Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά πρόσθεσε ότι με τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας θα γνωρίζουν οι πολίτες των χωρών αυτών ότι μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με ορόσημο το 2033 τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά πρόσθεσε ότι με τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας θα γνωρίζουν οι πολίτες των χωρών αυτών ότι μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι.
Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Δυστυχώς, από τότε η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ελάχιστη και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μια σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της ΕΕ πραγματικά να εντάξει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Είναι ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή την διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λυθεί η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων για να αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μια χώρα που έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.
Η άποψη μου είναι να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία η άποψή μου είναι το 2033, 30 χρόνια μετά την Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τους ότι μπορούν να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό τους σε αυτή την δύσκολη διαδικασία στην οποία πορεύονται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις