Διακοπές με παιδιά: Προσοχή στις καλοκαιρινές κακοτοπιές
Τα μέτρα προφύλαξης που συνιστά το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος για την αποφυγή δυσάρεστων περιπετειών
Η περίοδος των διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει για τα μικρότερα παιδιά, με τα δημοτικά σχολεία να μετρούν μία εβδομάδα παύσης λόγω θέρους. Ετσι, κάποια ετοιμάζουν βαλίτσες για κατασκήνωση, άλλα έχουν ενταχθεί σε καλοκαιρινά προγράμματα απασχόλησης, ενώ δεν λείπουν και εκείνα που φεύγουν για τη θάλασσα ή το βουνό με τους γονείς τους ή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
Οι καλοκαιρινές όμως περιπέτειες και οι ανέμελες στιγμές κρύβουν κακοτοπιές εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος παραμένει πιστό στο ραντεβού του και συντάσσει – όπως κάθε χρόνο – έναν επικαιροποιημένο οδηγό για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων το καλοκαίρι.
Οι ειδικοί του Σωματείου υπενθυμίζουν εν τω μεταξύ πως τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι και εφιστούν την προσοχή των φροντιστών. Προσθέτουν δε πως καθώς οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα.
«Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί ανάλογα με το ύψος και το βάρος του για να ταξιδεύει με ασφάλεια».
Συμβουλές για τη θάλασσα
⇒ Μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Η εκμάθηση της κολύμβησης πρέπει να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα από ειδικούς εκπαιδευτές.
⇒ Ποτέ να μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και εάν ξέρουν να κολυμπούν.
⇒ Να μη βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, όπως μπρατσάκια και κουλούρες.
⇒Να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα.
⇒Να μην αφήνουμε τα παιδιά να απομακρύνονται από τη στεριά χωρίς επίβλεψη.
⇒ Το κολύμπι μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα.
⇒ Οταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη να φροντίζουμε να φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
⇒ Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές αν δεν σιγουρευτούν ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν βράχια ή αχινοί.
⇒ Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.
⇒ Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
⇒ Τα παιδιά είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος εάν θέλουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα, το θαλάσσιο σκι, την ιστιοσανίδα και τις καταδύσεις.
⇒ Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
Τι να προσέχουμε στην πισίνα
⇒ Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας.
⇒ Ποτέ να μην κολυμπούν παιδιά σε πισίνα χωρίς επίβλεψη.
⇒Να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
⇒ Στην πισίνα όπως και στη θάλασσα είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές μόνο όταν βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια, βράχια ή αχινοί.
⇒Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι γιατί εάν πέσουν μέσα μπορεί να πνιγούν. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα.
⇒ Τα παιδιά να αποφεύγουν τις βουτιές σε λίμνη όταν τα νερά είναι θολά.
⇒ Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν και να σκύβουν πάνω από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια, γιατί πέφτοντας μέσα μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να πνιγούν.
Και το βουνό κρύβει κινδύνους
Ολα τα αθλήματα του βουνού, όπως η αναρρίχηση, η ανάβαση, η ελεύθερη πτώση, καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.
⇒ Κατάλληλο ντύσιμο:
α) Στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο.
β) Στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια.
γ) Στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.
⇒ Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
⇒ Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα.
⇒ Να μάθουμε στα παιδιά ότι τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.
⇒ Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα και γαϊδούρια που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο.
⇒ Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν κοντά τους.
⇒Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Οταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
⇒ Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, όπως μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
⇒ Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μην στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν όταν υπάρχουν κεραυνοί.
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»