Η ταραγμένη ζωή της Λουκρητίας Βοργία – Οι 3 γάμοι, και οι κατηγορίες ότι είχε ερωτικές σχέσεις με τον Πάπα πατέρα και τον αδερφό της
Ήταν μια πανέμορφη γυναίκα που σημάδεψε – μπορεί και άθελα της – μια ολόκληρη εποχή στην Ιταλία
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Το όνομα «Βοργία» έχει συνδεθεί με τις ραδιουργίες, τα πάθη, τα μίση και συχνά με τους φόνους. Η Λουκρητία Βοργία που πέθανε στις 24 Ιουνίου του 1519, ήταν μια γυναίκα που κατηγορήθηκε για όλα αυτά.
Γεννήθηκε το 1480, έξω από τη Ρώμη και από μικρή ηλικία έμοιαζε ότι θα γίνει μια πάρα πολύ όμορφη γυναίκα. Η Λουκρητία έμεινε γνωστή στην ιστορία, πράγματι, για την ομορφιά της, τους σκανδαλώδεις έρωτες της, αλλά και τα εγκλήματα που την κατηγόρησαν ότι αναμείχθηκε.
Ήταν η κόρη του Ροδερίγου Βοργία, ο οποίος μετέπειτα έγινε ο Πάπας Αλέξανδρος ο έκτος. Αδέρφια της ήταν ο Κάισαρας, ο Ιωάννης και ο Γοδεφρείδος Βοργίας. Μεγάλωσε στην αυλή της οικογένειας της, λαμπρή και ονομαστή για τις ραδιουργίες και τα εγκλήματα της.
Την περιγράφουν, εκτός από εξαιρετικά όμορφη και αισθησιακή, σαν μια γυναίκα με ήπιο χαρακτήρα και με ιδιαίτερη ευφυΐα. Η Λουκρητία παντρεύτηκε 3 φορές όχι μάλλον επειδή το ήθελε η ίδια, αλλά για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του πατέρα και του αδερφού της.
Γάμοι και πάθη
Πολύ μικρή, σχεδόν παιδάκι, αρραβωνιάστηκε διαδοχικά δυο Ισπανούς ευγενείς. Ο πατέρας της όμως όταν τελικά εξελέγη Πάπας, διέλυσε τους αρραβώνες και την πάντρεψε με τον κόμη του Μιλάνο Τζιοβάνι Σφόρτσα.
Τότε την προσέγγισε ο αδερφός της Καίσαρας και έμεινε στο σπίτι του ζευγαριού με σκοπό να βάλει στο χέρι τη μεγάλη περιουσία του κόμη. Όταν είδε πως κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, ο Καίσαρας αποπειράθηκε να δολοφονήσει το γαμπρό του μέσα στη κρεβατοκάμαρα της αδελφής του.
Η απόπειρα απέτυχε. Ο γάμος διαλύθηκε αφού ο Πάπας Αλέξανδρος ο ΣΤ΄ (ο πατέρας της δηλαδή), τον ακύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες. Η Λουκρητία από τη στεναχώρια της κλείστηκε σε μοναστήρι.
Το 1498 βγαίνει από το μοναστήρι ύστερα από προτροπή του πατέρα της και παντρεύεται, πάλι χωρίς τη συγκατάθεση της, τον γιο του Βασιλιά της Νάπολης, Αλφόνσο ντι Μπιντελία.
Όμως οι Βοργίες έβαλαν στο μάτι το Βασίλειο της Νάπολης και την ημέρα του εορτασμού του ιωβηλαίου του 1500, επιχειρούν να δολοφονήσουν τον Αλφόνσο μέσα μάλιστα, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
Ο σύζυγος της Λουκρητίας τραυματίστηκε σοβαρά. Η Λουκρητία έμεινε στο προσκεφάλι του επί 34 ολόκληρα μερόνυχτα και τον φρόντιζε, μέχρι να αρχίσει να αναρρώνει σιγά σιγά.
Ένας βράδυ επισκέφτηκε το φρουρούμενο από άνδρες του Πάπα, παλάτι της οικογένειας ο αδερφός της Καίσαρας. Αφού μίλησε με την αδερφή του στο δωμάτιο, της ζήτησε να βγει έξω.
Τότε ο Βοργίας είπε την περίφημη φράση: «ότι δεν γίνεται στο γεύμα, μπορεί να γίνει στο δείπνο» και την επόμενη στιγμή μαζί με τη βοήθεια του σωματοφύλακα του, στραγγαλίζει επάνω στο κρεβάτι της αδερφής του τον σύζυγο της Αλφόνσο.
Ερωτικές σχέσεις με τον Πάπα
Μετά τη δολοφονία του Αλφόνσο, η Λουκρητία κλείστηκε στο πύργο του Νέππι. Τότε ξέσπασε το σκάνδαλο για αιμομικτικές σχέσεις που μπορεί να είχε με τον πατέρα της και τον αδελφό της.
Αφορμή αυτού, ήταν το γεγονός ότι το 1498 η Λουκρητία είχε γεννήσει κατά τον 2ο γάμο ένα αγοράκι τον Τζιοβάνι. Για τον Τζιοβάνι υπάρχουν δυο αναγνωριστικές βούλες από τον ίδιο τον Πάπα (οι οποίες μάλιστα φυλάσσονται στα αρχεία της Μοδένα).
Στη μεν μία εξ αυτών ο Πάπας αναγνώριζε το βρέφος ως τέκνο του Καίσαρα Βοργία, στη δε άλλη ως τέκνο δικό του. Η διπλή αυτή αναγνώριση της πατρότητας του παιδιού έκανε τους χρονικογράφους της εποχής να μιλήσουν ανοιχτά για τις αισχρές και οργιώδεις σχέσεις πατέρα, αδελφού και κόρης.
Η Λουκρητία ξαναπαντρεύεται το 1501, έναν άλλον Αλφόνσο τον Δούκα της Φερράρας. Το ζευγάρι πήγε και έζησε στον πύργο του Δουκα. Εκεί η ίδια δημιούργησε έναν σπουδαίο κύκλο ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Η Λουκρητία έγινε προστάτιδα των τεχνών και παρέμεινε έτσι μέχρι και τον θάνατο της το 1519. Οι σύγχρονοι της Λουκρητίας χρονικογράφοι της απέδωσαν πλήθος κατηγοριών. Αντίθετα οι μεταγενέστεροι, εξετάζοντας τα πολιτικά πάθη και τις θρησκευτικές έριδες της εποχής εκείνης, στέκονται απέναντι από το πρόσωπό της με περισσότερο σεβασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις