στα 1.700 USD/oz μέχρι το τέλος του έτους.
Θα συνεχίσουν να πέφτουν οι μετοχές;
Η έκθεση της UBS αναφέρει ότι σε ετήσια βάση οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποχωρήσει 22% και ο S&P 500 23%. Η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών, η απότομη αύξηση των αποδόσεων καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να συσφίγγουν την πολιτική και οι συνακόλουθες ανησυχίες για μια ύφεση που προκαλείται από την πολιτική έχουν επιβαρύνει τις μετοχές.
«Έχουμε ουδέτερη στάση για τις μετοχές» τονίζουν προσθέτοντας ότι οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν πιθανότητα 35% οι αμερικανικές μετοχές να υποχωρήσουν κατά 10% ακόμη έως το τέλος του έτους, πιθανότατα λόγω περαιτέρω αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων ή υποβάθμισης στις προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη.
Τι μας λέει η ιστορία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η UBS αναφέρει ότι οι αμερικανικές μετοχές και ομόλογα ξεκίνησαν τη χειρότερη χρονιά σε περισσότερο από μισό αιώνα, με απόδοση –23% (S&P 500) και –7% (US Treasury Intermediate), αντίστοιχα, στις πρώτες 121 ημέρες διαπραγμάτευσης του 2022.
Από τα τέλη Μαΐου, έχουμε δει ταυτόχρονη απώλεια τόσο για τις αμερικανικές μετοχές όσο και για τα ομόλογα για περίοδο διακράτησης 12 μηνών για το πρώτο από τον Σεπτέμβριο του 1981.
Ωστόσο, η ιστορία μας λέει ότι τέτοια επεισόδια έτειναν να ακολουθούνται από θετικές αποδόσεις. Από το 1926, ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών 60%, ομόλογα 40% απέδωσε θετικές αποδόσεις στο 81% των περιπτώσεων στους 12 μήνες που ακολούθησαν αυτά τα προηγούμενα επεισόδια —100% των περιπτώσεων αν εξαιρέσουμε τη Μεγάλη Ύφεση—με μέσο κέρδος 12%.
Επιπλέον, η χειρότερη απώλεια ήταν μόλις 5%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις