Βρετανία: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης 1.400 παιδιών
Σχεδόν 1.400 παιδιά, από την ηλικία των 11 ετών, υπήρξαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης την περίοδο μεταξύ 1997 και 2013.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης χιλιάδων παιδιών στην πόλη Ρόδεραμ της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Daily Mail, αστυνομικοί έκαναν τα στραβά μάτια για 30 χρόνια στην οργανωμένη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών γνωστή με το όνομα «Rotherham child sexual exploitation scandal». Μετρημένοι στα δάχτυλα αστυνομικοί παραιτήθηκαν, κανένας όμως ούτε απολύθηκε ούτε πέρασε ποτέ το κατώφλι της φυλακής για το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος και της αποσιώπησης τόσων εγκλημάτων.
Η έρευνα που κράτησε οκτώ χρόνια και κόστισε 6 εκατομμύρια λίρες – διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί στο Νότιο Γιορκσάιρ «απέτυχαν να προστατεύσουν τα ευάλωτα παιδιά».
Συνολικά 47 νυν και πρώην αξιωματικοί ερευνήθηκαν από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς (IOPC), αλλά κανένας δεν απολύθηκε.
Όπως έχει αποδειχθεί η Αστυνομία, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και οι Αρχές της μικρής πόλης Ρόδεραμ αλλά και ολόκληρου του Γιόρκσαιρ της Μεγάλης Βρετανίας, σφύριζαν αδιάφορα σε συνεχείς καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών και εφήβων από άνδρες Πακιστανικής καταγωγής στην πόλη τους για πάνω από 30 χρόνια.
- Διαβάστε επίσης: Την βίασε στα 16, έμεινε έγκυος και τώρα θα του δίνει και διατροφή για το παιδί τους
Η πρώτη ομαδική καταδίκη ήρθε μόλις το 2010
Τα αποδεικτικά στοιχεία της σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, στις Αρχές την δεκαετία του 1990, όταν οι διευθυντές δομών παιδικής φροντίδας ερεύνησαν αναφορές ότι τα παιδιά, που ήταν υπό τη φροντίδα τους παραλαμβάνονταν από οδηγούς ταξί ως επί το πλείστον Πακιστανικής καταγωγής. Η Αστυνομία αδιαφόρησε. Τουλάχιστον από το 2001, πολλές αναφορές στην Αστυνομία και το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρόδεραμ αποκάλυπταν και ονοματεπώνυμα φερόμενων δραστών- αρκετοί από μία μεγάλη οικογένεια.
Η πρώτη ομαδική καταδίκη ήρθε μόλις το 2010, όταν πέντε Πακιστανοί άνδρες (με Βρετανική υπηκοότητα λόγω Κοινοπολιτείας) καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά κοριτσιών ηλικίας 12–16 ετών.
Ο Άντριου Νόρφολκ των The Times του Λονδίνου αποκάλυψε το θέμα της κάλυψης των βιαστών από τις Αρχές , αναφέροντας το 2012, ότι η κακοποίηση στην πόλη ήταν ευρέως διαδεδομένη και ότι η Αστυνομία και το Δημοτικό Συμβούλιο το γνώριζαν για πάνω από δέκα χρόνια.
Μετά από πολλά άρθρα του Νόρφολκ, το Συμβούλιο του Ρόδεραμ ανέθεσε μια ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Αλέξις Τζέι.
Τον Αύγουστο του 2014 η έκθεση Τζέι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 1.400 παιδιά είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά στο Ρόδεραμ μεταξύ 1997 και 2013, κυρίως από Πακιστανούς άνδρες.
Τα περισσότερα ήταν λευκά κορίτσια από την Βρετανία. Τα κορίτσια με Ασιατικές ρίζες στο Ρόδεραμ υπέστησαν επίσης σεξουαλική κακοποίηση αλλά ο φόβος της ντροπής και των συνεπειών από τις οικογένειές τους τα έκανε να διστάζουν να αναφέρουν την κακοποίησή τους στις Αρχές.
- Διαβάστε επίθσης: Ζαν Λυκ Μπρουνέλ: Σοκάρουν τα θύματα βιασμού – Οι κακοποιήσεις, τα ναρκωτικά και οι παιδεραστία
Πώς τα κακοποιούσαν
Οδηγοί ταξί Πακιστανικής καταγωγής έπαιρναν τα παιδιά για σεξ από ιδρύματα και σχολεία, απειλώντας να βιάσουν τις μητέρες και τις μικρότερες αδερφές τους και στη συνέχεια τα διακινούσαν σε άλλες πόλεις όπου παραδίδονταν σε άλλους άντρες. Τα ανάγκαζαν σε σεξ με μέλη της συμμορίας, τα έβαζαν να παρακολουθούν βιασμούς. Υπήρξαν και εγκυμοσύνες και μάλιστα στην ηλικία των 12 ετών.
Οι δράστες μάζευαν προσωπικές πληροφορίες για τα κορίτσια και τις οικογένειές τους για να τα απειλούν. Ετσι, τα παιδιά πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουν τις οικογένειές τους ασφαλείς ήταν να συνεργαστούν με τους βιαστές τους.
«Ήταν ένα απόλυτο τέρας»
Ένα από τα θύματα είναι η Sammy Woodhouse, η οποία λέει ότι ο βιαστής της την αντιμετώπιζε σαν «πτώμα σε πλάκα νεκροτομείου» και τον χαρακτήρισε «απόλυτο τέρας». Κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 14 ετών από τον αρχηγό της συμμορίας Arshid ‘Ash’ Hussain.
Υπέστη φρικτή κακοποίηση, βιασμούς, επιθέσεις και εξαναγκασμό με απειλές από τον Hussain, ενώ το 1999, σε ηλικία 15 ετών, η Sammy έμεινε έγκυος στο μωρό του 25χρονου βιαστή της.
‘Ήμουν λίγο πολύ η κούκλα του σεξ, ήταν ένα απόλυτο τέρας. Ένιωθα σαν ένα πτώμα σε μια πλάκα σε ένα νεκροτομείο», είπε η Sammy, στην εκπομπή Survivors του Crime and Investigation.
Ο Hussain ήταν μέλος μιας συμμορίας στο Rotherham του South Yorkshire, η οποία μαζί με πολλές άλλες ομάδες κακοποίησε πάνω από 1.000 παιδιά μεταξύ 1997 και 2013.
Το 2016 φυλακίστηκε για 35 χρόνια για 23 αδικήματα που αφορούσαν εννέα γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Sammy.
Η ώρα της Δικαιοσύνης
Η αστυνομία του Γιόρκσαιρ τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε έρευνα. Ως αποτέλεσμα, έξι άνδρες και δύο γυναίκες δικάστηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 2015 εκ των οποίων τέσσερις ήταν μέλη της οικογένειας Hussain, τρία αδέρφια και ο θείος τους.
Τον Σεπτέμβριο 2016 άλλοι οκτώ άνδρες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, ανάμεσά τους κι ένας τέταρτος αδελφός της οικογένειας Hussain που καταδικάσθηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη για τέσσερις κατηγορίες βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού. Η οικογένεια του κοριτσιού είχε αναφέρει τους βιασμούς εστην Αστυνομία, τον βουλευτή τους και τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ, τον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς αποτέλεσμα.
Η κοπέλα είπε στο δικαστήριο ότι είχε βιαστεί πολλές φορές από την ηλικία των 13, την πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2002 από εννέα άνδρες που έβγαλαν φωτογραφίες.
Σε μια άλλη περίπτωση ήταν κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, ενώ οι υπόλοιποι άντρες περίμεναν τη σειρά τους. Τον Απρίλιο του 2003, όταν ήταν 13 ετών, μίλησε στη μητέρα της, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία. Η αστυνομία πήρε τα ρούχα της και στη συνέχεια τηλεφώνησε δύο μέρες αργότερα για να πει ότι τα είχε χάσει. Στην οικογένεια εστάλη αποζημίωση 140 λιρών για τα ρούχα και την συμβούλεψαν να εγκαταλείψει την υπόθεση. Μη μπορώντας να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει, πούλησαν την επιχείρησή τους το 2005 και μετακόμισαν στην Ισπανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις