ΟΤ FORUM 2 – Μάριο Νάβα: Μεγαλύτερη μαρτυρία προόδου, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η πανδημία, ο πόλεμος και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου
Ως τη μεγαλύτερη απτή απόδειξη της προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα. «Αυτό (σ.σ., η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία) κατέστη δυνατό λόγω των μικρών βημάτων που πραγματοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια», είπε.
Ο κ. Νάβα χαρακτήρισε της μεταρρυθμίσεις «θεμελιώδεις» για μια δικαιότερη κοινωνία, ζητώντας να κατανοήσουμε ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες.
«Αυτός είναι ο ρόλος μας», είπε, τονίζοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ είναι «μία από τις λίγες διευθύνσεις που προσφέρουν γνώση, τεχνογνωσία και πλατφόρμες συνεργασίας».
Έκτακτες καταστάσεις
Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέφερε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν αυτή που φανταζόμασταν».
Σημείωσε ότι η Κομισιόν στις αρχές του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν φανταζόταν ούτε την covid-19 ούτε φυσικά, δυο χρόνια αργότερα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας διετίες έδειξαν ότι η δημόσια διοίκηση έπρεπε να περάσει από τις συνηθισμένες διαδικασίες σε έκτακτες καταστάσεις. «Εκεί ήρθε η δική μας υποστήριξη», είπε.
Φέρνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε πολλές συνέπειες, με μεγαλύτερες ίσως την ενεργειακή κρίση και την μετανάστευση.
Η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ρώτησε τα κράτη-μέλη αν χρειάζονται υποστήριξη αφενός για να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου για να αντιμετωπίσουν την τεράστια προσφυγική κρίση με τα μεγάλα ρεύματα ανθρώπων από την Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών από την Ουκρανία εκ των οποίων, όπως εξήγησε, πολλοί είχαν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο όμως υπήρχαν και πολλά νεαρά άτομα που ακόμα φοιτούσαν στα σχολεία.
«Έχουμε πολλή δουλειά, πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία», είπε.
Η διαδικασία
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για να παρασχεθεί στήριξη στα κράτη-μέλη από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι το πρώτο που απαιτείται είναι ένα αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.
Φέρνοντας το παράδειγμα της ψηφιακής μετάβασης, εξήγησε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες να είναι τόσο απλή όσο η αγορά ενός εισιτηρίου μέσω διαδικτύου.
Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Γ. Μπρατάκος: Η έξυπνη πόλη δεν είναι η ψηφιακή πόλη
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ελληνική περίπτωση, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην Ελλάδα πριν δέκα χρόνια και στηρίξαμε τη χώρα σε όλες τις φάσεις και όλα τα πεδία». Κάποιο τομείς μεταρρυθμίσεων είχαν προτεραιότητα, είπε, φέρνοντας το παράδειγμα της ψηφιοποίησης, τομέα στον οποίον «όλοι οι Έλληνες βλέπουν τεράστιες αλλαγές και προόδους».
Πλέον υπάρχει η σε όλους η εμπειρία του τι σημαίνει να μη περιμένει κανείς σε ουρές, αφού πολλές διαδικασίες σε όλους τους τομείς γίνονται ψηφιακά. «Η ψηφιοποίηση ήταν ένας μεγάλος τομέας δραστηριοποίησης. Ένας άλλος ήταν η μετανάστευση», είπε, σημειώνοντας ότι το 2016-2017 δόθηκε σημαντική υποστήριξη προς την Ελλάδα, και ακολούθως σε άλλες χώρες.
«Ευλογημένη» η Ελλάδα για τις ΑΠΕ
Περνώντας στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Νάβα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «ευλογημένη» λόγω του ήλιου και του ανέμου, που επιτρέπει μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Σημείωσε ότι μέσω του Repower EU σε κάποιες χώρες έχει ολοκληρωθεί το 1/3 της ενεργειακής μετάβασης, όσον αφορά την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα δίνεται έμφαση στη διαδικασία αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, ενώ τόνισε ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές.
Ένας άλλος τομέας δραστηριοποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Νάβα, ήταν η εκπαίδευση σε συνάρτηση με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη.
Οι τρεις παράμετροι για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, είπε, συντέλεσαν πολλοί παράγοντες και κυρίως η αποφασιστικότητα και η δέσμευση των ελληνικών αρχών «να κάνουν τα πράγματα σωστά».
Αναφερόμενος στα τρία επίπεδα δέσμευσης που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, απαρίθμησε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, τη δέσμευση της διοίκησης και τέλος τη θέληση της κοινωνίας και των πολιτών για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα υπήρξε ένας πολύ καλός συνδυασμός και των τριών αυτών επιπέδων, είπε, γι’ αυτό και σημειώθηκε τόσο μεγάλη πρόοδος.
Επιστρέφοντας στη ψηφιακή μετάβαση, ο Μάριο Νάβα εξήγησε ότι μίας από τις παρεμβάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ήταν να στηρίξει το gov.gr, μια πλατφόρμα που «πλέον είναι διάσημη, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι αποτελεί τη μοναδική πύλη πρόσβασης σε διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης».
«Υποστηρίξαμε την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να προωθήσει μεγάλης κλίμακας ψηφιακά projects. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε από θεμελιώδη προγράμματα για πολίτες και δημόσια διοίκηση. Και υπάρχει αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό, ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται (η ψηφιοποίηση) τόσο πιο εύκολο γίνεται να αναπτυχθεί περεταίρω. Δεν ήταν μια διαδικασία εύκολη εξαρχής, αλλά όσο δουλεύουμε με αυτήν τόσο περισσότερα μαθαίνουμε», είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Νάβα εξήγησε ότι σήμερα βρέθηκε στην Αθήνα, πριν τη συμμετοχή στο OT Forum, γιατί το πρωί η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και οι ελληνικές αρχές εξέτασαν από κοινού ποια projects μπορούν να «τρέξουν» το 2023.
Απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για το σχέδιο που κατέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ενώ τέλος ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων παραμένει πάντα υποστηρικτικός καθώς η ευθύνη και η ιδιοκτησία του σχεδίου παραμένει στις ελληνικές αρχές.
- Εκπαίδευση: Αδυναμία στην κατανόηση και παραγωγή λόγου παρουσιάζουν οι μαθητές – Τι φταίει;
- Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
- Η ρελάνς της Λίβερπουλ στην υπόθεση Άρνολντ – Το μυθικό ποσό που προσφέρουν οι «κόκκινοι» στον διεθνή άσο
- Εθνικός Νέου Κεραμιδίου – Καβάλα 0-1: Πήρε το διπλό και «ξεκόλλησε» από την τελευταία θέση (vid)
- Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
- Μαρκογιαννάκη: Οι αυξήσεις είναι πενιχρές μπροστά στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους ζωής