Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι του Πούτιν

Η ιστορία των δύο βετεράνων του αμερικανικού στρατού που πολεμούσαν τον τελευταίο καιρό στο πλευρό των δυνάμεων της Ουκρανίας και τώρα είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων, αντιμέτωποι ακόμη και με τη θανατική ποινή

«Μαμά, θέλω να σε ενημερώσω ότι είμαι ζωντανός και ελπίζω να επιστρέψω στο σπίτι όσο πιο γρήγορα μπορώ», λέει στο βίντεο ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούκι από την Αλαμπάμα. Είναι ντυμένος στρατιωτικά και καθισμένος σε ένα γραφείο σχεδόν 10 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. «Αγάπα τον Ντίζελ εκ μέρους μου», συμπληρώνει ο Αμερικανός βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ με ένα γρήγορο κλείσιμο του ματιού. «Σε αγαπώ»…

Ο Ντίζελ -λένε συγγενείς του πίσω στις ΗΠΑ- είναι ο σκύλος του. Το δε κλείσιμο του ματιού ένα συνθηματικό ότι είναι καλά, που ο Αλεξάντερ είχε συνεννοηθεί με τη μητέρα του πριν φύγει εθελοντής για την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι που τον κρατούν έχουν ωστόσο άλλη γνώμη. Ο Αλεξάντερ, υποστηρίζουν, είναι μισθοφόρος που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών και ως τέτοιος θα δικαστεί.

Το εν λόγω βίντεο προβλήθηκε προ λίγων ημερών στο κανάλι του ρωσικού δικτύου Russia Today στην πλατφόρμα Telegram. Δεν ήταν το μόνο.

Υπήρχε και ένα δεύτερο με τον 27χρονο Άντι Τάι Νο Χουέν, βιετναμέζικης καταγωγής Αμερικανό πρώην πεζοναύτη, επίσης κάτοικο Αλαμπάμα. Συνελήφθη μαζί με τον Αλεξάντερ από τις ρωσικές δυνάμεις, επίσης ως μισθοφόρος.

«Τώρα πιστεύω ότι είναι προπαγάνδα της Δύσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνουν αδιακρίτως αμάχους», λέει ο ίδιος στο δικό του βίντεο, σφιγμένος μπροστά στην κάμερα και σε αυτούς του τον κρατούν.

«Όταν με συνέλαβαν», συμπληρώνει, «μου συμπεριφέρθηκαν πολύ ανθρώπινα»…

«Δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου»

Το Κρεμλίνο τώρα λέει ότι οι δύο Αμερικανοί βετεράνοι δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης. Ως εκ τούτου δεν τους θεωρούν αιχμαλώτους πολέμου.

«Ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε τη Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συμμετείχαν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού κατά του στρατιωτικού προσωπικού μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», τόνισε.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», τα οποία «θα αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας», προσέθεσε. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής. Αυτή ισχύει στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στο ρωσόφωνο Ντονμπάς.

Μόλις προ ημερών εξάλλου δικαστήριο στο Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό, στην πρώτη σχετική απόφαση σε βάρος ξένων, που σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά πολεμούν ως μισθοφόροι στην Ουκρανία.

Ένας βετεράνος του Ιράκ…

Ο Αλεξάντερ και ο Άντι -είπαν συγγενείς τους σε αμερικανικά ΜΜΕ- δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον προτού αναχωρήσουν από την Αλαμπάμα τον Απρίλιο. Έγιναν φίλοι, ανέφερεαν, στα μέτωπα του πολέμου.

Ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούκι ζούσε με τη μητέρα του στην Τασκαλούσα, στα δυτικά της νοτιοανατολικής αμερικανικής πολιτείας.

Μέχρι και το 2014 υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό, στον οποίο είχε καταταγεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπηρέτησε για 12 χρόνια, με δύο αποστολές στο Ιράκ στο ενεργητικό του. Αρχικά ήταν μέλος των μονάδων χημικών επιχειρήσεων. Έπειτα ήταν επιλοχίας σε κομβόι συνοδείας στη Βαγδάτη, χωρίς να εμπλακεί σε μάχη.

Το τελευταίο αυτό πόστο, ανέφερε η μητέρα του Αλεξάντερ στην Daily Telegraph, του προκάλεσε σύνδρομο PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Γεγονός που μετά τον δυσκόλευε να βρει μια σταθερή θέση εργασίας.

Μετά τη ρωσικη εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε η Λούις Ντρούκι, ο γιός της άρχισε να σκέφτεται ότι ήλθε να πάει εκεί και να βοηθήσει.

«Δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά και έχει την εκπαίδευση και την εμπειρία. Ένιωθε ότι ήταν καθήκον του να συνδράμει στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, όπου χρειαζόταν», είπε στην USA TODAY.

Μάνα και γιος το συζήτησαν διεξοδικά για ένα μήνα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Τον Απρίλιο ο Αλεξάντερ έφυγε για την Ουκρανία.

O Αλεξάντερ Ντρούκι

.. και ένας πρώην πεζοναύτης

Την ίδια περίοδο στο Χάρτσελ στη βόρεια Αλαμπάμα ο 27χρονος Άντι Χουέν συνέταξε τη διαθήκη του, αποχαιρέτησε την αρραβωνιαστικιά του και αναχώρησε και αυτός για τα ουκρανικά μέτωπα.

Γεννημένος στην Καλιφόρνια από Βιετναμέζους μετανάστες, ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ -επίσης χωρίς εμπειρία μάχης- είχε μετακομίσει στην Αλαμπάμα για να είναι μαζί με την αγαπημένη του Τζόι. Παράλληλα σπουδαζε ρομποτική.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Άντι μίλησε για την απόφασή του σε ΜΜΕ της Αλαμπάμα.

«Ξέρω ότι δεν είναι δικό μου πρόβλημα, αλλά νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι», είπε στην εφημερίδα Decatur Daily. «Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, με έτρωγε μέσα μου. Έχασα τον ύπνο μου. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία».

Στο τοπικό δίκτυο WAAY-TV είπε ότι ξόδεψε 6.000 δολάρια από το προσωπικό του κομπόδεμα για το μακρινό ταξίδι.

«Έχω πάρει την απόφαση», ανέφερε. «Ξέρω ότι υπάρχει πιθανότητα να πεθάνω. Είμαι πρόθυμος να δώσω τη ζωή μου για αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό»…

«Πριν φύγει, βαφτίστηκε στην τοπική πρεσβυτεριανή εκκλησία, την Trinity Free Presbyterian», γράφει η Daily Telegraph. «Eίπε στον πάστορά του ότι ένιωθε “ένα χρέος από τον Θεό»».

Ο Άντι Χουέν

Θρίλερ στην «ομίχλη» του πολέμου

Οι συγγενείς του Αλεξάντερ και του Άντι είχαν να ακούσουν νέα τους από τις 8 Ιουνίου.

Στις 15 του μήνα έγινε μια «ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ» στο Twitter από την Task Force Baguett, Μια αυτοπροσδιοριζόμενη ομάδα Αμερικανών και Γάλλων πρώην στρατιωτικών, με ενεργό τώρα δράση στα ουκρανικά εδάφη.

Ανέφερε ότι δύο Αμερικανοί που πολεμούσαν στις τάξεις της είχαν συλληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Ρώσους, έπειτα από μάχη.

Δεν τους κατονόμαζε, παρά τους ανέφερε με τα ψευδώνυμα «Μπάμα και Χέιτ». Την πληροφορία, επεσήμανε, επιβεβαίωσε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών. Επισήμως όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ακόμη τότε λόγο για αναφορές που ερευνώνται.

Την επομένη κυκλοφόρησε φωτογραφία των δύο Αμερικανικών στην καρότσα ενός στρατιωτικού φορτηγού, με τα χέρια τους πισώπλατα δεμένα.

Δύο ημέρες μετά, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα βίντεο του RT με τα μηνύματα του Αλεξάντερ και του Άντι.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και βίντεο με τις καταθέσεις τους, σε άγνωστη τοποθεσία. Κάποια στιγμή πάντως ακούγεται η φωνή αυτού που τους ανακρίνει να λέει ότι βρίσκονται στο Ντονμπάς.

Οι δύο Αμερικανοί φέρονται να συνελήφθησαν έξω από το Χάρκοβο, αφότου χωρίστηκαν από την υπόλοιπη ομάδα τους στη διάρκεια μάχης.

Περιπλανήθηκαν επί ώρες σε ένα δάσος, έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατέληξαν σε ένα χωριό. Εκεί έπεσαν πάνω σε ρωσικές δυνάμεις και παραδόθηκαν.

Διαπραγματευτικό «χαρτί» ή θανατική ποινή;

Πρόκειται για τους πρώτους Αμερικανούς που έχει γίνει γνωστό ότι έχουν αιχμαλωτιστεί από τη ρωσική πλευρά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο μεσοδιάστημα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι αγνοούνται τα ίχνη και τρίτου Αμερικανού πολίτη στα ουκρανικά εδάφη. Πρόκειται για τον βετεράνο πεζοναύτη Γκρέιντι Κερπάσι, με 20ετή θητεία στο σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο 49χρονος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο στο Ιράκ και αποστρατεύτηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.Η τελευταία φορά που άκουσαν νέα του οι δικοί του ήταν στις 26 Απριλίου.

Εκπρόσωπος της οικογένειας είπε την Washington Post ότι του είχε ανατεθεί η διατήρηση ενός παρατηρητηρίου στην περιοχή της Χερσώνας.

«Τα μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών που ενδέχεται να κατάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ενταχθεί σε αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αυτές έχουν εν τω μεταξύ παρακαμφθεί κατά το δοκούν από τις ΗΠΑ στα κολαστήρια του Γκουαντάναμο, όπου οι κρατούμενη έχουν «βαφτίσει» από τις αμερικανιές αρχές «μαχητές του εχθρού».

Τώρα, βάσει της δικής της ερμηνείας, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ξένοι που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών είναι μισθοφόροι και ότι δεν υπόκεινται στη διεθνή νομική προστασία.

Οι συγγενείς του Αλεξάντερ και του Άντι λένε σε πλέον ελπίζουν σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με Ρώσους αιχμαλώτους των Ουκρανών.

Η κυβέρνηση του Κιέβου αναφέρει ότι ήδη προσπαθεί κάτι ανάλογο για τους τρεις ξένους θανατοποινίτες -δύο Βρετανούς και τον Μαροκινό- στο Ντονέτσκ. Μέχρι στιγμής, δεν θα το έχει καταφέρει…

Αναλυτές τονίζουν ότι με τη δίκη των δύο Αμερικανών το Κρεμλίνο πιθανόν θα επιδιώξει να παρουσιάσει μια καταδίκη τους ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σχολιάζει η βρετανική Telegraph «ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους».

Ρωσικά ΜΜΕ ήδη προδικάζουν την ετημυγορία και προβλέπουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Εθελοντές vs «μισθοφόρων»

Μέχρι και σήμερα παραμένει επί της ουσίας άγνωστο πόσοι ξένοι πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών -κάτι που, ειδικά για τους Αμερικανούς πολίτες, οι ΗΠΑ έχουν δημόσια αποθαρρύνει.

Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η κυβέρνηση του Κιέβου είχε αναφέρει ότι πάνω από 20.000 «εθελοντές και βετεράνοι από 52 χώρες» είχαν προσφερθεί να πολεμήσουν στη χώρα.

Αυτά, ανέφερε, στις τάξεις της «ξεχωριστής ειδικής μονάδας Διεθνής Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας, που συστάθηκε από την GUR του υπουργείου Άμυνας». Ήτοι την ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών.

Αυτές «οι ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούν μάχιμες αποστολές για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», τόνιζε το Κίεβο από τότε.

«Για όσους συνεχίζουν να αμφισβητούν ότι πολεμούμε για την Ουκρανία, ιδού ένα σύντομο βίντεο της ομάδας μας», ανέφερε σε ανάρτηση στις 20 Μαΐου η Task Force Baguette.

Με πρόσφατη πάντως ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει «ψέματα» τις αναφορές για «20.000 ξένους που “μάχονται” κατά των ρωσικών δυνάμεων».

Από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και ως τις 17 Ιουνίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, έχουν φτάσει 6.956 στην Ουκρανία.

Εξ αυτών, είπε, 1.956 έχουν ήδη σκοτωθεί, άλλοι 1.779 έχουν φύγει και «προς το παρόν 3.221 μισθοφόροι είναι ακόμα ζωντανοί».

Έκανε λόγο, δε, για «μισθοφόρους και στρατιωτικούς ειδικούς από 64 χώρες».

Οι περισσότεροι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη ρωσική λίστα, προέρχονται από την Πολωνία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των στοιχείων, συμπεριλαμβάνει και 4 Έλληνες.  Ένας «εξολοθρεύτηκε», αναφέρει, δύο «αναχώρησαν» και ένας παραμένει στα ουκρανικά εδάφη.

Κάνει επίσης λόγο και για έναν μαχητή από την Κύπρο. Περιέργως μάλιστα την κατατάσει στον πίνακα όχι των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά της Ασίας, μαζί με την Τουρκία.

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο