Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η P&G ενισχύει την προσπάθεια για πιο βιώσιμες πόλεις με τη δημιουργία 3 νέων Πάρκων Τσέπης

Η P&G ενισχύει την προσπάθεια για πιο βιώσιμες πόλεις με τη δημιουργία 3 νέων Πάρκων Τσέπης

Ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο Πάρκο Τσέπης, η P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και τοπικούς φορείς έχει μεταμορφώσει 10 εγκαταλελειμμένα σημεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αδιαμφισβήτητα, η αισθητική αναβάθμιση είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, περνώντας δίπλα από άλλοτε εγκαταλελειμμένα σημεία της πόλης του και βλέποντάς τα ανθισμένα και έτοιμα να υποδεχτούν τους περαστικούς. Όμως η σημασία των Πάρκων Τσέπης, της πρωτοβουλίας της P&G που «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο, ξεπερνά κατά πολύ την εικόνα.

Από το μικροκλίμα του αστικού ιστού – που ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να γίνει από ενοχλητικό έως και απειλητικό για την ανθρώπινη υγεία, όταν η βλάστηση απουσιάζει – μέχρι τη βιοποικιλότητα των πόλεων, η παρουσία μικρών «διαλειμμάτων» από το ατέλειωτο τσιμέντο, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Ο χώρος του Πάρκου Τσέπης στο Χαϊδάρι, πριν την ανάπλαση της P&G

Το νέο Πάρκο Τσέπης στο Χαϊδάρι

Ριζική μεταμόρφωση

Για αυτό και είναι τόσο ευχάριστη η είδηση ότι τα Πάρκα Τσέπης συνεχίζουν να αυξάνονται, με την πρόσφατη προσθήκη δυο νέων χώρων πρασίνου στην Αττική και ενός στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοτε αναξιοποίητοι χώροι, που παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, πλέον έχουν αλλάξει ριζικά με την προσθήκη μεσογειακών φυτών, αλλά και αστικού εξοπλισμού, που επιτρέπει στους κατοίκους να απολαύσουν τη δροσιά και να κοινωνικοποιηθούν σε έναν ανοιχτό χώρο στη γειτονιά τους.

Πέραν της εξ ορισμού θετικής επίδρασης της ίδιας της φύτευσης των φυτών για το περιβάλλον και το μικροκλίμα της πόλης, όλα τα Πάρκα Τσέπης της P&G έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας στο έπακρο υπάρχοντα υλικά, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές, αλλά και αυτόνομα φωτοβολταϊκά όπου αυτό είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία των νέων χώρων πρασίνου.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός των επιμέρους πάρκων παραμένει ευέλικτος, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά και του εκάστοτε αστικού τοπίου.

Τρία ολοκαίνουργια Πάρκα Τσέπης

Μια εγκαταλελειμμένη έκταση 170 τ.μ., στην οδό Ιωαννίνων στο Χαϊδάρι, απέκτησε περισσότερα από 15 δέντρα και πάνω από 130 φυτά, μεταξύ των οποίων δάφνες, πλατάνια, αμυγδαλιές και διάφορα οπωροφόρα δέντρα, όπως επίσης και 6 καθιστικούς πάγκους.

.

Εικόνα εγκατάλειψης στο Νέο Κόσμο, πριν τη δημιουργία του Πάρκου Τσέπης

.

Το νέο Πάρκο Τσέπης στο Νέο Κόσμο

Στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος στο Νέο Κόσμο, σε μια έκταση 200 τ.μ., έκαναν την εμφάνισή τους 4 καθιστικοί πάγκοι, αλλά και περισσότερα από 460 φυτά, με κυρίαρχα την αγγελική, το φόρμιο, τον κρυφό έρωτα και το πυξάρι.

Η έκταση του Πάρκου Τσέπης στη Θεσσαλονίκη, πριν την ανάπλαση της P&G

.

Το νέο Πάρκο Τσέπης στη Θεσσαλονίκη

.Τέλος, στην οδό Βόγα στη Θεσσαλονίκη, σε ένα Πάρκο Τσέπης έκτασης 690 τ.μ. τοποθετήθηκαν πάνω από 670 φυτά, μεταξύ των οποίων τριανταφυλλιές, αγγελικές και σάλβια, ενώ αποκαταστάθηκαν 2 ξύλινοι πάγκοι που προϋπήρχαν στον χώρο.

Μετά και από τη δημιουργία των τριών νέων πάρκων, η P&G έχει ολοκληρώσει μέσα σε μόλις 1,5 έτος 10 πάρκα τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.700 τ.μ., με περισσότερα από 6.700 δέντρα και φυτά.

Μάθετε περισσότερα στο www.epithimies.gr

Sports in

Mundo Deportivo: «Οι Ράπτορς θέλουν να κρατήσουν τον Βεζένκοφ»

Δημοσιογράφος της Mundo Deportivo αναφέρθηκε στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ επικαλούμενος πηγές από τους Τορόντο Ράπτορς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024