Β. Μακεδονία: Απαράδεκτη η γαλλική πρόταση – Δεν διασφαλίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση, για την άρση του αδιεξόδου με τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, τονίζοντας ότι η πρόταση που θα ήταν αποδεκτή πρέπει να περιέχει σαφή διατύπωση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι (φωτογραφία, επάνω, από το YouTube) δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση ήταν απαράδεκτη για τον ίδιο και τη χώρα του.
«Σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ»
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια εδώ και 17 χρόνια. Είμαστε εδώ σήμερα και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ» είπε ο κ. Κοβάτσεφσκι από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Δείτε επίσης – Β. Μακεδονία: Ανεβαίνουν οι τόνοι με Βουλγαρία – Ούτε η Ελλάδα δεν μας ταπείνωσε τόσο
«Εμείς, η Αλβανία και η περιοχή δεν πρέπει να μείνουμε ακίνητοι εξαιτίας ενός κράτους μέλους, το οποίο αδυνατεί να συντονιστεί και να διασφαλίσει το ξεμπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής μας πορείας» πρόσθεσε.
Και συνέχισε: «Τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να γίνουν πολυμερές πρόβλημα. Ως χώρα δεσμευμένη σε μια κοινή αντιμετώπιση, ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία για να βρούμε μια λύση με ευρωπαϊκές αξίες.
«Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα
»Εδώ και μήνες αφιερώνουμε χρόνο στο μέλλον. Η Βουλγαρία αποφάσισε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να επιβάλει εκ νέου έναν αποκλεισμό που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Είναι καιρός η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οσο για τη γαλλική πρόταση, είναι απαράδεκτη για τη Βόρεια Μακεδονία.
»Η πρόταση που θα ήταν αποδεκτή για τη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να περιέχει: ‘σαφή διατύπωση της μακεδονικής γλώσσας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σαφή προστασία της μακεδονικής ταυτότητας’.
»Τα ιστορικά ζητήματα δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου».
Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις