Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Είναι απομονωμένη η Ρωσία;

Είναι απομονωμένη η Ρωσία;

Το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της γης ζει σε χώρες που η θέση των κυβερνήσεων είναι «ουδέτερη»

Συχνά ακούμε στα ΜΜΕ της χώρας μας και της Δύσης γενικότερα για την απομόνωση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ρωσία, με αποτέλεσμα την εκ βάθρων καταστροφή της διεθνούς της εικόνας και την πολιτική της περιθωριοποίηση στην παγκόσμια σκακιέρα ισχύος. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Ο πρέσβης Μαρκ Γκριν,πρόεδρος του Ιδρύματος Γούντρουο Ουίλσον της Ουάσιγκτον, του ισχυρότερου ίσως κέντρου πολιτικών μελετών στις ΗΠΑ και στον δυτικό κόσμο, σε πρόσφατο σημείωμά του διατυπώνει τις αμφιβολίες του γι’ αυτό. Με αφορμή τη στάση χωρών των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στη Μόσχα και τις πολιτικές της, εκφράζει κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Αντί η κραυγή της Αμερικής για συστράτευση του κόσμου κατά της ρωσικής επιθετικότητας, ισχυρίζεται ο Γκριν, να συσπειρώσει τα έθνη της γης κατά του Κρεμλίνου φαίνεται πως όσοι αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή αποτελούν μικρή μειοψηφία! Μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει υιοθετήσει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κι αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη χώρες, της Ευρώπης κυρίως, που επιφανειακά μεν έχουν ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων αλλά πρακτικά τις παραβιάζουν, λ.χ. στις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας ή στην εμπορική εκμετάλλευση του σίτου και άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγει η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Economist’s Intelligence Unit, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσειες έχουν αρνηθεί να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – είτε υιοθετώντας ουδέτερη στάση στις ψηφοφορίες για την καταδίκη είτε ακόμη και ψηφίζοντας εναντίον των προτάσεων αυτών. Σύμφωνα με τον Γκριν, η ανάλυση του EIU κατατάσσει τις χώρες με βάση πολλά κριτήρια κι όχι μόνο το είδος της ψήφου τους για τις κυρώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν επίσημες δηλώσεις μέχρι και ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της γης ζει σε χώρες που η θέση των κυβερνήσεων είναι «ουδέτερη». Στην κορυφή της τάσης αυτής είναι η Ινδία, της οποίας η εξάρτηση στον τομέα της ενέργειας και των εξοπλισμών από τη Ρωσία είναι τεράστια. Επίσης η Κίνα βρίσκεται κοντά στη Ρωσία, αν κι έχει προσπαθήσει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τις τύχες του Κρεμλίνου. Οι χώρες βέβαια που ανοιχτά δείχνουν να συμμαχούν με τη Ρωσία αποτελούν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό σύνολο, με κορυφαίες την Κούβα, τη Συρία και τη Β. Κορέα. Αυτές έχουν μόνο το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 2,6% του ΑΕΠ του.

Από τις χώρες που καταδικάζουν τη Ρωσία – παρά τα διάφορα υπαρκτά προβλήματα και αδυναμίες – ενώ πληθυσμιακά βρίσκονται στη μειοψηφία, συναπαρτίζουν όμως τη μεγάλη πλειοψηφία της παγκόσμιας οικονομίας. Το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήκει σε χώρες που καταδικάζουν τις ρωσικές κινήσεις, ενώ πληθυσμιακά αυτές αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενώ δηλαδή υπάρχει μεγάλη επιτυχία στην κινητοποίηση χωρών εναντίον του Κρεμλίνου που ανήκουν στη Δύση, και ιδιαίτερα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να πεισθεί κι ο υπόλοιπος κόσμος να ακολουθήσει.

Must in

Χαμός στο NBA: Ο Μπάτλερ θέλει να φύγει από τους Μαϊάμι Χιτ (pic)

Όπως τονίζουν στις ΗΠΑ, η επιθυμία του Τζίμι Μπάτλερ είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ανταλλαγή του σε κάποια ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο του ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο