G7 για Ουκρανία: Εύσημα Μπάιντεν σε Σολτς – Συμφωνία Μακρόν με Τζόνσον
Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την "ηγετική στάση" του Βερολίνου στην G7 και τη στήριξη στην Ουκρανία
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την εκτίμησή του για την ηγετική στάση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τόνισε τη σημασία των συντονισμένων απαντήσεων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα θέματα κλιματικής αλλαγής και οικονομικής και δημοκρατικής ανθεκτικότητας, επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Βαυαρία.
«Οι ηγέτες υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και στη συνεχή παροχή στρατιωτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και διπλωματικής στήριξης, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης Σολτς: Πεπεισμένος ότι η G7 θα στείλει σαφές μήνυμα ενότητας δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος
Διαβάστε επίσης ΗΠΑ: Βέβαιη ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο του NATO θα είναι «αυστηρό» σχετικά με την Κίνα
«Ο πρόεδρος χαιρέτισε την ιστορική δέσμευση της Γερμανίας να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική θέση της Συμμαχίας», τονίζει ο Λευκός Οίκος και συμπληρώνει ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ακόμη «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα και η κοινή δέσμευση για διαφανείς και υψηλών προδιαγραφών λύσεις στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κενών σε βασικές υποδομές».
Επιφυλακτική στην πρόταση Μπάιντεν για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου
Την ίδια ώρα, την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο.
«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συνάντηση και συμφωνία Μακρόν – Τζόνσον
Στο μεταξύ, γαλλικές διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα – στο πλαίσιο του G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας – ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπορις Τζόνσον επιβεβαίωσαν ότι διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα των δυο χωρών να ενισχύσουν την Ουκρανία για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς επίσης και η ανάγκη συνεργασίας τους ενόψει της ανοικοδόμησής της χώρας.
Δεν επιβεβαίωσαν ωστόσο αναφορές της βρετανικής πλευράς περί κοινής αντίστασης στον πειρασμό «να βρεθεί λύση τώρα» και περί παράτασης,στην περίπτωση αυτή, της διεθνούς αστάθειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο σχέδιο για την δημιουργία μίας ευρωπαΐκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποτελέσει, όπως είπε, το πλαίσιο συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι υποδομές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ανέφεραν οι γαλλικές διπλωματικές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις