Πανεπιστήμια: Νέα παράταση στις θητείες των πρυτανικών αρχών, ως τον Φεβρουάριο του 2023
Καθυστερεί να κατατεθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. Αναμένονται αλλαγές
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Για δεύτερη φορά απαγορεύει το υπουργείο Παιδείας στα δέκα ΑΕΙ που είχαν εκλογές φέτος την Άνοιξη, να αλλάξουν πρυτανικές αρχές πριν ψηφιστεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο που σχεδιάζει για την ανώτατη εκπαίδευση. Στην προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί στην θητεία των νυν πρυτανικών αρχών μέσω διάταξης που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δίνεται τώρα νέα προθεσμία, καθώς όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ δεν είναι έτοιμο ακόμη για ψήφιση.
Έτσι, οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο από τις νυν διοικήσεις των ΑΕΙ όσο και από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της χώρας «σπρώχνουν» την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι και πιθανότατα με αλλαγές.
Με την νέα ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα από το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου της κυβέρνησης, η απαγόρευση στα ΑΕΙ να προκηρύξουν εκλογές (που έληγε στο τέλος Ιουνίου) παρατείνεται ως τις 31 Αυγούστου και οι θητείες των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων ως τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ακούγεται …ασύμβατη με τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων η απαγόρευση στην προκήρυξη εκλογικών διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο λειτουργίας τους. Όπως σχολιάζουν ώριμοι αναλυτές από τον χώρο των πανεπιστημίων, εφόσον η κυβέρνηση καθυστερεί στην κατάθεση των νομοθετικών προτάσεων της, θα ήταν ίσως περισσότερο συμβατό με την λειτουργία των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας να μην παρέμβει κατ αυτό τον τρόπο στην καθημερινότητα τους, αλλά να εφαρμόσει τις όποιες αλλαγές επιθυμεί από τον επόμενο χρόνο και τις επόμενες διοικήσεις τους.
Προηγούμενη παράταση
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας ήδη είχε παρατείνει για ένα εξάμηνο την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων σχολών στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων έληγε κανονικά στις 31η/8/2022. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη οργάνων της παρούσας πριν την 30η/6/2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες» ανάφερε ο προηγούμενος νόμος, ενώ η ημερομηνία αυτή παρατείνεται τώρα ως το τέλος Αυγούστου.
Τα πανεπιστήμια που είχαν κανονικά πρυτανικές εκλογές την Άνοιξη είναι τα Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΠαΣοΚ Ανδρέας Λοβέρδος στην οποία αναφέρει ότι η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να αποφύγει τις αντιδράσεις.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία, για ποιο λόγο έχετε αποδεχθεί ένα σχέδιο νόμου με αρκετές θετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις να επισκιάζεται από τη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, που όπως τη σχεδιάζετε και είναι και φαίνεται απολύτως αντιθεσμική;», διερωτάται ο βουλευτής του ΠαΣοΚ στην ερώτηση του που θέτει επίσης το ερώτημα γιατι δεν επανέρχεται σε ισχύ ο αρχικός νόμος Διαμαντοπούλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις