Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα σενάρια για τη στάση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και οι αντιδράσεις της Αθήνας
Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια με τις πιθανές προκλήσεις του Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα ελληνοτουρκικά, μετά την επιλογή του να κλιμακώσει την ένταση το τελευταίο δίμηνο.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα θέσει τελικά, ο τούρκος πρόεδρος ενώπιον των συμμάχων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την βεντάλια των αναθεωρητικών διεκδικήσεων του και δη το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως έχει διαφανεί από τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Για πρώτη φορά μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» και την απόφασή του να γκρεμίσει τις διπλωματικές γέφυρες με την Αθήνα, ο Σουλτάνος θα βρεθεί απόψε «πρόσωπο με πρόσωπο», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι προσκεκλημένος, στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους άλλους ξένους ηγέτες, στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους, ο Βασιλιάς της Ισπανίας.
Το δείπνο, θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 ώρα Ελλάδος και αν και κανείς δεν περιμένει οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν, η συνάντησή τους, στο ίδιο τραπέζι, ίσως αποκρυπτογραφήσει σε ένα βαθμό τις πραγματικές του προθέσεις του Ερντογάν, για τις κινήσεις του κατά την έναρξη της Συνόδου την Τετάρτη αναφορικά με την Ελλάδα.
Τα σενάρια για τη στάση του Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια με τις πιθανές προκλήσεις.
Παρά το ότι θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δύο φορές πριν ανοίξει τη βεντάλια των διεκδικήσεών του στη Σύνοδο, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού τουρκικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι, επιμένουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα το πράξει.
Επί τάπητος έχουν τεθεί δύο βασικά σενάρια:
Το πρώτο σενάριο είναι ο Ερντογάν να συνδέσει τη συναίνεση του στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις αξιώσεις του για το Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Κάτι που αν συμβεί πιθανόν να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.
Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι να επιχειρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, να αξιοποιήσει το βήμα της Συνόδου, προκειμένου να θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Και επιπλέον να επαναλάβει τις ανεδαφικές του θεωρίες ότι δήθεν η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε βάρος της χώρας του.
Προκλήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η στάση που θα τηρήσει απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία θα κρίνει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να προκαλεί.
- Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, λέει ο Ερντογάν
Οι νέες απειλές που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, είναι ενδεικτικές, χωρίς ωστόσο να αποτελούν απόδειξη, της στάσης που θα τηρήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο». Παράλληλα προανήγγειλε, και νέες γεωτρήσεις λέγοντας πως «με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο δίχως καμία διακοπή».
Η αντίδραση της Αθήνας
Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική πλευρά επιμένει να δηλώνει ότι σαφώς και στη Σύνοδο δεν πηγαίνει «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά» όμως ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα πως είναι αποφασισμένη «να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως επιδιώκει να συμβάλλει δημιουργικά στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας και να αποφύγει το «παιχνίδι» της έντασης που στήνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι όμως αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη σύνοδο του ΝΑΤΟ σε θέατρο προπαγάνδισης των προκλητικών διεκδικήσεων της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός, χθες είχε διαδοχικές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «χτίστηκε» με αριθμούς και ντοκουμέντα, η ελληνική αντίδραση που θα ενεργοποιήσει η ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.
Η Αθήνα, έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.
Σε αυτόν τον φάκελο, θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ, ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν αναφορές στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.
Στην απάντηση που θα εισπράξει η Τουρκία, θα τονίζεται πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.
Προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας
Η Αθήνα, άλλωστε, έχει ήδη προετοιμάσει τους συμμάχους της για όσα είναι πιθανό να ακούσουν από τον Τούρκο πρόεδρο στη Μαδρίτη, ενώ έχει σαφώς αφήσει να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος να στήσει η Άγκυρα μια προβοκάτσια με αφορμή το μεταναστευτικό, είναι παραπάνω από υπαρκτή.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει αποτυπωθεί και στους χάρτες που έχουν παρουσιαστεί.
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα
- Ιαπωνία: Κυβερνοεπίθεση δέχεται η Japan Airlines – Καθυστερήσεις και πιθανόν ακυρώσεις πτήσεων
- Γάζα: Απίστευτη σφαγή – Το Ισραήλ σκότωσε 5 δημοσιογράφους σε όχημα με διακριτικά
- Κόσοβο: Η Σερβική Λίστα θα συμμετέχει στις εκλογές, έκρινε δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός