Βρετανία: Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο σεΐχης και οι σακούλες με τα μετρητά
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για «θολές» δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα του πρίγκιπα Κάρολο δεν είναι οι πρώτες. Πολλοί τώρα αμφισβητούν ανοιχτά την κρίση του και την καταλληλότητά του για τη διαδοχή στον βρετανικό θρόνο
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Το τελευταίο δημοσίευμα-βόμβα των Sunday Times για τις επίμαχες δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα Καρόλου έκανε, όπως αναμενόταν, πάταγο.
Δεν είναι άλλωστε λίγο να διαβάζεις ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου παρέλαβε προσωπικά από δισεκατομμυριούχο σεΐχη του Κατάρ 3 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων οι δύο σε μετρητά με πάκα 500ευρα, άλλα στοιβαγμένα σε βαλίτσα και άλλα σε σακούλες πολυτελούς πολυκαταστήματος του Λονδίνου.
Το γραφείο του Καρόλου έσπευσε να επισημάνει με ανακοίνωση ότι οι εν λόγω δωρεές «διοχετεύθηκαν άμεσα σε μια από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα, η οποία πραγματοποίησε την δέουσα διαχείριση και μας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι ορθές διαδικασίες».
Απέφυγε όμως να διαψεύσει εάν ισχύουν τα περί βαλίτσας και σακούλας, ούτε τον λόγο για τον οποίο δεν είχαν αναφερθεί και καταγραφεί επίσημα και αναφερθεί -όπως προβλέπεται- οι συγκεκριμένες συναντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα ερευνά η αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή Φιλανθρωπίας.
Αν και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες «οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την προσωπική κρίση του διαδόχου του θρόνου», σχολιάζουν οι Times.
Θέση με την οποία φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο τείνουν να συμφωνήσουν…
Η πηγή των κεφαλαίων
Ως δωρητής… κατ’ εξακολούθηση -από το 2011 έως το 2015- κατονομάζεται ο 62χρονος σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι.
Μέλος της βασιλικής δυναστείας του Κατάρ και πρώην πρωθυπουργός του αραβικού εμιράτου κατά την περίοδο 2007-2013, είναι γνωστός στους οικονομικούς κύκλους της βρετανικής πρωτεύουσας ως «HBJ».
Έχει επίσης το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο». Χάρη στα πλούτη του -η προσωπική καθαρή περιουσία του υπολογίζεται στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια- και στην επιρροή του ως επικεφαλής του κρατικού ταμείου επενδύσεων του Κατάρ, της Qatari Investment Authority, έχει επιβλέψει μια σειρά από επενδύσεις υψηλού προφίλ στη Βρετανία.
Αυτές περιλαμβάνουν το εμβληματικό λονδρέζικο πολυκατάστημα Harrods, τον ουρανοξύστη The Shard στη βρετανική πρωτεύουσα, το Ολυμπιακό Χωριό στο Λονδίνο καθώς και το ξενοδοχείο InterContinental στην κεντρική λεωφόρο Παρκ Λέιν.
Όχι τυχαία, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε το 2012 στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Μόλις λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο το όνομα του σεΐχη αναφέρθηκε σε δύο άλλες λίστες, εν προκειμένω «μαύρες»: στα Panama Papers και στα Paradise Papers. Ήτοι τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων για το πώς οι ισχυροί και πλούσιοι αυτού του κόσμου κρύβουν την περιουσία τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, ανεξαρτήτως του τρόπου -νόμιμου ή παράνομου- που έχουν θησαυρίσει…
Σκιά σκανδάλων σε φόντο ερευνών
Το βασικό ζητούμενο στην έρευνα της Επιτροπή Φιλανθρωπίας είναι να εξετάσει εάν πρέπει να λάβει μέτρα.
Μπορεί να πάρει καταθέσεις από διαχειριστές κεφαλαίων, να παγώσει λογαριασμούς εάν διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση στην αστυνομία.
Στην τελευταία απευθύνθηκε ήδη ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών και μέλος των νυν αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νόρμαν Μπέικερ.
Με επιστολή του προς τη Σκότλαντ Γιαρντ ζητά να εξεταστούν οι δωρεές του Καταριανού σεΐχη στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που έχει ανοίξει από τον περασμένο Φεβρουάριο για το καταγγελλόμενο σκάνδαλο «μετρητά έναντι τίτλων ευγενείας».
Αυτό ξέσπασε πέρυσι έπειτα από αποκαλύψεις και πάλι των Sunday Times σχετικά με δωρεές ύψους 1,5 εκατομμυρίων στερλινών στο ίδρυμα The Prince’s Foundation του Καρόλου, που μεταξύ των βασικών στόχων του αναφέρει τη συντήρηση ενός από τα κάστρα του πρίγκιπα-διαδόχου στη Σκωτία.
Δωρητής ήταν ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ. Η κίνηση καταγγέλλεται ότι ήταν κάθε άλλο παρά ανιδιοτελής.
Το αντάλλαγμα, γράφτηκε, ήταν ο τίτλος του Ιππότη (CBE) που διευκολύνει την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας.
Προς τούτο ο Σαουδάραβας φέρεται ότι πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες λίρες σε ενδιάμεσους με τον πρίγκιπα Κάρολο, οι οποίοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο τίτλο.
Ο μπιν Μαχφούζ πράγματι τον απέκτησε. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, του απονεμήθηκε σε ιδιωτική τελετή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Νοέμβριο 2016, χωρίς καν αυτή να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη λίστα των βασιλικών εκδηλώσεων.
Μετά τις τότε αποκαλύψεις των Times ο επί σειρά ετών έμπιστος του πρίγκιπα Καρόλου, Μάικλ Φόσετ, παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ιδρύματος.
Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας αρνήθηκε ότι είχε την παραμικρή γνώση για οποιαδήποτε δοσοληψία και δεσμεύτηκε για πλήρη συνεργασία με τις αρχές.
Ο «χορός» του «ομιχλώδους» δωρητή
Μόλις δύο μήνες νωρίτερα εν τω μεταξύ είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του ιδρύματος The Prince’s Foundation, Ντάγκλας Κόνελ.
Ήταν μετά τις αποκαλύψεις από τον βρετανικό Τύπο για έτερη επίμαχη δωρεά, και πάλι με την δράση μεσαζόντων. Αυτή τη φορά ήταν ύψους 500.000 λιρών δια χειρός του Ρώσου τραπεζίτη Ντμίτρι Λέους, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος που τελικά απορρίφθηκαν.
Το ίδιο συνέβη τελικά και με τη δωρεά του από το ίδρυμα του Καρόλου. Όμως λίγες εβδομάδες μετά ήρθαν στο φως κι άλλες αποκαλύψεις για ακόμη έναν «ομιχλώδη» δωρητή μισού εκατομμυρίων λιρών στο πριγκιπικό ίδρυμα.
Πρόκειται για τον Μπρούνο Γουάνγκ από την Ταϊβάν, ιδρυτή του φιλανθρωπικού ιδρύματος The Pureland Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο και καταζητούμενο επί χρόνια από τις αρχές της Ταϊπέι για δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συναφείς παράνομες ενέργειες.
Είναι γιός του εμπόρων όπλων Άντριου Γουάνγκ, ο οποίος πέθανε το 2015 στην Αγγλία. Είχαν διαφύγει εκεί οικογενειακώς μετά το μέγα σκάνδαλο με μίζες που ξέσπασε στην Ταϊβάν τη δεκαετία του ΄90.
Αφορά στην τότε συμφωνία προμήθειας έξι γαλλικών φρεγατών κλάσης La Fayette, με μεσάζοντα τον πατέρα Γκουάνγκ. Συνοδεύτηκε από μια σειρά ανεξήγητων θανάτων εμπλεκόμενων στην υπόθεση και -σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊπέι- με 61 τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Γουάνγκ σε περίπου δώδεκα χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Ελβετία.
Μετά τις περσινές αποκαλύψεις για τη δωρεά στο ίδρυμα του Καρόλου, ο Μπρούνο Γουάνγκ -κάτοικος των Νήσων Κέιμαν, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος και φορολογικός παράδεισος στην Καραϊβική- αρνήθηκε μέσω του εκπροσώπου του κάθε ενοχή της οικογένειάς του στο σκάνδαλο των φρεγατών.
«Οι 30ετείς κατηγορίες στην Ταϊβάν εναντίον του εκλιπόντος πατέρα του έχουν πολιτικά κίνητρα και στερούνται νομικού ερείσματος», υποστήριξε. «Όταν συζητήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στα Κέιμαν το 2014 ο αξιότιμος πρόεδρος της έδρας, Άντονι Σμέλι, τις απέρριψε ως όχι μόνο ως “εντελώς ακατανόητες”, αλλά και ως “σκανδαλώδεις και ενοχλητικές”».
Ζητούν έρευνα σε βάθος
Από το 2011 «ο πρίγκιπας Κάρολος είχε 95 συναντήσεις με Άραβες μονάρχες -ένας εντυπωσιακός αριθμός», υποστηρίζει ο Νόρμαν Μπέικερ.
«Θεωρώ ότι πρέπει να μάθουμε από [αυτόν] και το Clarence House [την επίσημη κατοικία του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας] πόσες φορές ο πρίγκιπας έχει λάβει χρήματα σε αυτές τις συναντήσεις για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του».
Ζητά επίσης να διερευνηθούν εάν και ποια αιτήματα έθεσαν οι δωρητές εκείνη την εποχή.
Με ανάλογο αίτημα, η ομάδα Republic που μάχεται για την κατάργηση της βρετανικής μοναρχίας έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Φιλανθρωπίας. «Δεν αρκούν απλά οι διαβεβαιώσεις του Καρόλου και του ιδρύματός του ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες», είπε στον Guardian o Γκράχαμ Σμιθ, ανώτερος στέλεχος της Republic.
«Αυτές οι πληρωμές εγείρουν σοβαρά και εύλογα ερωτήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη του φιλανθρωπικού τομέα της Βρετανίας», τόνισε. «Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος τέτοιες πληρωμές σε μετρητά και από αμφισβητούμενη πηγή να συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος ή άλλη εγκληματική δραστηριότητα».
Κύμα αμφισβήτησης
Επικριτές του Καρόλου, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, περιέγραψαν συναλλαγές όπως αυτή με τον Καταριανό σεΐχη «περισσότερο σαν τις ενέργειες ενός “βαρόνου των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική”, παρά ενός μελλοντικού βασιλιά».
«Ήταν ανόητο από πλευράς του πρίγκιπα της Ουαλίας να δεχτεί δωρεές σε μετρητά από το Κατάρ για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του», σχολιάσαν οι Times την επομένη των νέων αποκαλύψεών τους. «Η συγκέντρωση χρημάτων δεν πρέπει ποτέ να είναι αδιαφανής ή να “φλερτάρει” με την υποψία εξαγοράς επιρροής».
Επίσης «βρίσκω ιδιαιτέρως ειρωνικό το γεγονός ότι ο υποκριτικός Κάρολος είναι ηθικά αντίθετος στο σχέδιο Ρουάντα», επισημαίνει ο αρθρογράφος της διαδικτυακής έκδοσης της Daily Mail, Νταν Γούτον, «την ώρα που εμφανίζεται διατεθειμένος να κερδίσει την εύνοια ενός καθεστώτος στο Κατάρ που είναι υπεύθυνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης ομοφυλόφιλων, μεταναστών εργαζομένων και γυναικών».
«Ως βασιλόφρονας λυπούμαι που το λέω», αναφέρει, «αλλά έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει την ικανότητα να γίνει βασιλιάς χωρίς να απειλήσει το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις