Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Το δικαίωμα στην υγεία του προσφυγικού πληθυσμού – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Προσφυγικό: Το δικαίωμα στην υγεία του προσφυγικού πληθυσμού – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Αναφορά για την πρόσβαση των προσφύγων στην υγεία

Έλλειψη διερμηνείας, ρατσιστικές συμπεριφορές από επαγγελματίες υγείας, μεγάλες καθυστερήσεις στα διαθέσιμα ραντεβού, σε βαθμό που ζητήματα υγείας εξελίσσονται σε χρόνιες παθήσεις, άρνηση εκτέλεσης ιατρικών πράξεων (άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού), απουσία εξασφάλισης συναίνεσης σε ιατρικές επεμβάσεις (καισαρική): αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, που αναφέρουν οι άνθρωποι σε κίνηση κατά την πρόσβαση τους στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας στην Ελλάδα.

Μια νέα αναφορά από το Κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και την International Rescue Committee Hellas (IRC Hellas), καταγράφει την πληθώρα δυσκολιών και προσκομμάτων στην απόλαυση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία για τους προσφυγικούς πληθυσμούς της χώρας. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αναφορά που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου  «Do the human right thing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων», το οποίο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Active Citizens Fund.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η παροχή υπηρεσιών υγείας στους προσφυγικούς πληθυσμούς επηρεάζεται καθοριστικά από τις «συχνές και αποσπασματικές αλλαγές εθνικών πολιτικών και τοπικών πρακτικών, αλλά και από γεωγραφικούς, οργανωτικούς και γλωσσικούς φραγμούς», χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την υπέρβασή τους, ώστε να διασφαλιστεί ο καθολικός χαρακτήρας της πρόσβασης στην υγεία. Συχνά δε «ο ελλιπής συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και μηχανισμών δημιουργεί κενά στις υπηρεσίες», δυσχεραίνοντας καθοριστικά την πρόσβαση κυρίως «στον εμβολιασμό, την οδοντιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογική, μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα».

Επιδείνωση υγείας

Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της υγείας πληθυσμών, που είναι ήδη επιβαρυμένοι, ψυχικά και σωματικά, έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες είτε στη χώρα προέλευσης (διώξεις, βασανισμούς, βιώματα πολεμικών συρράξεων και έμφυλης βίας)  ή/και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (έκθεση σε κίνδυνο, κακοποίηση, χωρισμό από την οικογένεια).  Άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες, όπως έγκυες, επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, ψυχικά νοσούντες, όχι μόνο δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά η υγεία τους χειροτερεύει περαιτέρω λόγω και των κακών συνθηκών διαβίωσης στη χώρα υποδοχής (αστεγία, αποστέρηση πόρων, νομική αβεβαιότητα, κίνδυνος κράτησης και απέλασης, ρατσισμός).

Η αναφορά «Δικαίωμα στην υγεία  ―  Δικαίωμα στη ζωή» φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές αυτών των ανθρώπων, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από τις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας. Υπογραμμίζει πως η θεραπεία δεν εξαντλείται στην υγεία αλλά αφορά και τη φροντίδα, την ταυτότητα και την τρωτότητα.  Διατυπώνει προτάσεις πολιτικής που προωθούν την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση και  διασφαλίζουν την –με ίσους όρους– πρόσβαση τους στην υγεία.

Διάβασε και κατέβασε την Αναφορά εδώ

Must in

Πώς θα κυμανθούν οι αυξήσεις των μισθών μέχρι το 2027 - Ο ρόλος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Αυξήσεις αναμένεται να σημειωθούν στα προσεχή έτη, με στόχο την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024