Φυσικό αέριο: Δύο νέες χρυσές εφεδρείες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας
Οι κινήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και ιδίως τη χειμερινή περίοδο, οπότε και η ζήτηση ρεύματος και φυσικού αερίου ανεβαίνουν για τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης.
Η αγωνία της αγοράς βρίσκεται στο «κόκκινο» με δεδομένη τη συντήρηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου και προς την Ελλάδα, του Turk Stream, η οποία λήγει σήμερα.
Ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές φυσικού αερίου διαπιστώνοντας τη συμπεριφορά της Gazprom έναντι χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία επικαλούμενη τις ευρωπαϊκές κυρώσεις καθυστερεί τη συντήρηση αγωγών της, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εκδήλωση ανάλογης τακτικής και με τον αγωγό που μεταφέρει ποσότητες προς τις βαλκανικές χώρες και τη χώρα μας.
Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απίθανο στην περίπτωση του Turk Stream, εντούτοις δεν αποκλείουν μία διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την ελληνική αγορά τη χειμερινή περίοδο.
Η αποθήκη αερίου της Βουλγαρίας
Με αυτά τα δεδομένα η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έχει ήδη αναζητήσει και βρει αποθηκευτικό χώρο για ποσότητες αερίου στη γειτονική Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (UGS) στη Βουλγαρία.
Πρόκειται για την ΥΑΦΑ Chiren, όπου η δημόσια επιχείρηση έχει αποθηκεύσει ποσότητες της τάξης των 200.000 MWh. Αντιστοιχούν στην κατανάλωση αερίου μίας ημέρας αλλά το αέριο αυτό μπορεί να φανεί πολύτιμο στο ενδεχόμενο που η Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ελλάδα.
Απούσης υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίο στην Ελλάδα, ο νέος κανονισμός της Ευρ. Επιτροπής που αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προβλέπει την υποχρεωτική αποθήκευση από όλα τα κράτη – μέλη ποσοτήτων ίσων με το 15% της κατανάλωσης, βρίσκει τη χώρα μας να αναζητά λύσεις στα γειτονικά κράτη.
Μία από τις λύσεις που εξετάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΔΕΣΦΑ είναι η αποθήκευση ποσοτήτων για λογαριασμό των Ελλήνων προμηθευτών αερίου στη μεγάλη υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας που διαχειρίζεται η Snam. Ωστόσο το εγχείρημα συναντά τρομερές δυσκολίες – ο αγωγός TAP για να επιστρέψει το αέριο στη χώρα μας αν χρειαστεί δεν λειτουργεί με ανάστροφη ροή – αλλά και οι Ιταλοί, κατά τις πληροφορίες, δεν φέρονται ιδιαίτερα ζεστοί… Αν και πληροφορίες θέλουν τις δύο κυβερνήσεις να προχωρούν στη θέσπιση πλαισίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποθήκευση.
Με δεδομένες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κινήθηκε, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, και έχει ήδη αποθηκεύσει μικρές ποσότητες στην ΥΑΦΑ Chiren της Βουλγαρίας.
Επιπροσθέτως η Ελλάδα κινείται, παρά τις δυσκολίες, και στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού κανονισμού περί αποθήκευσης ποσοτήτων που αντιστοιχούν στο 15% με την κάλυψη του από άλλα ορυκτά καύσιμα. Όπως με λιγνίτη και πετρέλαιο
Η «Πτολεμαϊδα V»
Μία δεύτερη όμως εφεδρεία της χώρας είναι και η καινούργια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.
Η «Πτολεμαϊδα V» ισχύος 660 MW εκτός απροόπτου, και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, θα είναι διαθέσιμη στο σύστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Για την ακρίβεια εντός Ιουλίου, λένε πηγές, θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, χωρίς να εγχύει ενέργεια στο σύστημα, και προς το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεχίσει με το ίδιο καθεστώς αλλά διαθέτοντας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.
Πέραν αυτού, η κυβερνητική απόφαση να αυξηθούν κατά 50% οι εξορύξεις στα ορυχεία του λιγνίτη είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Με τον τρόπο αυτό οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν στις αυλές τους αυξημένα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου προκειμένου να χρησιμοποιήσουν για τη λειτουργία τους για περισσότερες ώρες αν απαιτηθεί.
Πέραν τούτου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως όσες λιγνιτικές μονάδες είχαν προγραμματιστεί να αποσυρθούν μέχρι το 2028 θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η καινούργια μονάδα της ΔΕΗ, η «Πτολεμαϊδα V». Η ισχύς της είναι στα 660 MW, και όπως δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Κώστας Σκρέκας εντός του Φθινοπώρου θα τεθεί σε λειτουργία.
Εκτός, όμως από τις προαναφερόμενες λύσεις, ήδη είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, της ΔΕΗ και της ΗΡΩΝ, να λειτουργήσουν με πετρέλαιο για να εξοικονομηθεί αέριο και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας
Το FSU της Ρεβυθούσας
Επίσης, εντός του επόμενου μήνα, του Ιουλίου, αναμένεται να δέσει στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το δεξαμενόπλοιο που θα αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το FSU θα αποτελέσει ουσιαστικά για την περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023 την τέταρτη δεξαμενή των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο νησάκι της Ρεβυθούσας. Το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει χωρητικότητα 136.000 κυβικά μέτρα και θα αυξήσει την αποθηκευτική χωρητικότητα στα 361.000 κυβικά μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολη η αναζήτηση ποσοτήτων LNG ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καθώς και της γειτονικής Βουλγαρίας.
Επιπλέον, ισχυρή εφεδρεία για τη χώρα μας αποτελεί και ο αγωγός TAP, που φέρνει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως και χωρίς την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής, η οποία θα μείνει για 12 μήνες στη Ρεβυθούσα, η γειτονική Βουλγαρία μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες της μετά τη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου από την Gazprom.
Πηγή: ΟΤ
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- Έκθεση Meteo – WWF: Οι φωτιές αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την περίοδο 2006 -2023
- «Τόπος φρίκης» στη Συρία – Τουλάχιστον 100.000 νεκροί μόνο σε έναν μαζικό τάφο
- Συνεχίζονται οι «χαμηλές πτήσεις» για ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση – Πόσοι θέλουν πρόωρες κάλπες, ποιον «ψηφίζουν» για ΠτΔ
- Αυτά είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κανονική περίοδο της Super League
- Διάσωση σπηλαιολόγου στην Ιταλία τρεις ημέρες μετά τον εγκλωβισμό της σε βάθος 580 μέτρων