Σύνοδος Κορυφής: Πότε θα έχουμε αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού – Επιμένει ο Μητσοτάκης στο πλαφόν
Την ετοιμότητα της Ελλάδας για το χειρότερο σενάριο με την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Οι ανακαινίσεις εκτινάσσουν τις τιμές των ενοικίων
- Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ
Στα τέλη του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση η Κομισιόν να καταθέσει τις προτάσεις της για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας στην αγορά ενέργειας.
Έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα της οικονομίας και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των ευρωπαίων ηγετών για την έξαρση του πληθωρισμού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού η σχετική δουλειά της Κομισιόν «θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ληφθούν, επιτέλους, κάποιες οριστικές αποφάσεις».
Διαβάστε επίσης Γερμανία: Η έλλειψη σε φυσικό αέριο φέρνει λουκέτα σε βιομηχανίες, απολύσεις και φτώχεια
Διαβάστε επίσης ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής: Ενέργεια και οικονομία στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας
Στήριξη με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτές αφορούν τα καύσιμα, είτε αφορούν τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα ηλεκτρικών συσκευών» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:
«Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες έτσι ώστε να μπορέσουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτήν την παγκόσμια αύξηση των τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».
Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο δρόμους – Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης
Οι μειώσεις στα καύσιμα δεν περνούν στον καταναλωτή
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε για ακόμα μια φορά κατά των οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως η μείωση της έμμεσης φορολογίας επικαλούμενος τόσο τις συστάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλων ευρωπαίων ηγετών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε μέτρα στοχευμένα τα οποία να στηρίζουν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και μάλιστα και σήμερα η σύσταση της κυρίας Lagarde, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν ακριβώς αυτή, ότι τα οριζόντια μέτρα πολλές φορές δεν αποδίδουν. Ακούστηκε κατά κόρον και από συναδέλφους μου ότι πολύ συχνά οι μειώσεις του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν περνούν τελικά στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα θα εξακολουθούμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει».
Θε επιμένουμε στο πλαφόν ως πιθανή επιλογή
Σε ότι αφορά το πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου που αποτελεί κοινή πρόταση Ελλάδας και Ιταλίας και απ’ ό,τι φαίνεται αγκαλιάστηκε και από τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ηγετών στη Σύνοδο και τόνισε ότι «θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτήν την πρόταση ως μία πιθανή επιλογή. Αλλά πάλι θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στο πως θα αποσυνδέσουμε την αγορά και τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί θα επαναλάβω ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στη χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή.
»Αν καταφέρουμε λοιπόν να «ξεκλειδώσουμε» αυτό το πρόβλημα, τότε θα δούμε μία αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει, άρα με μικρότερη, τελικά, επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς μας».
Χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια ακόμα και για το ποιο ακραίο όπως η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
«Έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο σενάριο χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τη βοήθεια που δίνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στη Βουλγαρία, καθώς έχουν διακοπεί οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της Βουλγαρίας, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση του διασυνδετηρίου αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί η Βουλγαρία και από αζέρικο αέριο.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή και τόνισε τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου προβλέπουν την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικές μονάδες, «πριν φτάσουμε σε πιο -ας το πούμε- ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας».
Επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης με την παραπάνω φράση άφησε ανοιχτό ακόμα και το «δελτίο» για την περίπτωση του χειρότερου δυνατού σεναρίου που είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο και φυσικά εάν αυτό συμβεί, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης».
Πάντως ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. «Η χώρα μας όμως, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμη, οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί, θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος, διότι όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι και κάτι το οποίο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος οικονομικό και για τη Ρωσία. Αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις