Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ότι είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων.

Οι δεσμεύσεις αυτές διατυπώθηκαν κατά την συνομιλία που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 «Ουκρανία και Δύση ευθύνονται για την κρίση»

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται κάποια νέα συγκεκριμένα βήματα και επαναλαμβάνονται οι προηγούμενοι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ουκρανικές ενέργειες και οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για την κρίση.

«Δόθηκε έμφαση στο ότι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών παρεμποδίζεται από τη ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας από το Κίεβο», ανέφερε.

«Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να τηρεί  τις δεσμεύσεις για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους περιπλέκεται σημαντικά από τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις χώρες της Δύσης και την διακοπή της παγκόσμιας παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού λόγω της πανδημίας του κοροναϊού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των σιτηρών

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εκτοξεύοντας τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός παγκόσμιος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας αραβοσίτου και ηλιέλαιου.

Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές μεταφορές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει και εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιλό. Η Μόσχα λέει ότι το βάρος πέφτει στο Κίεβο να απομακρύνει τις νάρκες από τα λιμάνια για να απελευθερωθούν οι δίοδοι μεταφοράς.

Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν άμεσα τα σιτηρά και τα λιπάσματά της, αλλά έχουν πλήξει τις εξαγωγές λόγω της δυσκολίας διευθέτησης της ναυτιλίας, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης.

Ο Λαβρόφ είπε στον Γκουτέρες ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί περαιτέρω για τη μείωση της απειλής της επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ