Τουρκικά ΜΜΕ: Με έξι θέματα στο χέρι ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Την ρητορική της σύγκρουσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενισχύουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Την ρητορική της σύγκρουσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενισχύουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία επιμένουν στο αφήγημα περί ατζέντας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα.
Όπως υποστηρίζουν Γενί Σαφάκ και Σαμπάχ ο Ερντογάν πηγαίνει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με «έξι θέματα στο χέρι». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν 30 κράτη-μέλη και αρχηγοί κυβερνήσεων, ο τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το διάδρομο σιτηρών, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το ζήτημα των νησιών με την Ελλάδα, την επιχείρηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη βόρεια Συρία και την παγκόσμια οικονομία.
Καμία εγγύηση ότι Φινλανδία και Σουηδία δεν θα εργαστούν κατά της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή η Γενί Σαφάκ, επιχειρεί επίθεση εναντίον της Αθήνας και με αιχμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σε άρθρο της με τίτλο «μην περιμένετε μια απόφαση σε 60 μέρες που μας έκανε να περιμένουμε 60 χρόνια: Ελλάδα, μία χώρα μαριονέτα».
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Γραμμή» Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου – «Θα δείξουμε στους Έλληνες τι θα γίνουν τα όπλα στα νησιά»
«Οι χώρες που κράτησαν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της ένταξης στην ΕΕ για 60 χρόνια προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, πιέζουν τώρα τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που υποστηρίζουν ανοιχτά το PKK, να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ, χωρίς να εξετάσουν το θέμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτές οι δύο χώρες δεν θα εργαστούν εναντίον της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα όταν ενταχθούν στη Συμμαχία» αναφέρει το άρθρο.
Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Τι θα κάνει ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τα «όπλα» της Αθήνας
Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η «περιπέτεια της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησε το 1963 με την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΟΚ. Η Τουρκία έκανε αίτηση για πλήρη ένταξη το 1987, αλλά πάντα απορρίπτετο για διάφορους λόγους».
Όπως υποστηρίζει «για αυτό χρησιμοποιήθηκαν η Ελλάδα και η «Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», που έγιναν μέλη κατά παράβαση των κανόνων της Ένωσης. Ζητήθηκε από την Άγκυρα να κάνει παραχωρήσεις στην Κύπρο. Στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τα κ-μ έχουν επανειλημμένα παγώσει τις διαπραγματεύσεις με το σκεπτικό ότι η Τουρκία θα «επιβάλει οικονομικό βάρος» στην Ένωση, εκτός από τα πολιτικά προσχήματα. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το κόστος του ετήσιου προϋπολογισμού της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βοηθούν κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να σώσουν την οικονομία τους διαθέτοντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».
Το τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι οι κύριες χώρες που αντιτίθενται από οικονομικής άποψης στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία, όμως, είναι μέλος τoυ G-20».
Η ΕΕ επέλεξε να πάρει το μέρος της Ελλάδας για τα νησιά
Η Γενί Σαφάκ καταγγέλλει την Αθήνα ότι «έφερε το θέμα του Αιγαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», ενώ απέτρεψε ή καθυστέρησε το άνοιγμα πολλών κεφαλαίων.
Σημειώνει τέλος ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «οι Βρυξέλλες επέλεξαν να πάρουν το μέρος εκ νέου της Ελλάδας διεκδικώντας «κυριαρχία» στο πλαίσιο των συμφερόντων της Αθήνας και κατηγόρησαν την Τουρκία για «επιθετικές δηλώσεις» ενάντια στο ξέσπασμα για την κυριαρχία σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, που θα έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες».
Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται η Μιλλιέτ που υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του για να φέρει την ένταση με την Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου των ηγετών. Στο τμήμα εξωτερικής πολιτικής της τελικής δήλωσης, οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισαν τη δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2021».
Το δημοσίευμα που επικαλείται «διπλωματικούς παρατηρητές» υποστηρίζει ότι «αυτή ήταν μια προσπάθεια του Μητσοτάκη για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και επεσήμαναν ότι το θέμα της Συνόδου δεν ήταν η Τουρκία, καθώς και ότι ο διεθνής Τύπος δεν αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού».
Διπλωματικές πηγές όπως υποστηρίζει η Μιλλιέτ «ανέφεραν ότι αυτή η πρωτοβουλία είχε στόχο να επισκιάσει την πρωτοβουλία εισαγωγής σιτηρών της Τουρκίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνώντας με τις διοικήσεις της Μόσχας και του Κιέβου και αποτρέποντας την κίνηση της Άγκυρας να κάνει μία πριμοδότηση στην ΕΕ».
Διπλωματία των χαρτών
Για την Σοζτζού ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποφάσισε να επεκτείνει τη «διπλωματία χαρτών» κατά της Άγκυρας». Επικαλούμενη δημοσιεύματα του διπλωματικού Τύπου, η Σοζτζού αναφέρει ότι «οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό άρχισαν να διανέμουν τον χάρτη της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ και άλλους χάρτες που απεικονίζουν τις διατριβές της Αθήνας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στις χώρες αρμοδιότητάς τους».
Τέλος Γενί Σαφάκ και Σοζτζού επαναφέρουν το ζήτημα των εξοπλιστικών καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι συγκέντρωσε όπλα και στρατεύματα σε νησιά του Αιγαίου και άνοιξε το έδαφός της στις ΗΠΑ και έκανε νέες στρατιωτικές συμφωνίες. Σημειώνουν δε ότι η Αθήνα «έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να εγκατασταθούν στη Θράκη και άνοιξε το πορτοφόλι της για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών ελικοπτέρων και των τανκς, και επίσης κινήθηκε για να πάρει πυραύλους Hellfire», ενώ «συστήματα πυροβολικού τοποθετήθηκαν σε χαρακώματα που άνοιξαν στη νήσο Ψέριμο».
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Σπανούλης: «Την Κυριακή τους περιμένω όλους δίπλα στην Εθνική»